Jak na povánoční detox?

Člověk stojí na váze, která místo čísla ukazuje nápis OMG!, kolem je vánoční čepice, ozdoby a sladké pečivo katiko.dp / Shutterstock.com

Svátky jsou pro tělo mimořádně náročným obdobím spojeným s konzumací těžkých a kalorických jídel. Řízek s bramborovým salátem je zajídán cukrovím, chlebíčky a jednohubkami. Organismus musí metabolizovat litry alkoholu a kilogramy cukru, které projdou naším tělem. Možná, že sami občas poklepete na ručičku váhy, jestli se nespletla, když se snažíte zkontrolovat, kolik jste po Vánocích přibrali. Po takovém období si naše tělo zaslouží kvalitní detox. Představíme si tipy, jak své tělo po svátcích nejlépe vyčistit a zajistit mu opět rovnováhu.

Přečtěte si také

Víte, že tučné maso byste měli jíst maximálně dvakrát do týdne? A pozor také na grilování!

Detox a pitný režim: Pijte dostatek vody

Ne šťávy, limonády nebo kávy, ale vody. Pokud máte problém s dodržováním pitného režimu, pomůže vám lahev. Naplňte si dvoulitrovou lahev vodou a postarejte se, abyste ji měli vždy do večera vypitou. Abyste na pití nezapomínali, noste ji stále s sebou, ať už jdete do práce, nebo koukáte na televizi.

Pokud vám čistá voda nechutná, přidejte do ní citron nebo si ji ochuťte mátovými či meduňkovými lístky. Dostatek vody podporuje trávení a pomůže vám vyčistit organismus od mnoha jedů, které jste do sebe dostali. Kromě vody je prospěšný také zelený čaj, který má detoxikační vlastnosti a umožní vám nastartovat organismus a zbavit se toxinů.

Žena drží lahev s vodou a citronem Mix and Match Studio / Shutterstock.com

V detoxu zvyšte příjem vlákniny

Náš gastrointestinální trakt dostává během svátků zabrat. Abyste ho opět uvedli do stavu rovnováhy, je potřeba konzumovat vysoké množství vlákniny. Nejlépe tak učiníte tím, že do stravy zařadíte ovoce a zeleninu s bohatým obsahem vlákniny. Skvělou volbou je květák, kapusta, zelí, mrkev a luštěniny. Vláknina nejen vyčistí vaše střeva, ale také vám zajistí pocit sytosti, takže už nebudete mít potřebu tolik jíst.

Za pití vody s citronem bude vaše tělo vděčné

Kupte se slevou Citrony.

Porovnat slevy

Dopřejte si dlouhý spánek

Aby byla detoxikace účinná, měla by být spojená s dostatečným množstvím spánku. Během spánku se bude vaše tělo čistit a regenerovat. Nedostatek spánku přináší hormonální nerovnováhu a také zpomaluje metabolismus, takže tělo hůře odbourává tuky. Včas vypněte televizi, odložte telefon nebo jiná zařízení, která by vás mohla rozptylovat od toho, abyste si šli včas lehnout.

Žena leží v posteli a obličej jí ozařuje světlo z mobilu kittirat roekburi / Shutterstock.com

Co je to úplný nebo přerušovaný půst?

Už jste někdy čistili pračku tím, že jste ji pustili naprázdno? Stejným způsobem se čistí lidské tělo. Když nebudete po určitou dobu nic jíst, ale jen přijímat dostatek tekutin, tělo se dokáže rychle a účinně zbavit škodlivých látek. Můžete vyzkoušet úplný nebo přerušovaný půst.

Úplný půst znamená, že celý den nebudete jíst. Pokud očekáváte, že se budete cítit slabí a bez energie, obvykle se objeví opačný efekt a pocítíte zvýšený přísun energie. Úplný půst se drží jen jeden den, pokud jste na něj zvyklí, můžete zkusit i dva dny. Příliš dlouhá doba by zase mohla tělu uškodit. Přerušovaný půst znamená, že vynecháte některá jídla a za celý den se najíte jen jednou nebo dvakrát. Půst je velmi prospěšný, pomáhá tělo chránit před nemocemi, a dokonce prodlužuje délku života.

Běžte na vzduch

Postarejte se, abyste dostatečně větrali a byli každý den minimálně dvě hodiny na čerstvém vzduchu. Během svátků tráví lidé mnoho času v přeplněných místnostech, kde je vydýchaný vzduch s nedostatkem kyslíku, mnoho výparů z jídla a často také zakouřené prostředí. Pobyt venku je důležitý, dokud je světlo, aby vaše tělo dokázalo získat potřebný vitamin D, který posiluje vaší imunitu.

Žena sedí v zapařené sauně Billion Photos / Shutterstock.com

Sportujte a poťte se

Detoxikace by měla být spojena se zvýšenou fyzickou aktivitou. Při ní se vaše tělo potí a tím vylučuje toxiny z těla. Jako bonus pomáháte posílit svaly, kosti a kardiovaskulární zdraví. Zvýšený průtok krve zmírní vaši ospalost a budete cítit mnohem více energie. Pokud jste unavení a už nemáte sílu na sport, můžete vyrazit do sauny a podpořit pocení touto cestou.

Vyměňte sklenku šampusu za hrnek s čajem

Jak dlouho je správné detoxikovat?

Někteří detoxikují jen jeden den, ale to není dostatečná doba. Detoxikaci se věnujte ideálně celý týden. Pomůže vám vykročit do nového roku se zdravým tělem. Ačkoliv se často mluví o povánoční detoxikaci, můžete ji praktikovat každý měsíc a čistit své tělo průběžně během roku.

Během detoxikace zapomeňte na všechny své zlozvyky, odložte alkohol, kofein, cigarety, tučná jídla a vše sladké. Výsledek vždy stojí za to, budete se cítit skvěle a to vás bude ještě více motivovat udělat z některých zdravých návyků běžnou rutinu.