Zapomeňte na klasickou strouhanku! Existuje způsob, jak obalovat řízky zdravěji a chutněji

Žena obaluje řízky v strouhance New Africa / Shutterstock.com

Zapomeňte na klasickou strouhanku! Možná to zní trochu šíleně, ale věřte, že existují zdravější a možná i chutnější způsoby, jak si užít svoje oblíbené smažené dobroty. Co třeba vyzkoušet japonskou panko strouhanku, mleté ořechy nebo drcené kukuřičné lupínky?

Přečtěte si také

Otravné černé mušky v květináči? Vyzrajte na smutnice jednou provždy

Řízky – kdo by je nemiloval? Ten křupavý povrch, který se při každém zakousnutí rozlije po chuťových pohárcích... Ale co kdybychom vám řekli, že existují i jiné možnosti než klasická strouhanka? Takové, které nejen ozvláštní vaše jídlo, ale také přidají něco navíc – ať už jde o lehkost, výživovou hodnotu nebo nový chuťový zážitek. Od panko strouhanky, přes ořechy a semínka až po kukuřičné lupínky – vyzkoušejte něco nového a překvapte své chuťové buňky.

Panko strouhanka

Panko strouhanka je skvělá volba pro všechny, kdo milují lehké a křupavé pokrmy. Tento japonský zázrak je vyroben z bílého chleba bez kůrky, který se drtí na jemné, vzdušné vločky. Výsledek? Obal, který nasákne méně tuku a přitom zůstane nádherně křupavý. Perfektně se hodí na kuřecí řízky, ryby nebo zeleninové placičky. A co víc? Panko můžete připravit i v troubě nebo teplovzdušné fritéze, čímž smažení posunete na zdravější úroveň.

Ořechy a semínka

Proč se držet klasiky, když můžete řízky obalit do něčeho, co je výživné a navíc chuťově jedinečné? Mleté mandle, vlašské ořechy nebo směs sezamových a lněných semínek – to vše dodá vašim pokrmům luxusní nádech. Obal z ořechů je bohatý na zdravé tuky a vitamíny a skvěle se hodí nejen k masu, ale i k vegetariánským delikatesám, jako je tofu nebo sýrové koule.

Kukuřičné lupínky

Kukuřičné lupínky nejsou jen snídaňová záležitost! Rozdrťte je – buď válečkem v sáčku, nebo v mixéru – a použijte jako obal na řízky. Výsledek vás překvapí! Tento jednoduchý trik dodá vašim pokrmům extra křupavost a skvěle se hodí na kuřecí nugety, rybí filety nebo zeleninové placky. A co děti? Ty si kukuřičné řízky zamilují na první ochutnání.

Kuřecí řízek obalovaný v ořechách Mykolal Mykolal / Shutterstock.com

Další zdravé způsoby, jak obalovat řízky

  • Strouhaný kokos je perfektní pro sladší variace obalovaných dobrot, třeba kuřecí nebo krevetové řízečky. Přidá jemnou nasládlou chuť a navíc je plný vlákniny a zdravých tuků.
  • Kukuřičná krupice neboli polenta je skvělá, pokud chcete dosáhnout křupavého a zlatavého povrchu. Má lehce nasládlou chuť a skvěle ladí se zeleninou nebo rybími filety.
  • Bezlepková a bohatá na bílkoviny, cizrnová mouka je ideální základ pro zdravý obal. Stačí ji dochutit kořením a bylinkami a hodí se jak k vegetariánským jídlům, tak k rybám.
  • Strouhaný parmazán, samotný nebo smíchaný třeba s mletými ořechy, je parádní volba na obalování masa i zeleniny. Výsledkem je křupavý a voňavý obal, který ocení každý gurmán.
  • Rozemleté pohankové vločky jsou skvělou alternativou pro ty, kdo se vyhýbají lepku. Jsou lehké, výživné a dodají vašim pokrmům zajímavou texturu.
Low carb kuřecí řízky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Low carb kuřecí řízky

Low carb kuřecí řízky, po kterých se jen zapráší? S naším receptem to nebude žádný problém. Tyto kuřecí řízky můžete připravit kdykoli a při jakékoli příležitosti, třeba jako zdravější alternativu slavnostní vánoční tabule.

Low carb kuřecí řízky

Zdravější smažení? Jde to!

Kromě samotného obalu záleží i na tom, jaký tuk zvolíte. Místo běžného rostlinného oleje zkuste sáhnout po olivovém nebo avokádovém, arašídovém nebo rýžovém oleji – oba mají vyšší bod zakouření, a navíc jsou stabilnější při vysokých teplotách. Pokud chcete omezit tuk na minimum, teplovzdušná fritéza je ideální volba. Výsledkem budou křupavé řízky, které jsou lehčí, ale stále plné chuti.

Zdroj: Kupi.cz