Pracujete na své postavě? Podle vědců byste měli zařadit do každodenního jídelníčku jeden konkrétní druh běžně dostupného ovoce. Jak ukázala nová studie, může totiž aktivovat geny podporující růst a regeneraci svalové hmoty. Které ovoce je dobré jíst při cvičení? Proč by ho měli konzumovat i ti, kteří cíleně neposilují? A co na takové závěry říkají odborníci z praxe?
Slyšeli jste někdy o nutrigenomice? Jedná se o vědní obor, který jednoduše řečeno zkoumá vliv potravin na naše geny – respektive na procesy, při kterých se některá zakódovaná genetická informace transformuje v určitou funkci. Týká se mimo jiné metabolických procesů, a dokonce i růstu svalové hmoty. A právě na ten se nedávno zaměřili vědci z Western New England University (WNE). Podle nich lze genetické vlohy pro růst svalové hmoty ovlivnit jedním drobným ovocem – bobulemi vinné révy.
Ve studii publikované začátkem letošního roku došli k závěru, že každodenní konzumace hroznů může v dlouhodobém horizontu pozitivně aktivovat geny související s růstem a regenerací svalové hmoty, zatímco tlumí ty geny, které způsobují její degenerování, zánětlivost nebo ukládání tuků.
Taková zjištění jsou podle vědců důležitá nejen pro sportovce a trenéry, ale také pro širokou veřejnost. Vlivem stárnutí totiž dochází k přirozenému úbytku svalové hmoty, nesnižuje se však její význam pro zdravé fungování celého organismu.
Teorii vědci zatím ověřovali pouze na myších, podle autorů studie ale nic nebrání tomu, aby se začala v praxi zkoumat i na lidech. Není se totiž čeho obávat. Na rozdíl od různých experimentálních přípravků jsou hrozny přirozenou a zdraví prospěšnou potravinou a při jejich užívání nehrozí žádné nebezpečí.
„Naše studie předkládá přesvědčivé důkazy o tom, že hrozny mohou pozitivně ovlivňovat zdraví svalů, a to už na genetické úrovni. Vzhledem k tomu, že je jejich konzumace bezpečná a jsou snadno dostupné, bude možné a zajímavé sledovat, jak rychle se tyto změny projeví i v klinických studiích na lidech,“ uvedl profesor John Pezzuto, jeden z výzkumníků studie.
Jak také víme, genetické predispozice pro růst svalové hmoty jsou rozdílné u mužů a žen. Výsledky studie nicméně naznačily, že 2 porce hroznů denně mohou v dlouhodobějším výhledu tyto rozdíly snižovat a ženám pomáhat dosahovat podobné svalové aktivity, jako má obvykle opačné pohlaví.
Hrozny jako ideální ovoce pro zdraví a regeneraci svalů představily i mnohé další výzkumy. Vědci se například zabývali tím, jak činnost svalů ovlivňují antioxidanty (polyfenoly), které najdeme zejména v tmavých bobulích. Na co přišli?
Na druhou stranu, i v tomto případě platí, že by se nic nemělo přehánět, a určitě neplatí, že čím více hroznů (nebo jiných zdrojů antioxidantů) před tréninkem slupneme, tím lepších výkonů dosáhneme. Nebo že nás nebude následující den nic bolet. Koneckonců i autoři první studie uvedené výše zmiňují, že je výzkum ve svých počátcích spíše zajímavou ukázkou, jak mohou některé potraviny ovlivňovat biologii těla. S tím souhlasí i mnozí odborníci, kteří apelují hlavně na vyvážený jídelníček a dostatek přirozené pohybové aktivity.
„Studie zkoumající vliv konkrétních potravin na svalovou hmotu nebo genetické procesy mohou být zajímavé, ale je třeba je vnímat v kontextu širšího výzkumu a celkového životního stylu. Hrozny obsahují antioxidanty, které mohou mít příznivý vliv na regeneraci organismu, nicméně nelze očekávat, že samotná konzumace jedné potraviny zásadně ovlivní růst svalů. Pro udržení zdravé svalové hmoty je důležitá zejména vyvážená strava bohatá na bílkoviny a komplexní sacharidy, pravidelný pohyb doplněný o silový trénink a dostatečný odpočinek,“ shrnul pro redakci Kupi.cz MUDr. Štěpán Fojtů z Fakultní nemocnice Olomouc.
Před cvičením se všeobecně radí sáhnout spíše po lehčích potravinách, které nezatíží naše trávení a dodají potřebnou energii. Z ovoce jsou v tomto ohledu ideální jablka nebo snadno stravitelné banány.
Po tréninku se zase doporučuje si dopřát misku bobulí (borůvky, jahody, maliny apod.), které jsou plné prospěšných antioxidantů, vitamínů a minerálů. Skvěle osvěží, navíc se dají rozmixovat do smoothie spolu s pořádnou porcí bílkovin v podobě řeckého jogurtu či tvarohu nebo proteinového prášku.
Zdroje: National Library of Medicine, News Medical, WebMD, Kupi.cz