Inspektoři nařídili stáhnout řetězci Lidl nevyhovující potravinu

Stažení výrobku v prodejnách Lidl Canva / archiv výrobce

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), kteří se pravidelně věnují kontrolám jakosti potravin v tržní síti, aktuálně zakázali prodej jedné šarže maďarského guláše v konzervě s obsahem masa o 12,2 % nižším, než bylo uvedeno na etiketě. SZPI nařídila okamžité stažení konzervy z prodeje řetězci Lidl a zahájila správní řízení s výrobcem o uložení pokuty.

Přečtěte si také

Online tržiště mají problém s padělanými výrobky. V boji pomáhá umělá inteligence, Amazon jich loni zabavil 7 milionů

Potravinářská inspekce zjistila klamání o obsahu masa u guláše v konzervě

Potravinářská inspekce nařídila společnosti Lidl, aby neprodleně stáhla ze své tržní sítě tuto nevyhovující potravinu:

Maďarský guláš (Sterilovaný masný výrobek – konzerva)

  • s označením data minimální trvanlivosti do 29. 08. 2025,
  • výrobce: Whalley s. r. o., Mikulášovická 552, 407 78 Velký Šenov.

Výrobce na obalu potraviny mj. uvedl, že výrobek obsahuje 31,25 % hovězího masa a 31,25 % vepřového masa, celkově tedy 62,5 %. Laboratorní rozbor však potvrdil, že celkový obsah masa ve výrobku činil pouze 50,3 %, tedy o 12,2 % méně ve srovnání s informací na obalu.

SZPI s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Zdroj: SZPI

SZPI

Oslovili jsme řetězec Lidl, jak postupovat, pokud máte zmíněnou šarži výrobku doma a do uzávěrky se nám zástupce s odpovědí na naši otázku neozval (článek budeme aktualizovat, jakmile dostaneme vyjádření).

Aktualizace 20. 1. 2023 17:00

„Na základě výsledků kontroly SZPI jsme výrobek Maďarský guláš s datem minimální trvanlivosti 29. 8. 2025 okamžitě stáhli z prodeje. K dispozici máme výsledky testu stejného výrobku jiné šarže, podle kterého je obsah masa v pořádku. Celou záležitost tedy aktuálně s dodavatelem důkladně prověřujeme, mimo jiné testujeme i přímo dotčenou šarži,“ sdělil pro redakci Kupi tiskový mluvčí řetězce Lidl Tomáš Myler.

Zákazníci, kteří výrobek s datem minimální trvanlivosti 29. 8. 2025 zakoupili, mají samozřejmě možnost zanést jej do kterékoliv z prodejny Lidl, kde jim budou vráceny peníze i bez účtenky.