Kyselina hyaluronová: Má cenu ji v kosmetice kupovat, nebo jde jen o marketingový tah?

Žena si pipetou nanáší na obličej hyaluronové sérum RomarioIen / Shutterstock.com

O hvězdě kosmetického průmyslu poslední doby, kyselině hyaluronové, jste už pravděpodobně slyšeli. Aby taky ne, když se přidává do čím dál rozmanitější řady přípravků a doslova na nás „křičí“ z většiny kosmetických reklam. Jak je to s ní ale doopravdy? Jedná se o chytrý marketingový tah, nebo skutečný zázrak? V čem je tato kyselina důležitá a v jakých formách je pro nás nejpřínosnější?

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Potřebuje ji celé tělo

Čistá kyselina hyaluronová (neboli HA, hyaluronic acid), jejíž molekuly jsou klasifikované jako polysacharidy, se přirozeně vyskytuje i v našem organismu, nejvíce v kožní tkáni, kloubech nebo třeba očích. Důležitá je ale i pro celkovou regeneraci buněk a jejich volný pohyb, pro nervovou či svalovou soustavu, pro zdraví vlasové pokožky a folikul či pro dásně. Není tedy sporu o tom, že je pro naše tělo velmi důležitá a její doplňování bychom neměli podceňovat. Je však důležité vybrat si tu správnou formu.

Pohlídejte si v akci

Proč je HA tak populární?

Jedná se o mazlavou látku, která vyniká skvělými tlumícími, hydratačními a absorpčními schopnostmi (jako houba dokáže nasát a zadržet vodu až o 1000násobku své hmotnosti). Problém je, že spolu s věkem, ale s také hormonálními změnami a nezdravým životním stylem, se její přirozená produkce snižuje. A naše klouby ztrácí hydrataci a pohyblivost, kůže zase elasticitu, naopak se objevují vrásky a jiné známky stárnutí.

K přirozenému úbytku potom dochází už po 25. roku života. Také proto se v poslední době hojně přidává do omlazující „anti-age“ kosmetiky. Jak ale poznat, zda se jedná pouze o marketingový tah, nebo jsou výrobky skutečně účinné?

Žena před zrcadlem drží lahvičku se sérem puhhha / Shutterstock.com

Nenechte se nachytat

V první řadě je důležité zmínit, že každé doplnění kyseliny hyaluronové je pro naše tělo žádoucí. Jde spíše o to, že někteří výrobci její účinky zveličují, nebo u produktů využívají slávy a takzvané všespásnosti této složky a nabízí výrobky dráž, než by ve skutečnosti měli.

Ať už jde o lokální séra, pleťové či oční krémy, čistící gely a vody, masky, balzámy na rty a jiné kosmetické přípravky, vždy sledujte, jaký podíl kyselina hyaluronová má (měl by být alespoň 1%, nicméně i 2 % jsou už považovaná za vyšší koncentraci), případně na jakém místě ve složení za ostatními ingrediencemi je. A to zejména u různých krémů, masek nebo gelů, které obsahují i řadu dalších ingrediencí, na rozdíl od „čistších“ sér.

Vysokomolekulární vs. nízkomolekulární

Někdy se také dočtete, že se do kosmetiky přidává hyaluronát sodný, který je méně účinný než kyselina samotná. Vše je ovšem trochu jinak. Čistá kyselina je nestabilní a pro výrobu kosmetický přípravků se používá vždy pouze její sodný derivát. Jako takový proto nemá na kvalitu výrobků žádný vliv, protože se v podstatě jedná o synonyma.

Existují ovšem dva druhy hyaluronátu sodného (neboli kyseliny hyaluronové) s rozdílným účinkem, od kterého se většinou odvíjí i cena kosmetiky a její efekt působení.

  • Vysokomolekulární: kvůli větší hmotnosti molekul nezvládne pronikat do hlubších vrstev, proto hydratuje a působí na a těsně pod povrchem kůže.
  • Nízkomolekulární: proniká do hlubších vrstev pokožky a zajišťuje dlouhodobější a efektivnější hydrataci a regeneraci buněk.
Gel kyseliny hyaluronové na bílém pozadí shora Maria Rom / Shutterstock.com

Účinné jsou i doplňky stravy

Kromě kosmetiky se kyselina hyaluronová objevuje také v přípravcích pro péči o oči a jejich okolí nebo v různých suplementech pro zdraví pohybového aparátu.

Vhodným způsobem, jak ji dodávat celému tělu a zlepšovat kvalitu nejen pleti, ale i vlasů, kostí, kloubů a chrupavek, je také užívání různých doplňků stravy. Zvláště s přibývajícím věkem. Nejčastěji jsou k dostání ve formě tablet nebo rozpustného prášku. Díky tomu, že prochází trávicím traktem, má kyselina v této podobě příznivý vliv rovněž na imunitní systém.

Doporučená denní dávka není přesně stanovená, uvádí se něco mezi 200 až 1000 mg za den. Také proto se výrobky na trhu podstatně liší svým obsahem i cenou. Ne vždy ale platí, že dražší doplňky stravy obsahují kyseliny hyaluronové více, proto si složení i dávkování vždy ověřte.