Je až s podivem, jak vajíčka rozdělují společnost. A tentokrát se nejedná o cenu. Kamenem úrazu je to, jestli se vejce mají skladovat v lednici čili v chladu, nebo jestli jim stačí pokojová teplota. Oslovili jsme odborníky, aby nám v tom udělali jednou provždy jasno.
„Vejce jsou čerstvá potravina a podle toho bychom k nim měli přistupovat. Kupujme je co nejdříve po snášce a věnujme pozornost správnému skladování. Při skladování vajec je důležité zajistit stabilní, nekolísavou teplotu,“ říká pro Kupi.cz Petra Punčochová, ředitelka společnosti Česká vejce, která zastupuje české farmáře při jednáních s obchodními řetězci.
Vajíčko je jedna z historicky nejznámějších „superpotravin“. Uvnitř se ukrývá žloutek, který obsahuje tuky, vitamíny (A, D, E, K) a bílkoviny, zatímco bílek je z větší části voda a albumin – jednoduchý typ bílkoviny, který mimo jiné chrání žloutek. Celé to obaluje ještě pod skořápkou tenká membrána.
Vajíčkový salát je ideální volbou, pokud hledáte recept na rychlý a vydatný salát k snídani nebo svačině. Díky hořčici, kyselým okurkám a cibuli je příjemně pikantní a s kouskem chleba vás krásně zasytí.
Tento vaječný salát s avokádem a medvědím česnekem je ideálním jarním pokrmem, který spojí krémovost avokáda s jemnou chutí vajec a svěžím nádechem medvědího česneku. Osvěžující a zdravé jídlo, které si můžete připravit ke snídani nebo k večeři. Pojďte ho s námi vyzkoušet ještě dnes.
A co skořápka? Skořápka je tvořena převážně uhličitanem vápenatým – stejnou látkou, jakou najdete třeba v křídě. Málo se ví, že je propustná. Obsahuje mikroskopické póry, které umožňují výměnu plynů. Na povrchu skořápky je ještě přirozená ochranná vrstva, tzv. kutikula.
„Vejce bychom před jejich uskladněním nikdy neměli omývat. Mytím totiž dochází k narušení přirozené ochranné vrstvy zvané kutikula, která pokrývá skořápku. Tato vrstva brání pronikání bakterií a dalších mikroorganismů do vejce a pomáhá udržet jeho čerstvost,“ upozorňuje Punčochová.
Největší hrozbou jsou právě mikroorganismy – hlavně bakterie, jako je například známá Salmonella. Pokud se vejce skladuje špatně (viz níže), bakterie mohou proniknout přes skořápku a začít se množit. Výsledkem je nepříjemný zápach, změna barvy nebo konzistence a samozřejmě riziko pro zdraví.
Pro někoho je naprosto nemyslitelné dát vejce jinam než do lednice. Chlad, nejlépe kolem 4 °C, je podle nich zárukou čerstvosti a bezpečnosti. Pokud by vajíčko nechali na kuchyňské lince, měli by pocit, že se do druhého dne zkazí. Ale pak jsou tu ti, kteří vajíčka skladují klidně ve spíži nebo na lince. Podle odborníků nedělají nic špatného.
„Vejce nemusíme uchovávat výhradně v lednici. V České republice aktuálně platí legislativa, která stanovuje pro skladování vajec teplotní rozmezí 5–18 °C, přičemž teplota by měla být stálá. V praxi se však ukazuje, že vejce bez problémů snášejí i teploty až do 24 °C, pokud je prostředí stabilní. Proto se v budoucnu očekává úprava těchto pravidel,“ říká Punčochová.
Rozhodující je právě také to, zda byla vejce předtím omytá, nebo ne. Pokud ne – a stále mají už zmíněnou kutikulu – jsou velmi odolná. Naopak vejce zpracovaná například v USA se omývají a dezinfikují, což tuto ochranu naruší, a tam je pak chlazení naprostou nutností.
„Máme-li k dispozici chladnější místnost, například sklep nebo spíž, je ideální vejce uchovávat právě tam,“ dodává Punčochová.
I když skladování vajec vypadá jednoduše, lidé často dělají chyby, které mohou ovlivnit jejich trvanlivost. Některé už jsme naznačili.
„Další velkou chybou je nakoupit vejce ve slevě, těsně před koncem minimální trvanlivosti, ve velkém množství, ponechat je zabalená v igelitu a sáhnout po nich až za několik týdnů. V takovém případě už mohou být nepoužitelná,“ varuje Punčochová.
Jak už jsme zmínili, vajíčka mají v ČR zákonem danou minimální trvanlivost 28 dnů od data snesení.
„Dříve platilo, že vejce mohla být v obchodech prodávána pouze do 21 dnů od snášky, aby měl spotřebitel ještě 7 dní na jejich spotřebu doma. Tato úprava však již neplatí, dnes lze vejce prodávat po celou dobu své minimální trvanlivosti,“ vysvětluje Punčochová.
Pokud jsou vejce dobře skladovaná (v chladu a suchu), mohou vydržet i déle než měsíc. V lednici si většinou udrží čerstvost déle než při pokojové teplotě – právě díky nižší aktivitě bakterií.
A jaká je vlastně jejich cesta od snášky až na váš stůl? Po snesení ve velkochovech projdou vejce kontrolou, vážením a značením. Následně se třídí podle velikosti a balí do obalů. V Evropě se běžně vajíčka chemicky neošetřují – právě proto si zachovávají svou kutikulu. Výjimkou jsou zmíněné Spojené státy, kde se vejce omývají a dezinfikují.
Takže ještě jednou na závěr – díky kutikule můžete v Česku vajíčka skladovat i mimo lednici. Ale platí, že vejce v ní vydrží déle.
Zdroje: Kupi.cz, Česká vejce, NCBI