Konec svačin v igelitových sáčcích. Voskované ubrousky představují revoluci v balení potravin

Balení svačiny do voskovaných ubrousků Sunflower Light Pro / Shutterstock.com

Doby, kdy maminky balily svým dětem svačiny do jednorázových ubrousků a mikrotenových sáčků, jsou nenávratně pryč. Ubrousek se na pečivo lepil, v sáčku se zase potraviny zapařily, a navíc byl tento způsob extrémně neekologický. Novodobou, šetrnou a ekologickou alternativu představují voskované ubrousky, které navíc udrží potraviny déle čerstvé. Prozradíme vám, proč jsou tou nejlepší variantou a poradíme, jak jim zase navrátit lesk.

Přečtěte si také

Po zvýšení DPH je pivo dražší ve více než polovině hospod. Hrozí zavírání provozoven?

Konec jednorázových obalů

Používání jednorázových obalů představuje pro naši planetu obrovskou zátěž. Plastové příbory, kelímky a především pak mikrotenové sáčky znamenají nejen ohromné množství odpadu, mohou navíc negativně ovlivnit chuť potravin.

Voskované ubrousky jsou proto skvělou udržitelnou variantou, která může obaly na jedno použití skvěle nahradit. Dají se totiž používat opakovaně a s jejich používáním tedy nešetříte jen přírodu, ale také svou vlastní peněženku. Ubrousky mohou být obyčejné, malé, velké či XXL, ve formě obálky či kapsičky.

Co do ubrousku zabalit?

Není ubrousek jako ubrousek

Ačkoli má stejný název, tenhle ubrousek není vyrobený z celulózy, ale ze 100%, většinou organické bavlny, včelího vosku, jojobového oleje a pryskyřice. Toto složení je zárukou, že své potraviny svěřujete pouze přírodním látkám, které je nemohou nijak kontaminovat a znehodnotit.

Další výhodou čistě přírodního složení je fakt, že jsou ubrousky kompletně kompostovatelné, takže jejich používáním nevytváříte další jednorázový odpad.

Svačina zabalená ve voskovaných ubrouscích Sunflower Light Pro / Shutterstock.com

Uchovejte potraviny déle čerstvé

Ze svačiny vám zbyla půlka jablka a od večeře kus papriky? Rozkrojené ovoce a zelenina mohou začít velmi rychle okorávat, proto je dobré je správně skladovat, abychom předešli znehodnocení a zbytečnému plýtvání. Voskované ubrousky jsou ideální variantou.

Drží tvar podle toho, jak je teplem svých rukou vytvarujete, dají se proto výborně použít také jako víčko nejrůznějších sklenic, misek a hrnců. Jednoduše jím zakryjte vybranou nádobu a ohněte přes kraje. Použít jej můžete i venku na zahradě, kde zabrání náletům nepříjemného hmyzu.

Už žádné tvrdé pečivo

Pečivo je nejlepší čerstvé, o tom není pochyb. Ne vždy jsme ale v domácnosti schopni jej za jediný den sníst, a proto je potřeba dobře jej uchovat na další dny. V plastovém sáčku se chléb zapaří, v papírovém ztvrdne. Voskovaný ubrousek zajistí, že vám chleba, rohlíky nebo housky vydrží déle čerstvé.

Stejně tak ubrousky poslouží při balení svačiny, ať už balíte rohlík, obložený chléb nebo toast. Ubrousky díky vrstvě vosku propustí k potravinám dostatek vzduchu, aby pečivo neokoralo a zároveň zbytečně nevlhlo.

Ruce myjící voskovaný ubrousek New Africa / Shutterstock.com

Ubrousek potřebuje náležitou péči

Aby vám ubrousky dlouho vydržely, musíte se o ně dobře starat. Po každém použití ubrousek vyhlaďte a omyjte vlažnou vodou, použít můžete i trochu saponátu. Poté jej nechte na vzduchu uschnout.

Pokud jde o skladování, ubrousky vždy držte dál od zdrojů tepla, vosk by se jinak mohl rozehřát a znehodnotit, případně by se vám ubrousky mohly slepit dohromady. Pro prodloužení životnosti ubrousky nikdy nepoužívejte k balení syrového masa, v žádném případě je nedávejte do mikrovlnné trouby a nic na nich nekrájejte.

A kam s obědem? Přece do krabičky!

Můžete jej sami převoskovat

Výrobci voskovaných ubrousků uvádějí, že vám jeden kousek při běžném používání vydrží zhruba 1 rok. Pokud se vám po nějaké době zdají vaše ubrousky poněkud opotřebované, můžete jejich voskovou vrstvu obnovit.

Stačí vám k tomu papír na pečení, včelí vosk, který na něj rovnoměrně nastrouháte, a žehlička. Ubrousek na pečicím papíru posypejte voskem, překryjte druhým pečicím papírem a zažehlete, dokud se vosk nevpije do ubrousku. V případě, že ubrousek opravdu dosloužil a obnova je zbytečná, jej rozstříhejte na malé kousky a hoďte na kompost.