Ačkoliv tuhle silně aromatickou bylinku používáme nejčastěji při přípravě italské kuchyně, podle botaniků pochází z Indie. Příznivci zdravé výživy si pochvalují hlavně její semínka, která mají podobné zdravotní benefity jako chia a lněná semínka. Proč jsou tak zdravá? A o jakou bylinku jde?
Jestli jste podle indicií hádali bazalku, tak jste hádali správně. Zelené lístky Ocimum basilicum a dalších podobných druhů zná asi každý, ale protože ji kupujeme v obchodě už vzrostlou, málokdo ví (většinou jen zahrádkáři), že se pěstuje z černých semínek. Jsou o něco menší než chia semínka a oproti těm lněným mají výraznější chuť.
Zatímco chia a lněná semínka si už našla místo v kuchyni každého, kdo se trochu zajímá o zdravou stravu, ta bazalková zůstávají trochu v jejich stínu. Je to škoda, protože nutričně rozhodně nezaostávají. Naopak! Výživoví poradci i vědci potvrzují, že bazalková semínka obsahují ještě více vlákniny než chia.
Navíc v nich najdete hodně vápníku, hořčíku, železa a antioxidantů, které mají pozitivní vliv na trávení, imunitu nebo i hladinu cukru v krvi.
Ještě než si je začnete z pytlíku sypat do pusy… Bazalková semínka se musí nejprve namočit do vody! Následně nabobtnají jako chia nebo lněná. Potřebují zhruba 15 až 30 minut, během kterých se jejich tvrdá slupka promění na gelovitou hmotu.
Jak je zařadit do jídelníčku? Inspirace není nikdy dost – tady je pár tipů od Kupi.cz:
Namočená semínka je ideální zkonzumovat do 1 až 2 dnů, ale musíte je skladovat v chladu v ledničce. Suchá semínka vydrží ve spíži i několik měsíců.
Podle studií a výzkumů dokáže 1 lžíce bazalkových semínek dodat tělu cca 6 až 8 gramů vlákniny. To je skutečně hodně, pokud uvážíme, že doporučený denní příjem vlákniny pro dospělého člověka se pohybuje okolo asi 25–30 gramů.
Vláknina pomáhá čistit trávicí trakt, podporuje pravidelné vyprazdňování a může přispívat i ke snižování hladiny cholesterolu. Díky vysokému obsahu dobře rozpustné vlákniny jsou semínka ideální podporou pro zdravá střeva – pomáhají vyživovat prospěšné střevní bakterie a tím posilují celkovou odolnost organismu.
Přestože jsou bazalková semínka zdravá, platí zlaté pravidlo – všeho s mírou. Skokový nárůst vlákniny může být pro některé lidi nepříjemný.
Jak potvrzují průzkumy, při náhlém navýšení vlákniny v jídelníčku dochází k nadýmání, křečím, nebo dokonce k průjmům. Doporučuje se proto začínat s menším množstvím, třeba půl lžičky bazalkových nebo chia semínek denně, a postupně dávku zvyšovat.
Mezi další potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří luštěniny (čočka, fazole), ovoce a zelenina (zejména slupky jablek, brokolice, mrkev), celozrnné obiloviny (oves, ječmen, žito) a ořechy. Společně s vlákninou se doporučuje pít hodně vody.
Napište nám do diskuze, jestli občas jíte semínka tohoto druhu, tedy bazalková, chia nebo lněná. Do čeho si je dáváte?
Zdroje: Kupi.cz, NCBI, Science direct, Healthline