Víte, na co všechno se vám doma může hodit aviváž na praní?

Žena doma čisticí podlahu mopem New Africa / Shutterstock.com

Aviváž nemusíte používat jen na provonění a změkčení prádla. Vyzkoušejte ji i jako voňavý čisticí prostředek v domácnosti. Výsledek vás jistě překvapí! Na co se dá použít? Čtěte dál.

Přečtěte si také

7 tipů pro přípravu dokonalých palačinek. Naučte se trik s lednicí či sádlem a na cukr zapomeňte

Co je to aviváž?

Aviváž je tekutá přísada do prádla, která:

  • Dokáže vašemu prádlu zaručit dokonalou vůni. Na výběr máte z mnoha aromat.
  • Přispívá ke snazšímu žehlení prádla.
  • Prádlo působí daleko měkčím dojmem.
  • Nebudete se potýkat s následnou statickou elektřinou po vyprání.
  • Přispívá k oživování barev prádla.
Žena se usmívá a přikládá si vyprané prádlo k tváři Alliance Images / Shutterstock.com

Jak využít aviváž v domácnosti?

Provoní oblečení i byt

Asi už víte, že by funkční oblečení, bundy s membránou, spodní prádlo i oděvy s lycrou neměly přijít do kontaktu s aviváží. Oblíbenou vůni na ně nicméně dostanete i bez přidávání do prádla.

Postačí si dát do skříně s oblečením misku nebo talíř s ubrouskem namočeným do aviváže. Stejně můžete dostat i zatuchlinu z dlouho nevětrané chaty a chalupy, osvěžit toaletu nebo jen provonět dům i byt. Do nádoby nalijte trochu aviváže a postavte ji do prostoru. Změnu zaznamenáte již během půl hodiny.

Vyleští povrchy

Zářit může vaše kuchyň i koupelna. Umyvadlo, vana, pračka, skříňky, dlaždičky, vodovodní baterie, skleněné dveře sprchy i zrcadla vyžadují neustálé leštění. Stačí však smíchat 1 díl aviváže a 4 díly vody a použít roztok jako klasický čisticí prostředek.

Aviváž aplikujte pomocí namočeného hadříku nebo rozprašovače, vše se bude lesknout jedna radost. Vyleštíte dveře, nábytek, okna, lustry, podlahu z vinylu i linoleum, s výjimkou neošetřeného dřeva. Směs nezanechá film ani šmouhy. S neředěnou aviváží zmizí i mastnota. Při mytí oken kápněte trošku aviváže do vody. Využít ji můžete i na nábytek, po ošetření na něj už nebude tolik sedat prach.

Osoba s gumovými rukavicemi a hadříkem u kuchyňského dřezu Rozhnovskaya Tanya / Shutterstock.com

Vyčistí kartáče a hřebeny

Hřebeny a kartáče umyté v roztoku s aviváží budou zase krásně čisté. Pomozte si při čištění kartáčkem a dílo bude dokonalé.

Povolí zaseknuté zipy a uzávěry

Jakmile se vám zasekne zip na bundě, mikině, kalhotách, sukni, kabelce nebo tašce, nakapejte na něj trochu aviváže. Zip se pak jako mávnutím kouzelného proutku opět hladce rozjede. Obdobným způsobem povolíte i zaseknuté uzávěry.

Vyčistí skvrny na sedačkách a čalouněních

Aviváž si poradí i s fleky, které ulpěly na vašich potazích, sedačkách a čalouněních. Nařeďte ji s vodou půl na půl a dejte do rozprašovače. Nastříkejte roztok na skvrnu, hadříkem ji opatrně přetírejte a pak nechte zaschnout. Zmizí skvrny od kečupu, kávy i mastné fleky. A co se týče potahů v autě, i ty aviváž vyčistí a krásně provoní.

Umyje štětce a pomůže dolů tapetám

Pokud zapomenete umýt štětce, použijte lázeň s aviváží. Do sklenice s půl litrem vody nalijte půl deci aviváže a nechte v ní štětce do druhého dne. Pak půjdou snadno vyčistit. A pokud se chystáte strhnout tapety, postříkejte je rozprašovačem s čistou vodou a přetřete hadříkem namočeným do aviváže. Za půl hodiny půjdou strhávat mnohem snáz.

Vyčistí připáleniny a odstraní nálepky

Roztok s aviváží použijte i na vyčištění připálenin na pečicích mísách a kastrolech. Nechte je přes noc odmočit a umyjte. Velmi dobře takto sundáte i nálepky ze sklenic.

Žena v rukavicích uklízí s rozprašovačem a hadříkem Stock-Asso / Shutterstock.com

Aviváž a příroda

Složky, které dnešní aviváže obsahují, jsou z velké části biologicky rozložitelné. Přesto raději čtěte popisky a vybírejte ekologické prostředky. Pokud koupíte menší balení, bude se vám lépe skladovat a mnohem méně zatížíte i životní prostředí.

Hrnec na plotně stavklem / Shutterstock.com

Proč je někdy lepší aviváž nepoužívat?

Kromě pozitivních stránek má i svá negativa.

  • Mnoho lidí trpí alergií na aviváž. Osoby s citlivější pokožkou by ji neměli používat. Obzvlášť nevhodná je pro lidi, které trápí ekzémy.
  • Může způsobovat svědění a zarudnutí kůže.
  • Pokud používáte sušičku, hrozí zanesení jejích filtrů.

Velmi dobré výsledky v testech mají aviváže privátních značek drogerií a řetězců supermarketů – a proto se nemusíte bát v regálech sáhnout i po těch levnějších, které vás svou kvalitou příjemně překvapí.

Zdroj: Healthline, Kupi