Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), kteří se pravidelně věnují kontrolám jakosti potravin v tržní síti, aktuálně zakázali prodej jedné šarže maďarského guláše v konzervě s obsahem masa o 12,2 % nižším, než bylo uvedeno na etiketě. SZPI nařídila okamžité stažení konzervy z prodeje řetězci Lidl a zahájila správní řízení s výrobcem o uložení pokuty.
Potravinářská inspekce nařídila společnosti Lidl, aby neprodleně stáhla ze své tržní sítě tuto nevyhovující potravinu:
Maďarský guláš (Sterilovaný masný výrobek – konzerva)
Výrobce na obalu potraviny mj. uvedl, že výrobek obsahuje 31,25 % hovězího masa a 31,25 % vepřového masa, celkově tedy 62,5 %. Laboratorní rozbor však potvrdil, že celkový obsah masa ve výrobku činil pouze 50,3 %, tedy o 12,2 % méně ve srovnání s informací na obalu.
SZPI s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty.
Zdroj: SZPI
1/2
Oslovili jsme řetězec Lidl, jak postupovat, pokud máte zmíněnou šarži výrobku doma a do uzávěrky se nám zástupce s odpovědí na naši otázku neozval (článek budeme aktualizovat, jakmile dostaneme vyjádření).
Aktualizace 20. 1. 2023 17:00
„Na základě výsledků kontroly SZPI jsme výrobek Maďarský guláš s datem minimální trvanlivosti 29. 8. 2025 okamžitě stáhli z prodeje. K dispozici máme výsledky testu stejného výrobku jiné šarže, podle kterého je obsah masa v pořádku. Celou záležitost tedy aktuálně s dodavatelem důkladně prověřujeme, mimo jiné testujeme i přímo dotčenou šarži,“ sdělil pro redakci Kupi tiskový mluvčí řetězce Lidl Tomáš Myler.
Zákazníci, kteří výrobek s datem minimální trvanlivosti 29. 8. 2025 zakoupili, mají samozřejmě možnost zanést jej do kterékoliv z prodejny Lidl, kde jim budou vráceny peníze i bez účtenky.
Nákupní rádce Kupi.cz vám ušetří peníze, čas i starosti s nákupy potravin, drogerie a dalších produktů denní spotřeby. Každý den můžete porovnávat 15 000 akčních cen ze 300 akčních letáků.
Nově na Kupi.cz naleznete také recepty na dezerty, hlavní jídla, nápoje, omáčky, polévky, předkrmy, přílohy, saláty nebo zavařování.