Vánoce u našich sousedů: Některé vánoční tradice mohou překvapit

Děti zapalují svíčky ve skořápce na vodě Tomsickova Tatyana / Shutterstock.com

Vánoční zvyky našich zahraničních sousedů nejsou příliš odlišné od těch našich, avšak některé tradice jsou zajímavé a možná vás překvapí, stejně jako mě. Věděli jste, že Poláci hledají o Vánocích betlémskou hvězdu na obloze, na Slovensku hází ořechy a v Německu mají na Štědrý den k večeři klobásu? Připravili jsme pro vás seznam těch nejzajímavějších vánočních a novoročních zvyků u našich sousedů.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Rodiče chtějí pro děti zdravé jídlo, ale restaurace často nabízejí jen zmenšené porce pro dospělé

Polsko

Seno pod ubrus

Některé z polských štědrovečerních tradic pocházejí z pohanských dob, patří k nim například ukládání sena pod ubrus. Slované tak přinášeli oběť bohu Ziecznikovi – patronu zemědělských pustin a stepí. Křesťané tomuto zvyku dali jiný význam, symbolizuje jesličky, kde se narodil Ježíšek. Charakterizuje také chudobu a skromnost, tedy rysy, kterými by se věřící v životě měl řídit.

Hledání první hvězdy na obloze

Tato vánoční tradice patří mezi oblíbené, zejména u dětí. Myšlena je samozřejmě betlémská hvězda, která měla před více než 2000 lety přivést tři mudrce k novorozenému Ježíškovi. Tento zvyk dodržují polské rodiny také z praktického hlediska. V době, kdy jsou dospělí zaneprázdněni přípravami na štědrovečerní hostinu a úklidem, děti mají činnost, jež jim dá chvíli zabrat a odvádí je od dárků, jež nosí „Ježíšek“ pod stromeček.

Sdílení/lámání oplatky

Než si rodina sedne ke štědrovečernímu stolu, měla by se podělit o oplatku. Jde o tradici, která začala v 18. století a je známá i v Itálii, na Ukrajině, v Maďarsku, a dokonce tento zvyk dodržují i věřící rodiny u nás v Čechách. Zvyk odkazuje na modlitbu „Otče náš“ a „Poslední večeři“. Lámání oplatky umožňuje také symbolické usmíření lidí, kteří mají společně sníst štědrovečerní večeři.

Dvanáct štědrovečerních jídel

Podle tradice by se na štědrovečerním stole mělo objevit 12 jídel symbolizujících 12 Ježíšových apoštolů. Nejspíš se jedná o postní pokrmy připravené z hub, máku, medu nebo obilných zrn. Jediným masem by měla být ryba. Mezi nejoblíbenější polská štědrovečerní jídla patří červený boršč s knedlíkem, houbová polévka, kapr, zelí s houbami, makový koláč nebo perník.

Lidé v kostýmech čertů Wirestock Creators / Shutterstock.com

Rakousko

Svatý Mikuláš a Krampus

Šestého prosince chodí v Rakousku svatý Mikuláš dům od domu a obdarovává hodné děti sladkostmi. Doprovází ho jeho pomocník Krampus, který má svůj prut na zlé děti. Průvody Krampusů jsou v Rakousku velmi oblíbené a tato tradice pomalu přichází i k nám. V některých městech se lidé oblékají do krampusáckých obleků, pochodují mezi ulicemi se zvonky a budí strach nejen u dětí, ale i dospělých.

Raunächte

Dvanáct nocí na přelomu roku se v Rakousku nazývá Raunächte. V těchto nocích se dům vykuřuje od zlých duchů. Mezi nejdůležitější noci patří 21. prosince, 24. prosince, 31. prosince a 5. ledna.

Na Štědrý den husa nebo kapr

Vánoční večeře se mírně liší podle regionu. V Burgelandu je často husa s červeným zelím a bramborovým knedlíkem, ve Štýrsku jsou typické vánoční pochoutky studené kuchyně, v Korutanech je uzená klobása, kysané zelí a černý chléb. Avšak v mnoha dalších rodinách se jí na Štědrý den kapr, stejně jako u nás.

Německo

Ke štědrovečerní večeři klobása a bramborový salát

Na Štědrý den je oblíbená u německého stolu klobása s jednoduchým bramborovým salátem. Němci se tak nemusí stresovat s propracovaným menu, protože 24. prosinec u nich bývá jinak dost nabitý. Dlouhou tradici má na německém stole také vánoční husa. Jedna z pověstí vypráví, že anglická královna Alžběta I. právě jedla husu, když dostala zprávu, že Anglie porazila španělskou armádu. Tento pokrm si vyložila jako dobré znamení a zvolila ho za vánoční jídlo.

Neinerlaa

„Neinerlaa“ popisuje tradici běžnou v oblasti Krušných hor. Jedná se o štědrovečerní večeři, která se skládá z devíti různých jídel, přičemž každé z nich by se mělo ochutnat. Jednotlivé pokrmy představují štěstí, zdraví a prosperitu v novém roce, symbolika je však v každé rodině mírně odlišná. Například:

  • Kysané zelí = zdraví v novém roce
  • Pečená husa, vepřové maso nebo králík = štěstí a dostatek jídla v domě
  • Kompot = radost ze života
  • Celer = plodnost
  • Chléb a sůl = pohostinnost a teplo
  • Houby = štěstí a radost
Bramborový salát
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Bramborový salát

Bramborový salát s majonézou je tradiční česká příloha, připravovaná nejčastěji o Vánocích jako součást štědrovečerního menu společně s kaprem nebo řízkem. Vychutnat si jej však můžete i kdykoli jindy během roku, případně jej použít jako podklad na obložené chlebíčky.

Bramborový salát

Chválení vánočního stromečku

Tento veselý zvyk se drží zejména v Bavorsku a Bádensku-Wüttembersku. Podílejí se na něm přátelé a známí, kolegové nebo členové klubu, kteří mají za úkol pochválit vánoční strom. Zvláštní pozornost je věnována velikosti stromku a ozdobám. Jakmile účastník strom dostatečně pochválí, hostitel nabídne občerstvení a pálenku.

Perchten Run

Od 5. do 6. ledna se v mnoha alpských oblastech převlékají lidé do děsivých masek a kožešinových plášťů. Tzv. Perchten Runy prochází vesnicí a často s sebou nosí kravské zvony a zvonkohry, díky kterým vydávají hluk, aby odehnali duchy.

Štědrovečerní stůl s párkem a bramborami Kzenon / Shutterstock.com

Slovensko

Házení ořechů

Velmi rozšířeným vánočním zvykem je házení ořechů do rohu pokoje. Zvyk symbolizuje štěstí a hojnost v rodině po celý rok.

Oplatka s česnekem a medem

Oplatka potřená česnekem a medem je snad to nejtradičnější jídlo při vánoční večeři. Česnek má zajistit zdraví po celý rok a med zase sladký život.

Řetěz kolem stromu

Vánoční zvyk je oblíbený zejména na východě Slovenska. Řetěz se obmotá kolem štědrovečerního stolu, a tak symbolizuje soudružnost rodiny.

Zdroj: Kupi.cz