Extra panenský olivový olej? Polovina testovaných vzorků nevyhovovala výrobním standardům

Nalévání olivového oleje do skleněné misky New Africa / Shutterstock.com

Není olej jako olej. Alespoň to ukázala letošní kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která testovala vlastnosti olivových olejů označených jako „extra panenské” dostupných na českém trhu. Polovina z 20 testovaných vzorků nesla toto označení neoprávněně, protože svou kvalitou a vlastnostmi nesplňovala požadované standardy.

Přečtěte si také

Konfitovaný česnek: Krásně se roztírá a jeho chuť na křupavém pečivu vás dostane

10 z 20 olejů neprošlo

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zadala test extra panenských olivových olejů dostupných na českém trhu. Analýzy provedla akreditovaná laboratoř Laboratory of Olive Oil Tasting ve Slovinsku, která měla za úkol zhodnotit fyzikální, chemické a senzorické parametry stanovené nařízením Komise (EHS) 2568/91.

„Cílem akce SZPI bylo prověřit, zda extra panenské a panenské olivové oleje splňují požadované fyzikální, chemické a senzorické parametry,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. 10 z 20 testovaných výrobků neodpovídalo standardům označení „extra panenský”, jednalo se o oleje nižší kategorie a některé měly na obalu špatně uvedené údaje.

Podívejte se, kde nabízí olivový olej v akci

Extra panenský olivový olej

Extra panenský olivový olej patří k nejkvalitnějším olejům na trhu. Toto označení značí, že byl olej lisován za studena a jeho kyselost je nižší než 0,8 %. Na lahvi kvalitního extra panenského olivového oleje proto informaci o kyselosti vždy najdeme.

Z olejů, které SZPI testovala, mělo na obale špatně uvedené informace 5 z 10 nevyhovujících vzorků. U 5 z nich šlo o nižší třídu kvality olejů, 5 dalších mělo nedostatky v označení.

Olivy a olej na dřevěném stole Valentyn Volkov / Shutterstock.com

Olej nevhodný ke konzumaci

V hodnocení nejhůře dopadl Borges Extra virgin olive oil. „Olivový olej nebyl kategorie extra panenský olivový olej, ale pouze kategorie lampantový olivový olej. Lampantový olivový olej není povolen pro maloobchodní prodej,“ uvedla SZPI.

Lampantový olej nelze totiž jako potravinu vůbec nabízet, protože není vhodný ke konzumaci. Je určen pro další rafinaci nebo k technickým účelům – jak název napovídá, dříve se používal pro svícení.

Neprošly značky Borges, Ondoliva nebo olej z Albertu

Výsledky kontrol dlouhodobě ukazují, že dovozci olejů často podceňují schopnost českých dozorových orgánů. Ačkoli ČR není produkční zemí, úroveň kontroly olivových olejů u nás je však na vysoké úrovni. Potravinářská inspekce bude v kontrolách pokračovat i v příštím roce.

Mezi značkami olejů, které neprošly celkovým hodnocením kvality, byly oleje Borges, Costa d´Oro, Hermes, Latzimas, Molino, Olitalia, Olivie, Arbequina, privátní značka řetězce Albert či oleje Ondoliva. Prodejci závadných olejů budou nyní čelit správnímu řízení a čeká je pokuta.