Národní polévka ze Srbska: Jednoduchý recept na vynikající čorbu

Polévka čorba, servírovaná v misce, vedle ní pečivo zoryanchik / Shutterstock.com

Dnes se vydáme do Srbska. Uděláme si čorbu, srbskou národní polévku. Je to vydatná zeleninová polévka s kousky vepřového masa, která je typická pro celý Balkán. Každý stát si ji nepatrně upravil podle sebe. Prý ale chutná výborně v každé verzi. Pojďte si ji s námi uvařit!

Přečtěte si také

Víc než třetina Čechů topí méně, aby ušetřila za energie. Jaká je ideální teplota v obýváku nebo v ložnici?

Odkud pochází čorba?

Čorba patří mezi tradiční polévky na Balkáně a na Středním Východě. Její název je odvozen od arabského slova „shorba“, což znamená vývar. V muslimských zemích je čorba jedním z tradičních jídel během ramadánu – samozřejmě místo vepřového masa do ní muslimové dávají jehněčí nebo skopové maso.

Pro některé balkánské státy je čorba národním jídlem. Můžeme to říct o Srbsku i Rumunsku. Na Balkán se tato polévka dostala s expanzí Osmanské říše a turecké kulinářské dědictví tady zanechalo výraznou stopu.

Každý balkánský stát si polévku upravil podle tradic své kuchyně, a proto čorba chutná pokaždé jinak. My si ji dnes uděláme tak, jak ji připravují v Srbsku.

Okurkové gazpacho s avokádem a hráškem
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Okurkové gazpacho s avokádem a hráškem

Lehká a osvěžující studená polévka, kterou si můžete připravit během celého roku, protože suroviny na ni jsou k dostání v supermarketech běžně celoročně.

Okurkové gazpacho s avokádem a hráškem
Polévka Minestrone
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Polévka Minestrone

Minestrone je tradiční italská polévka, připravená z nejrůznějších druhů sezónní zeleniny, luštěnin, případně i drobných těstovin. Je jen na vás, jakou zeleninu si do ní přidáte. Vyzkoušejte si tuto hustou zeleninovou polévku uvařit, věříme, že si pochutnáte.

Polévka Minestrone

Srbská čorba – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 250 g vepřového masa
  • 1 rajský protlak
  • 4 brambory
  • 1 cibule
  • 1/2 celeru
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 sklenice leča
  • 3 lžíce kečupu
  • 1 hrnek hrášku
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • hladká mouka
  • mletá sladká paprika
  • olej
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Vepřové maso nakrájejte na kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na kostičky.
  2. Do hrnce nalijte olej a orestuje na něm cibuli. Poté přidejte maso a společně restujte. Přidejte sůl, mletou papriku a zalejte vodou.
  3. Až bude maso téměř měkké, přidejte zbylé koření, zeleninu nakrájenou na kostičky, hrášek, lečo, protlak a kečup. Vařte do změknutí masa.
  4. Jakmile je maso měkké, vyndejte bobkové listy a nové koření. Zahustěte moukou, rozmíchanou ve vodě, a krátce povařte. Ochuťte solí a pepřem. Podávejte s čerstvým pečivem.

Zdroj: Kupi, Quantum isoraka