Zakousněte se do tropů: Mango Chicken Curry aneb Jak za 40 minut utéct zimě na talíři

Kuřecí kari s rýží v misce gabrielocanu / Shutterstock

Sladké zralé mango, jemné koření a šťavnaté kuřecí maso – tohle je kombinace, která vás okamžitě přenese do dalekých koutů světa plných barev a vůní. Mango kuřecí kari je pokrm s neuvěřitelně bohatou chutí, který připravíte za chvíli, a přitom na talíři vykouzlíte něco, co vypadá i chutná jako z luxusní indické restaurace. Ideální volba, když chcete ohromit rodinu nebo hosty, ale přitom se v kuchyni moc nenadřít.

Přečtěte si také

Chcete štíhlé paže? Výsledek uvidíte už za 14 dní, když okamžitě zlepšíte stravu a trochu pocvičíte

Mango Chicken Curry – pokrm plný vůní a tradic

Tento recept vás zavede na voňavou cestu do Indie nebo jihovýchodní Asie, kde je mango kari oblíbené nejen díky své jedinečné chuti, ale i pro svou jednoduchost. Sladkost manga dokonale doplňuje jemná kořeněná omáčka, která potěší i ty, kdo tradičně kořeněným pokrmům příliš neholdují.

Curry, jak ho známe, má svůj původ ve starověké Indii a z ní si postupně našlo cestu do celého světa – od Thajska přes Malajsii až po Evropu. Mango do takových receptů vnáší nejen chuťový kontrast, ale i nádech luxusu. Navíc je mango skutečná výživová bomba plná vitamínu C, vlákniny a antioxidantů, takže si vedle lahodné chuti dopřejete i dávku zdraví.

Kuřecí kari s rýží v bílé misce a chlebová placka Tatiana Volgutova / Shutterstock

Recept na kuřecí kari s mangem

Počet porcí a délka přípravy

  • Počet porcí: 4
  • Délka přípravy: 40 minut

Ingredience

  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 600 g kuřecích prsou
  • 1 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžičky kari koření
  • 1 lžička kurkumy
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky chilli (volitelné)
  • 200 ml kokosového mléka
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 2 zralá manga nakrájená na kostičky
  • 1 lžička cukru (volitelné)
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvý koriandr na ozdobu

Postup přípravy

  1. Ve velké pánvi, ideálně hluboké, rozehřejte dvě lžíce oleje na střední teplotu.
  2. Nakrájené kousky kuřecích prsou vložte na pánev a osmažte dozlatova. Poté je vyjměte a dejte stranou.
  3. Do stejné pánve přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji, dokud nezměkne. Přidejte česnek a nastrouhaný zázvor a nechte krátce osmahnout, aby se rozvinula jejich vůně.
  4. Do pánve přidejte kari koření, kurkumu, skořici a případně chilli. Vše dobře promíchejte a nechte koření krátce restovat, aby se rozvonělo.
  5. Zalijte směs kokosovým mlékem a kuřecím vývarem. Přiveďte k varu a snižte teplotu.
  6. Přidejte nakrájené mango a případně cukr na vyvážení chuti, pokud je mango méně sladké. Vařte na mírném ohni asi 10 minut.
  7. Ještě před přidáním kuřete směs částečně rozmixujte tyčovým mixérem. Omáčka získá hladší a jemnější konzistenci, ale můžete ji nechat i částečně s kousky podle své preference.
  8. Po rozmixování vraťte do pánve osmažené kuře. Vařte společně dalších 5–10 minut, dokud maso nebude měkké a omáčka nebude mít plnou chuť.
  9. Dochucujte solí a pepřem podle potřeby.
  10. Před podáváním posypte čerstvým koriandrem.
Domácí panýr
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Domácí panýr

Vyrobte si doma panýr. Je to velmi snadné a potřebujete k tomu jen 3 ingredience: tučné mléko, citron a plátýnko. Tento sýr je součástí především indické kuchyně, skvěle ale vynikne i v dalších pokrmech nebo na grilu.

Domácí panýr
Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem

Thajské rýžové nudle Pad Thai patří mezi nejoblíbenější jídla asijské kuchyně. Rýžové nudle s kuřecími kousky a spoustou zeleniny společně s nasekanými arašídy a chilli papričkami chutnají totiž naprosto skvěle. Příprava se může zdát trochu náročnější, s naším receptem to však zvládnete hravě.

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem

Tipy pro čtenáře

  • Pro pikantnější verzi přidejte více chilli nebo čerstvé nakrájené papričky. Naopak pokud chcete jemnou chuť, použijte méně koření a více kokosového mléka.
  • Chcete-li pokrm posunout na vyšší úroveň, přidejte na konec špetku čerstvě vymačkané limetkové šťávy – podpoří chuť manga a celého pokrmu.
  • Ideální přílohou je basmati rýže, kterou můžete dochutit troškou zázvoru během vaření, nebo naan, klasický indický chléb, kterým jednoduše naberete bohatou omáčku.

Zdroj: Kupi.cz