Sladké zralé mango, jemné koření a šťavnaté kuřecí maso – tohle je kombinace, která vás okamžitě přenese do dalekých koutů světa plných barev a vůní. Mango kuřecí kari je pokrm s neuvěřitelně bohatou chutí, který připravíte za chvíli, a přitom na talíři vykouzlíte něco, co vypadá i chutná jako z luxusní indické restaurace. Ideální volba, když chcete ohromit rodinu nebo hosty, ale přitom se v kuchyni moc nenadřít.
Mango Chicken Curry – pokrm plný vůní a tradic
Tento recept vás zavede na voňavou cestu do Indie nebo jihovýchodní Asie, kde je mango kari oblíbené nejen díky své jedinečné chuti, ale i pro svou jednoduchost. Sladkost manga dokonale doplňuje jemná kořeněná omáčka, která potěší i ty, kdo tradičně kořeněným pokrmům příliš neholdují.
Curry, jak ho známe, má svůj původ ve starověké Indii a z ní si postupně našlo cestu do celého světa – od Thajska přes Malajsii až po Evropu. Mango do takových receptů vnáší nejen chuťový kontrast, ale i nádech luxusu. Navíc je mango skutečná výživová bomba plná vitamínu C, vlákniny a antioxidantů, takže si vedle lahodné chuti dopřejete i dávku zdraví.
Tatiana Volgutova / Shutterstock
Recept na kuřecí kari s mangem
Počet porcí a délka přípravy
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 40 minut
Ingredience
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 600 g kuřecích prsou
- 1 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 2 lžičky kari koření
- 1 lžička kurkumy
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky chilli (volitelné)
- 200 ml kokosového mléka
- 250 ml kuřecího vývaru
- 2 zralá manga nakrájená na kostičky
- 1 lžička cukru (volitelné)
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvý koriandr na ozdobu
Postup přípravy
- Ve velké pánvi, ideálně hluboké, rozehřejte dvě lžíce oleje na střední teplotu.
- Nakrájené kousky kuřecích prsou vložte na pánev a osmažte dozlatova. Poté je vyjměte a dejte stranou.
- Do stejné pánve přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji, dokud nezměkne. Přidejte česnek a nastrouhaný zázvor a nechte krátce osmahnout, aby se rozvinula jejich vůně.
- Do pánve přidejte kari koření, kurkumu, skořici a případně chilli. Vše dobře promíchejte a nechte koření krátce restovat, aby se rozvonělo.
- Zalijte směs kokosovým mlékem a kuřecím vývarem. Přiveďte k varu a snižte teplotu.
- Přidejte nakrájené mango a případně cukr na vyvážení chuti, pokud je mango méně sladké. Vařte na mírném ohni asi 10 minut.
- Ještě před přidáním kuřete směs částečně rozmixujte tyčovým mixérem. Omáčka získá hladší a jemnější konzistenci, ale můžete ji nechat i částečně s kousky podle své preference.
- Po rozmixování vraťte do pánve osmažené kuře. Vařte společně dalších 5–10 minut, dokud maso nebude měkké a omáčka nebude mít plnou chuť.
- Dochucujte solí a pepřem podle potřeby.
- Před podáváním posypte čerstvým koriandrem.
Domácí panýr
Vyrobte si doma panýr. Je to velmi snadné a potřebujete k tomu jen 3 ingredience: tučné mléko, citron a plátýnko. Tento sýr je součástí především indické kuchyně, skvěle ale vynikne i v dalších pokrmech nebo na grilu.
Domácí panýr
Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem
Thajské rýžové nudle Pad Thai patří mezi nejoblíbenější jídla asijské kuchyně. Rýžové nudle s kuřecími kousky a spoustou zeleniny společně s nasekanými arašídy a chilli papričkami chutnají totiž naprosto skvěle. Příprava se může zdát trochu náročnější, s naším receptem to však zvládnete hravě.
Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem
Tipy pro čtenáře
- Pro pikantnější verzi přidejte více chilli nebo čerstvé nakrájené papričky. Naopak pokud chcete jemnou chuť, použijte méně koření a více kokosového mléka.
- Chcete-li pokrm posunout na vyšší úroveň, přidejte na konec špetku čerstvě vymačkané limetkové šťávy – podpoří chuť manga a celého pokrmu.
- Ideální přílohou je basmati rýže, kterou můžete dochutit troškou zázvoru během vaření, nebo naan, klasický indický chléb, kterým jednoduše naberete bohatou omáčku.
Zdroj: Kupi.cz