Špenát a jahody v jedné rostlině? Přesně to nabízí merlík listnatý, známý také jako jahodový špenát. Tato nenáročná letnička je ideální pro pěstování na zahradě i balkonu a zvládnou ji i začátečníci. Odměnou vám budou nejen červené bobulovité plody připomínající maliny, ale i chutné listy. Poradíme vám, jak jahodový špenát úspěšně vypěstovat a jak jeho plody i listy využít v kuchyni.
Merlík si doma vypěstujete ze semen. Dají se koupit dva podobné druhy. Merlík listnatý (Chenopodium foliosum) nebo merlík hlavatý (Chenopodium capitatum). Oba jsou podobné a jedlé, pouze u listnatého se červené bobule objevují podél celého stonku, u hlavatého tvoří spíše větší uskupení plodů v horní části rostliny.
ULD altmedia / Shutterstock.com
Semena se vysévají od začátku dubna. Chvíli jim trvá, než vzejdou. Abyste si proto mohli úrody užívat co nejdéle, pusťte se do sázení co nejdříve (semena nedávejte na husto k sobě, ale cca 3 až 5 cm od sebe).
Rostlinu je ideální pěstovat v květináčích nebo truhlících, je proto jako stvořená také na balkony a terasy. I ze zahrady je totiž dobré ji na zimu přenést do světlé místnosti a mít ji například na parapetu. Na záhonech je navíc oblíbenou pochoutkou slimáků.
Nenáročná rostlina má ráda slunce a světlo, občasné přihnojování. V zásadě je ale nejdůležitější pouze pravidelná závlaha. V zemi dorůstá merlík do výšky i přes půl metru (má poměrně hluboký kořenový systém), v květináči bývá nižší.
Lahodný tvarožník s ovocem a drobenkou je vynikající dezert, na který se neprávem tak trochu pozapomnělo. Je na něj potřeba tak málo ingrediencí, že ani nebudete muset do obchodu a na výsledku si zaručeně pochutná celá rodina.
Pokud nevíte co s bohatou úrodou malin, připravte si z nich osvěžující malinových cheesecake do skleničky. Zamiluje si jej celá rodina. Je snadný na přípravu a můžete jej připravit i úplně bez cukru. S tímto svěžím dezertem zabodujete v horkých letních dnech i u návštěvy.
Zralé, sytě až tmavě červené plody připomínají svým vzhledem spíše maliny nebo moruše než jahody. Mají sladko-kyselejší chuť, která však není nijak výrazná. I tak je ale můžete uzobávat samostatně syrové, použít jako ozdobu na dezerty, snídaňové kaše a jogurty. Případně je použít do ovocných rozvarů, smíchat s cukrem, dát do zavařenin či buchet (pokud například potřebujete na dort či zákusek pro nečekanou návštěvu kyselejší, červený komponent, ale nemáte po ruce jiné osvěžující ovoce typu rybíz).
KashtykiNata / Shutterstock.com
Mají velmi blízko k listové zelenině, respektive ke špenátu. Svěží chuť mladých lístků vynikne například v míchaných salátech, v zeleninové obloze nebo jako ozdoba namazaných chlebů a pomazánek.
Starší listy mají výraznější hořkost, proto je lepší je podusit na pánvi stejně jako ty špenátové a podávat jako přílohu k masu, případně jinak tepelně upravit. Například přihodit do smetanových omáček k těstovinám, do nádivek a zapékaných pokrmů.
Pokud tedy máte na zahrádce nebo balkoně ještě místo, zkuste letos jahodový špenát. Semínka koupíte i za cenu do třiceti korun a zeleno-červená rostlina bude hezká nejen na pohled, ale úrodu plnou vitamínů a minerálů zužitkujete do slaných i sladkých jídel.
Zdroj: Kupi.cz