Korejská kosmetika: V čem tkví tajemství dokonalé pleti?

Půvabná Asiatka se svěží a zdravou pletí hledí do zrcadla Sasin Tipchai / Shutterstock.com

Jedním z aktuálních trendů skincare je korejská kosmetika neboli K-beauty. Není divu, Korejky jsou po celém světě známé svou hladkou a zářivou pletí bez jakýchkoli nedokonalostí. Spousta z nás se tedy jejich pečující rutinou inspiruje ve chvílích, kdy se chceme zbavit akné, pigmentace, rozšířených žilek nebo vrásek. Jaké kroky, respektive přípravky k tomu můžou pomoct?

Přečtěte si také

Levnější než kupované, netoxické a opravdu účinné: Návod, jak snadno vyrobit domácí čisticí prostředky

Na co se používá šnečí sliz?

Korejská kosmetika má velkou výhodu v tom, že je vhodná úplně pro každého, kdo se chce o svoji pleť starat. Na věku, typu pleti, a dokonce ani rozpočtu nezáleží. Některé produkty jsou sice dražší, ale díky silné koncentraci vám zase dlouho vydrží. A právě vysoký obsah aktivních složek je jedním z jejích typických znaků, dále se vyznačuje využíváním přírodních složek, jako jsou výtažky ze zeleného čaje, rýže, japonské kamélie nebo tygří trávy. A v kosmetice na vrásky zase nechybí šnečí sliz.

10 kroků ke krásné a zdravé pleti

Pro začátek je třeba si připustit, že kosmetická péče po vzoru Korejek vyžaduje přece jen více času v koupelně. Skládá se totiž z 10 kroků, které byste s výjimkou peelingu měli provádět každý den. V čem spočívá?

1. Odstranění make-upu a nečistot – Odlíčení je základem večerní péče a Korejky k němu většinou používají odličovací olej, vhodnou alternativou je ale i micelární voda.

2. Čištění pleti – Další krok je opět o čištění. Jen tentokrát použijte pěnu, gel nebo krém, pleť tak zbavíte i zbytků líčení a make-upu a bude lépe připravená na následné vyživení.

3. Peeling – Jednou týdne je potřeba zbavit pokožku obličeje odumřelých buněk a k tomu slouží právě peeling.

4. Tonizace – U nás považujeme tonika spíš za čisticí produkty, ale v kosmetické velmoci jsou vnímaná jako první hydratační produkt.

5. Esence nebo ionizační sérum – Záleží na tom, jaký typ esence zvolíte, ale obecně pleť vyživují a chrání před toxickými látkami.

6. Sérum – Hloubkovou péči zajistí séra všeho druhu, která jsou silně koncentrovaná a podle typu působí přesně tam, kde je to nejvíc potřeba.

7. Pleťová maska – Plátýnková maska je trendem současnosti, protože má viditelné účinky a snadno se s ní pracuje. Stačí ji vyndat z obalu, nechat působit 15 až 30 minut podle návodu, potom odstranit a zbytek séra vmasírovat do pokožky.

8. Oční krém – Jemná a citlivá pokožka kolem očí si zaslouží tu nejšetrnější péči a jinak tomu není ani v případě korejské kosmetiky.

9. Denní nebo noční krém – I pro Korejky je základem péče o pleť hydratace, kromě toho ale krémy obsahují i zmiňovaný šnečí sliz, vaječný bílek, propolis nebo například kvasinky.

10. SPF – Bez ochrany před slunečním zářením Korejky zásadně nevychází z domu, buďte jako ony a vězte, že se vám vrásky budou vyhýbat.

Mladá asijská žena s maskou na tváři US 2015 / Shutterstock.com

Luxusní i cenově dostupné produkty

Mezi symboly K-beauty patří mimo jiné i značka Whamisa, díky které podlehnete kouzlu fermentovaných produktů bez obsahu vody. Vzhledem k vysokému obsahu přírodních a hypoalergenních látek se hodí i pro citlivou pleť a snaží se minimalizovat dopad na životní prostředí. Další značkou je Mizon, ta je zase populární díky podílu šnečího slizu (mucinu), který vypíná a vyhlazuje pokožku. V produktech této značky ale najdete i další přírodní složky včetně mořského kolagenu, vitamínů a minerálů.

Kde nakupovat?

Dnes už není potřeba hledat korejskou kosmetiku na zahraničních e-shopech a složitě ji objednávat. Oblíbené produkty Whamisa nebo Mizon prodávají i české online lékárny, například Dr. Max nebo Lekarna.cz. A pokud preferujete kamenné drogerie, možná vás zaujme Beauty of Joseon, kterou nyní seženete i v řetězci drogerií Rossmann. Luxusnější značky pak prodávají parfumerie Douglas nebo Sephora.

Zdroje: Kupi, Pilulka, Vivantis