Tukožravé potraviny ze supermarketu a recept na polévku, po které se hubne

Mladá žena jí misku salátu NDAB Creativity / Shutterstock.com

Věděli jste, že existují potraviny, po kterých se hubne? Mají totiž jedinečnou schopnost zrychlovat metabolismus a podporují spalování tuků. Nemusíte se už drasticky omezovat v rámci nějaké diety – stačí jen jíst ty správné potraviny a kila půjdou rychle dolů.

Přečtěte si také

Značení na vajíčkách: Co z něj vyčteme a proč je důležité si ho všímat?

Které potraviny jíst při hubnutí?

Pokud se chystáte hubnout či žít zdravě, budete muset upravit i svůj stravovací režim. Některé potraviny vám s vaším cílem mohou vyloženě pomoct. Které se hodí zařadit do jídelníčku?

Luštěniny

Zejména fazole a cizrna dělají opravdu zázraky. Zasytí, ale neobsahují žádné zbytečné kalorie, takže se nemusíte bát přibírání. Snižují hladinu cholesterolu, usnadňují odvodnění organismu a jsou bohaté na vlákninu.

Ananas

Obecně je ovoce sladké a při dietách byste jeho konzumaci měli omezit – to však neplatí o ananasu. Ten patří mezi tukožravé potraviny, jelikož díky enzymu bromelinu pomáhá v organismu odbourávat tuky. Je ovšem potřeba jíst jej pouze čerstvý. Sušený ani kompotovaný tělu nijak neprospívá.

Miska a prkénko s ananasem New Africa / Shutterstock.com

Zázvor

Díky své ostré chuti zahřívá vaše tělo a tím napomáhá ke spalování tuků. Kromě toho podporuje činnost trávicí soustavy, čímž zlepšuje využití jednotlivých živin. Dokáže ochutit spoustu jídel a výborný je i coby zázvorový čaj nebo limonáda.

Chilli papričky

Pokud rádi jíte pálivá jídla, máte vyhráno. Chilli papričky díky látce kapsaicin potlačují chuť k jídlu a patří mezi nejúčinnější spalovače tuku, obzvláště v oblasti boku a pasů. Kromě toho mají navíc schopnost uvolňovat endorfin neboli hormon štěstí.

Letos své předsevzetí dodržíte

Plody moře

Mořské plody obsahují látku taurin, která podporuje produkci hormonu štěpícího tuky i funkci žlučových kyselin, které hrají důležitou roli při štěpení tuků. Obsahují také hodně bílkovin a jodu, který stimuluje tvorbu hormonů štítné žlázy, podílejících se na regulaci látkové výměny.

Kyselé zelí

Patří mezi rostlinné zdroje probiotických bakterií, které výrazně posilují imunitu. Je zásobárnou mnoha vitamínů, jako je kyselina listová či vitamín K, a celulózy, která podporuje průchodnost střev – a dobře fungující zažívání je nejen při hubnutí základ.

Obohaťte svůj jídelníček

Zelený čaj

Věděli jste, že zelený čaj obsahuje látky, které urychlují spalování tuků? Navíc podpoří vaši imunitu a při pravidelném pití snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu.

Šálek zeleného čaje s lístky a krejčovský metr Africa Studio / Shutterstock.com

Recept na tukožroutskou polévku

Polévka, která doslova sežere vaše tuky. Nejen, že je velice účinná v odbourávání tuků, tělo také kompletně vyčistí, zbaví nadbytečné vody a upraví zažívání. Tak proč ji nezkusit?

Jak na to?

  1. Nakrájejte na kostičky 6 velkých cibulí, 2 větší zelené papriky, 1 svazek dužnaté celerové natě, 4 mrkve a 1 hlávku zelí.
  2. Dejte vše do hrnce s vodou, tak, aby byla všechna zelenina ponořená, a 10 minut zprudka vařte. Poté oheň ztlumte a vařte, dokud zelenina nezměkne.
  3. Přidejte jednu plechovku loupaných rajčat, jeden zeleninový bujon v kostce a duste pod pokličkou alespoň 20 minut.
  4. V závěru dochuťte solí, pepřem a čerstvými bylinkami.