Nutriční poradci, lékaři a výživoví specialisté často mluví o tom, že do zdravého vyváženého jídelníčku patří vše, ale s mírou. Existují ale potraviny, které můžete bez výčitek konzumovat klidně každý den a rozhodně vám to neublíží.
Základem zdravého a nutričně vyváženého jídelníčku není omezování či vyřazování potravin (pokud tedy netrpíte na intolerance, alergie či nemáte jiné limitující onemocnění), ale v případě zdravých jedinců jde o konzumaci veškerých potravin, ať už se jedná o ovoce, zeleninu, mléčné výrobky, pečivo, sladkosti, maso nebo nápoje. Některé z nich se ale doporučuje jíst více, jiné méně.
Existují ale potraviny, které si doopravdy můžete dopřát pravidelně každý den a nemusíte se bát, že by vám uškodily, ba naopak. Zeptali jsme se na ně výživové poradkyně Lenky Tarasidu a ta nám prozradila deset potravin, které můžeme zařazovat denně bez špatného pocitu.
Možná máte ze všech dostupných informací zmatek a myslíte si, že byste měli omezovat v podstatě všechny potraviny a jíst od každého něco. To je na jednu stranu samozřejmě pravda, protože pestrost v jídelníčku je velmi důležitá, ale existuje pomyslný seznam potravin, kterými šetřit doopravdy nemusíte.
Doporučené denní množství zeleniny by mělo být 400–500 gramů. Alespoň polovina je doporučována v syrové formě. Zelenina zajišťuje pro tělo příjem vlákniny, vitamínů, antioxidantů a dalších prospěšných látek, které podporují zdravou mikroflóru a imunitní systém. Pravidelná konzumace pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a přispívá k udržení zdravé tělesné hmotnosti.
Ovoce je zdroj vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů. Přispívá ke zdravému imunitnímu systému, podporuje trávení a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Obsahuje přírodní cukry (fruktózu), díky nimž tělu dodává rychlou energii. Mezi nejzdravější druhy s nejnižší energetickou zátěží patří bobulovité ovoce, jako jsou borůvky, maliny, jahody apod. Doporučené množství ovoce je přibližně 200 gramů denně.
Pozornost věnujte zvýšené konzumaci ovoce. I to má v sobě cukr, jedná se sice o fruktózu a ne o „bílý, uměle přidávaný strašák“, ale i tak bychom měli mít množství pod kontrolou. Je dobrém řídit se doporučeným množstvím.
Ořechy a semínka jsou zdrojem zdravých tuků, vlákniny a bílkovin. Regulují hladinu cholesterolu a podporují zdraví mozku. Doporučené množství je přibližně 30 gramů denně, protože mají vysokou energetickou hodnotu.
Také by si na ně měli dát pozor ti, kteří se snaží o redukci váhy. Ořechy skrývají spoustu tuků, které jsou sice zdravé, ale mohou ztížit snahu zhubnout.
Fermentované potraviny jako jogurt, kefír, kimchi a kysané zelí obsahují probiotika, která podporují zdravou střevní mikroflóru. To má pozitivní vliv na trávení a celkovou imunitu. Zakysané výrobky by měly být pravidelnou součástí jídelníčku a denně bychom měli sníst alespoň jeden druh.
Celozrnné potraviny, například ovesné vločky, celozrnné pečivo, quinoa nebo hnědá rýže, obsahují komplexní sacharidy, které tráví tělo pomaleji a tím podporují zdravé trávení. Také je díky nim stabilní hladina cukru v krvi a prodlužují pocit sytosti. Obsahují vitamíny skupiny B, železo a hořčík, které jsou důležité pro správnou funkci metabolismu a nervové soustavy.
Jsou skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a minerálů. Pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a podporují zdraví srdce. Je vhodné střídat různé druhy jako například fazole, cizrnu, čočku nebo hrách.
Extra panenský olivový olej je bohatý na mononenasycené mastné kyseliny a antioxidanty, které prospívají srdci, mozku a kůži.
Ryby jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, které přispívají ke zdraví mozku a srdce. Můžeme prostřídávat tučné ryby, jako je losos, makrela, sardinky, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, tak i libové druhy jako treska, platýs nebo pstruh. Ryby bychom měli jíst alespoň dvakrát týdně.
Jsou bohatá na kvalitní bílkoviny, vitamíny B, železo a antioxidanty. Pomáhají udržovat pocit sytosti a podporují zdravý růst svalů.
Obsahuje antioxidanty, které podporují metabolismus, zlepšují soustředění a přispívají ke zdraví srdce.
Když to zobecníme, můžeme říct, že jíst denně můžeme vše, ale některé potraviny ve velmi omezeném množství. Redukovat množství se z dlouhodobého hlediska vyplatí sladkosti, slané snacky a další vysoce zpracované potraviny.
Oslovili jsme náhodné respondenty různých věkových kategorií, aby nám odpověděli na otázku, co nechybí v jejich každodenním jídelníčku.
Vaječná omeleta je skvělým způsobem, jak začít den plný energie. Pokud hledáte inspiraci na výživnou a zdravou snídani, která i skvěle chutná, omeleta se špenátem a ředkvičkami je to pravé. Špenát, bohatý na železo a další důležité živiny, se skvěle doplňuje s křupavými ředkvičkami a jejich klíčky. To vše v kombinaci s jemnou chutí vajec a sýru. Omeleta poslouží nejen jako vydatná snídaně, ale také večeře či rychlý oběd.
Jak se ke stravování staví autorka článku? „Jako příznivkyně zdravého životního stylu se přikláním na stranu těch, kteří si dopřávají vše, ale v omezeném množství. V mém denním jídelníčku nesmí chybět ořechy, kvalitní bílý jogurt, pečivo, ovoce a káva. Bojuji se zeleninou, mám ji ráda, ale nejsem schopna ji sníst tolik, kolik je doporučeno. Netrápím se tím, protože mám dostatek živin z dalších potravin.“
Zdroj: Výživová poradkyně Lenka Tarasidu, Kupi.cz