Omlaďte pokožku a zbavte se nedokonalostí s Dermarollerem. Oblíbený nástroj celebrit slibuje hladší pleť i hustší vlasy

Žena má dermaroller přiložený na tváři Vitalii Stock / Shutterstock.com

Mučicí nástroj, nebo pomoc proti vráskám či vypadávání vlasů? Váleček osázený mikrojehličkami si domů pořizuje čím dál více žen, a dokonce i mužů. Podívali jsme se na to, k čemu tento zázrak slouží, kolik běžně stojí i zda se vůbec vyplatí si ho koupit. V článku najdete i pár užitečných tipů, které vám pomohou s jeho výběrem a používáním.

Přečtěte si také

Sedmikrásky právě kvetou: Využijte jejich antibakteriální vlastnosti a uvařte si doma sedmikráskový „med“

Jak funguje dermaroller?

Drobné jehličky z chirurgické oceli nebo titanu vytváří při projíždění (tedy při tzv. mezoterapii) velmi drobné, okem nepostřehnutelné vpichy, jimž narušují strukturu pokožky a doslova ji nutí k rychlejší a efektivnější regeneraci, což má pozitivní vliv na její stav i zdraví.

  • Tip: Při výběru sledujte mimo jiné velikost jehliček. Pro domácí používání (zvláště pokud s válečkem teprve začínáte nebo máte citlivou pleť) jsou nejvhodnější ty s velikostí od 0,2 mm do 0,5 mm, maximálně by měly mít jeden milimetr. Existují totiž až do velikosti tří milimetrů, ty by ale měly používat pouze lékařské a odborné kosmetické kliniky.

Zásadní otázka: Bolí to?

Asi první věc, která vás při pohledu na nezvyklého kosmetického pomocníka napadne. Bolesti se ovšem u tohoto mikrojehličkového aplikátoru, který nahradí nejedno ošetření na kosmetice nebo u dermatologa, bát nemusíte.

Záběr na jehličky na dermarolleru marcinm111 / Shutterstock.com

Na co všechno se dá použít?

Dermarollery přitom nejsou užitečné pouze při péči o pleť. Používají se rovněž k podpoře hojení jizviček a strií po celém těle, ke stimulaci vlasové pokožky při alopecii či nadměrném vypadávání vlasů nebo v oblasti vousů pro podporu jejich růstu. Co všechno umí?

  • Pomáhají vyhlazovat a vyplňovat jemné linky a vrásky, stahovat rozšířené póry.
  • Krátkodobě prokrví pokožku a zajistí liftingový efekt.
  • Zvyšují přirozenou produkci kolagenu a elastinu.
  • Urychlují hojení jizev a strií, pomáhají v boji s celulitidou.
  • Zefektivňují působení kosmetických a dermatologických přípravků, pronikání aktivních látek.
  • Stimulují vlasové folikuly.
  • U pánů navíc mohou nastartovat a zvýšit růstový potenciál vousů.

Jak se s dermarollerem zachází?

Používá se několikrát do týdne, nejlépe večer na vyčištěnou a suchou pleť nebo pokožku hlavy. Pro správnou techniku masáže je nejlepší dodržovat návody u jednotlivých výrobků, případně mrknout na mnohá instruktážní videa, která najdete na internetu. Po aplikaci se nanáší speciální gel, případně jiné přípravky, které zmírní podráždění pokožky a napomohou její regeneraci.

  • Tip: Před každým použitím je důležité váleček vydezinfikovat. Prodávají se dokonce speciální spreje přímo určené pro dermarollery, úplně si ale vystačíte s vysokoprocentním lihem, případně s jinou dezinfekcí vhodnou pro kosmetické účely.
Vousatý muž si přikládá dermaroller na tvář BLACKDAY / Shutterstock.com

Kolik tento „zázrak“ stojí? A vyplatí se vůbec?

V kamenných i internetových drogeriích, parfumeriích, kosmetických prodejnách či lékárnách nejčastěji narazíte na modely, které se cenově pohybují kolem 500–1000 Kč. Vzhledem k tomu, že se jedná o produkt, který přímo proniká do vaší pokožky, doporučuje se vyhýbat se až příliš levným výrobkům.

V porovnání s pravidelnými návštěvami kosmetických klinik se potom pořízení vlastního domácího dermarolleru může finančně určitě vyplatit. Mějte pouze na mysli to, že by se měl kvůli postupnému otupování jehliček čas od času vyměnit za nový, při intenzivním používání i za půl roku či za rok. Na trhu se nabízejí také varianty s vyměnitelnými aplikátory, které mohou z dlouhodobého hlediska vycházet výhodněji.

Existuje levnější alternativa?

Pokud si naopak vystačíte pouze s válečkem určeným k masáži obličeje a dekoltu (nebo se použití jehliček obáváte), poohlédněte se po velmi populárních liftingových masážních válečcích z kamenů (nejčastěji z růženínu či jadeitu, jaspisu nebo křišťálu). I ty mají na pleť, její mladistvý vzhled a působení kosmetických přípravků velmi dobrý vliv, navíc stojí podstatně méně, obvykle od 200 do 400 Kč. Záleží na typu kamenu a jeho kvalitě.

Zdroje: Kupi, Healthline, National Library of Medicine