Jak správně nařezat a připravit špekáčky jako profesionál

Špekáčky na opékací vidlici Montypeter / Shutterstock.com

Rádi vzpomínáte na prázdninové táboráky a opékání buřtů? Chcete si nezapomenutelný zážitek dopřát i s rodinou? Dobře vybírejte, co si na pruty napíchnete, aby to neskončilo bolavým břichem. Poradíme vám, jak vybrat vhodný špekáček na oheň i jak správně uzeninu naříznout.

Přečtěte si také

Růžová daň aneb Proč ženy někdy musí platit více?

Opékání špekáčků

Uzenina opékaná na ohni není v principu moc zdravá. Pokud si ji ale dopřejete výjimečně jako zpestření letního večera, na vašem zdraví se to z dlouhodobého měřítka nijak nepodepíše. Špatný výběr uzeniny i nedodržení postupu opékání vám ale může znepříjemnit večer podrážděným zažíváním. Jak tomu předejít?

Nevyhýbejte se špekáčkům se špekem

Kvalitní uzenina je klíčem k perfektnímu propečení. Mějte na paměti, že výběr správného špekáčku je důležitý. Ideálně by měl obsahovat kolem 70 % masa, 20 % špeku a 10 % vody, sádla a koření. Nebojte se viditelných kousků špeku, který dodává šťavnatost a zajišťuje dokonalé propečení. Při výběru špekáčku se vyhněte moučným náhražkám a plnidlům, které mohou vést k nežádoucím situacím, jako je vzplanutí nad ohněm a vznik zuhelnatělých částí.

Rodina opéká špekáčky na ohni Evgeny Atamanenko / Shutterstock.com

Máte chuť na alternativy klasických špekáčků?

Vyzkoušejte šunkový točený salám, kvalitní telecí párek, pikantní domácí klobásu nebo dobře marinovanou uzeninu s vyšším podílem hovězího masa.

Pečujte o správnou teplotu ohně

Ujistěte se, že opékáte špekáčky zhruba deset centimetrů nad plamenem, aby se rovnoměrně propekly. Přímé opékání v ohni může vést k tvorbě karcinogenních látek, proto se vyhněte konzumaci připálených kousků. Dbejte na dostatečné propečení, ale také na nedopečení, které by mohlo obsahovat syrové nebo nedostatečně zpracované maso. Ideální doba pečení je zhruba čtvrt hodiny, ale přesvědčte se, že špekáčky jsou dokonale propečené a bezpečné.

Umění naříznout špekáček

Opékání špekáčků na zahradě je nejen o správném ohni a kvalitní uzenině, ale také o naříznutí buřtu. Naříznutí musí být provedeno tak, aby se špekáček udržel na prutu a dokonale se propekl.

  • Nejlepším způsobem, jak naříznout buřt, je provést řez z obou konců do kříže, zhruba do třetiny délky. Tím zajistíte, že prostřední třetina zůstane pevná a připravená pro zapíchnutí na opékací klacek.
  • Pokud dáváte přednost špekáčku nařezanému na ježka, můžete do něj zapíchnout klacek podélně. Tento způsob je skvělý, pokud chcete dosáhnout většího rozprostření tepla uvnitř uzeniny.

Pro ještě snazší manipulaci a bezpečnost při opékání se můžete spolehnout na opékací vidlice. Ty udrží špekáčky na místě a minimalizují riziko pádu do ohně.

Párečky v těstíčku
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Párečky v těstíčku

Párky v těstíčku nevyžadují žádné velké vaření. S tímto receptem se blýsknete na každé halloweenské párty.

Párečky v těstíčku

Opékání špekáčků na zahradě je jedinečný způsob, jak vytvořit nezapomenutelné letní zážitky. Užijte si tyto chvíle naplno, poslouchejte praskání ohně, sdílejte radost s blízkými lidmi. I přesto, že se to nezdá, pamatujte, že opékání špekáčků je umění, které vyžaduje praxi, ale s našimi tipy a triky se stanete skutečným profesionálem.

Zdroj: prozeny.cz, ireceptar.cz