Jak nejlépe vyšperkovat domácí grilované či pečené lahůdky? Přece domácím dipem! Vsaďte na bílý jogurt, který je ideálním základem. Má totiž plno skvělých vlastností a můžete z něho vytvořit nekonečné variace omáček k masu i zelenině.
Domácí dip, jehož základ tvoří převážně bílý jogurt či zakysaná smetana, je nejen bohatší na některé významné látky, jako jsou bílkoviny a probiotické kultury, které podporují zdravé trávení a činnost střev, ale je také méně tučný než třeba majonézové a jim podobné omáčky. Ty navíc mohou obsahovat plno konzervantů, umělých barviv či příchutí. U domácího dipu tak máte přehled o všech použitých surovinách.
Nutričně vhodnější domácí dipy jsou výborné ke grilovanému masu i zelenině, k rybám i například do hamburgerů, na domácí hranolky či pečené brambory. Výhodou je, že si do nich můžete namíchat koření, bylinky a zeleninu přesně podle své chuti nebo podle jídla, ke kterému budete dip podávat.
Uvedené množství surovin v receptech berte vždy jako orientační – při míchání ochutnávejte a řiďte se svými chutěmi. Pokud použijete některé zakoupené směsi koření (například na ryby, tzatziki apod.), sledujte na obalu obsah soli a podle toho zvolte množství.
Nezapomeňte také, že mnohá koření jako česnek, chilli, paprika i sůl, která se ve studeném prostředí rozpouští pomaleji, po čase zesilují svou chuť. Pokud se vám zdá, že by dip před uložením do chladničky (ideálně pár hodin před podáváním) ještě trochu dochucení snesl, počkejte. Až ho vyndáte, možná bude po rozležení chutí akorát.
Pro dipy volte vždy spíše hutnější bílé jogurty typu selský či řecký, s vyšším obsahem tuku. Zejména, pokud je budete používat i jako omáčku do burgerů nebo sendvičů (kde by příliš řídká konzistence nebyla vhodná). Pokud budete připravovat větší množství dipu, určitě se vyplatí koupit velké balení jogurtu.
A na závěr: nebojte se kombinovat a zkoušet nové chutě. Pokud vás čeká větší grilování s rozmanitějšími surovinami, klidně připravte dipů více.
Česnek prolisujte, mátu nasekejte najemno a přidejte spolu s ostatními surovinami do jogurtu. Tento dip je skvělý k pečeným nebo grilovaným rybám, zejména k lososu.
Obdoba oblíbené řecké přílohy. Jarní cibulku v množství podle chuti nasekejte najemno a přidejte spolu s hořčicí a tzatziki kořením do jogurtu. Vše promíchejte. Pokud si chcete připravit dip z čistě přírodních surovin, pak můžete kořenící směs nahradit: čerstvým koprem, česnekem, šťávou z citronu (případně citronovou kůrou), bílým pepřem a solí.
Smíchejte jogurt a smetanu, přidejte najemno nastrouhanou nivu, prolisovaný česnek a zbylé suroviny a vše dohladka promíchejte. Podle chuti můžete do dipu přidat i trochu drcených vlašských ořechů.