Videorecept na konfitované pečené husí stehno s cibulovým zelím

Svátek sv. Martina je potřeba oslavit se vším všudy. Dopřejte si k němu to nejlepší pečené husí stehno s knedlíkem a podomácku připraveným cibulovým zelím. Nevíte, jak upéct husu nebo nachystat zelí? Poradíme vám ten nejlepší recept.

Přečtěte si také

Smradlavá, nebo výborná? Výroba rybí omáčky budí rozpaky, světoví kuchaři na ni ale nedají dopustit
Smradlavá, nebo výborná? Výroba rybí omáčky budí rozpaky, světoví kuchaři na ni ale nedají dopustit

Ingredience

Na husu:

  • 2 husí stehna s kůží a kostí
  • sůl
  • snítka čerstvého tymiánu
  • bylinky (tymián aj)
  • 50 g zázvoru (může být sušený i čerstvý)
  • 1–2 l rostlinného oleje (ten se dá pak slít a použít opakovaně)
  • česnek

Připravte si tu nejlepší pečínku

Kupte se slevou Husí stehna.

Porovnat slevy

Na cibulové zelí:

Talíř s pečeným husím stehnem a červeným zelím z cibule Kupi.cz

Postup přípravy husí pečínky:

  1. Omytá husí stehna dáme do pekáčku a naložíme do soli, pepře, zázvoru, rozmarýnu a tymiánu, zalejeme olejem a necháme marinovat 24 hodin v lednici.
  2. Uleželé maso konfitujeme v troubě vyhřáté na 120 °C do měkka 3 až 4 hodiny (podle velikosti masa).

Nezapomeňte na přílohu

Postup přípravy cibulového zelí:

  1. Slaninu nakrájenou na menší kostky orestujeme na pánvi s trochou oleje. Následně k ní přidáme cibuli nakrájenou na nudličky a restujeme dosklovata.
  2. Směs cibule a slaniny na pánvi zaprášíme cukrem, kmínem a necháme zkaramelizovat.
  3. Poté podlijeme vínem, octem, osolíme a necháme vyvařit.
  4. Ke konci přidáme škrob rozmíchaný v troše vody, kterým cibuli zahustíme.

Husu podáváme na cibulovém zelíčku s knedlíky a zalijeme trochou oleje z pekáče.

Tip: Olej z pekáčku, kde jsme pekli husy, se dá použít několikrát, takže se neděste, že ho na dvě porce spotřebujete tolik. Jednoduše olej slijeme a přecedíme přes jemné sítko do nádoby. Dá se použít na příští pečení nebo smažení.