Těchto 6 potravin nikdy negrilujte! Jsou mezi nimi i mořské plody, oblíbená zelenina nebo slanina

Muž griluje na balkóně Anselm Kempf / Shutterstock.com

Grilování, národní sport Čechů, je v létě v plném proudu. Na roštu se ocitá vše od masa, zeleniny, mořských plodů nebo sýrů. Ne vše je ale dobrou volbou. S některými potravinami na grilu hrozí nejen zkažená hostina, ale také zbytečné zaneřádění grilu, požár, nebo dokonce ohrožení zdraví. Na kterých 6 potravin si dát při grilování pozor a připravit je jinak?

Přečtěte si také

Vynikající rychlé těstoviny s pečenou fetou a cherry rajčaty uvaříte za 5 minut!

Zmrzlé nebo částečně rozmrazené maso

Přišlo grilování nečekaně a nestihli jste maso vyndat z mrazáku? Pak raději skočte do obchodu pro nové, nebo počkejte, až se úplně rozmrazí. Ledový kus masa se na grilu začne na povrchu pálit do černa dříve, než se jeho vnitřek dostatečně propeče. Na výsledku si ani nepochutnáte, ale také riskujete zdravotní (nebo minimálně zažívací) potíže a konzumaci škodlivých bakterií, které se nestihnout horkem zničit.

Loupané krevety

Grilované krevety jako takové jsou vynikající lahůdkou, musí se ale opékat celé, tedy i s krunýřem. Čím větší, tím lepší. Již oloupané a kompletně zbavené krunýře, hlavičky, ocásku apod., by se na grilu nejen rozpadly (drobnější dokonce propadly), ale také by se rychle vysušily a byly gumové.

Muž griluje krevety JDzacovsky / Shutterstock.com

Slanina

Křupavá slanina vylepší každé jídlo. Přímo na gril ale nepatří. Velké množství odkapávajícího tuku může během chvilky otevřený oheň rozhořet natolik, že se stane nebezpečným. Kromě toho, že si spálíte vše na roštu, riskujete i popáleniny těla (minimálně od prskajícího oleje) nebo okolních předmětů. Slaninu proto připravujte vždy zvlášť na pánvi, nebo alespoň na grilovacím kameni či jiné vhodné podložce, kterou mezi slaninu a rozžhavené uhlíky položíte.

Tofu

Grilování se nemusí vzdávat ani vegetariáni a vegani. Vedle zeleniny je možné sáhnout po celé řadě sýrů nebo jejich rostlinných náhražek. Ne všechny jsou ovšem dobrou volbou. Jako například tofu. Se svou křehkou strukturou a vysokou vlhkostí by se na grilu rychle rozpadlo, přichytilo a nadělalo plno nepořádku. Mnohem lepší je opečené na pánvi.

Ideálním sýrem na gril je například halloumi, oštiepok nebo hermelín, z rostlinných vybírejte jejich vegan alternativy, případně hledejte ty určené přímo na grilování.

Tofu a zelenina na grilu stockcreations / Shutterstock.com

Krájená rajčata

Obsahují velké množství vody a na rozdíl od cuket, mrkve, papriky, lilku nebo třeba chřestu nemají tak pevnou strukturu. Při jejich umístění na rošt hrozí, že se překrájena rajčata doslova zhroutí a jejich dužina akorát vyteče na žhavé uhlíky. Výsledkem bude vysušená červená hmota a špinavý gril navrch. Pokud si i přes to chcete na pečených rajčatech pochutnat, grilujte je buďto v celku, na horním roštu nebo grilovacím kameni.

Humus s grilovaným sýrem halloumi
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Humus s grilovaným sýrem halloumi

Hummus s grilovaným sýrem halloumi je výtečná kombinace chutí. Už jste někdy jedli sýr halloumi? Tento polotvrdý, tučný sýr je ideální na grilování a opékání, protože se nerozteče. Hummus jako příloha je k sýru ta správná volba.

Humus s grilovaným sýrem halloumi

Listová zelenina

Grilovaný špenát, kadeřávek, mangold, … Zeleninové obloze a salátům rozhodně dodají zajímavou a novou chuť, pozor ale na postup. Listy nedávejte přímo na rošt nad otevřený oheň. Rychle by se scvrkly, připálily nebo přiškvařily na mřížku. Máte-li větší gril s horním roštem určeným pro drobnější suroviny, zkuste to tam, i tak ale dávejte pozor na teplotu a grilovaný salát hlídejte.

Zdroj: Huffpost.com, Tomsguide.com