Nejčastější chyby, které děláme při opalování. Pozor na kombinaci krému a parfému

Žena na pláži Rido / Shutterstock.com

I slunce dokáže poškodit pokožku, přestože jeho doteky na kůži jsou tak příjemné. Při dodržování pravidel pro zdravé opalování se vyhnete komplikacím, předčasnému stárnutí nebo dokonce alergii. Užijte si každou minutu pod horkým sluncem a řiďte se našimi radami pro zdravé a krásné opálení.

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

Ochrana je základ

Opalovat se bez vhodné ochrany? Tak tuto možnost raději rovnou zavrhněte, pokud se nechcete vydat napospas popáleninám nebo dokonce riziku vzniku rakoviny kůže. Vyberte si vhodný opalovací prostředek se širokospektrálními účinky. Jak vybrat kvalitní opalovací krém či olej? Zkuste to bez chemie a vsaďte na minerální filtry. Ty totiž neškodí vodním organismům, mořským korálům a ani vám.

TIP: Opalovací prostředek neaplikujte na pokožku, pokud jste se předtím mazali například tělovým mlékem, aplikovali parfém nebo deodorant. Ideálně se před každým opalovacím procesem osprchujte a poté na tělo i obličej aplikujete vhodný opalovací prostředek. Aplikaci opakujte, pokud si půjdete zaplavat.

Hýčkejte se prostředky na opalování v akci

Hlídejte si čas

Jak dlouho být na slunci? Denně maximálně čtyři hodiny. Ovšem s přestávkami, při kterých doplníte tekutiny a odpočinete si ve stínu. Mysleli jste si, že musíte pro tmavé a lákavé opálení ležet na slunci celý den? Kdepak. Pokožka produkuje melanin, který je odpovědný za změnu barvy kůže, jen po omezenou dobu. Nebojte se tedy přesunout do stínu s oblíbenou knihou nebo ledovou kávou.

Pozor na oči a hlavu

Sluníčko může ublížit vašim očím a přihnat vám úpal nebo úžeh. Nezapomeňte tedy na šátek, kšiltovku nebo klobouk a sluneční brýle s UV filtrem. Dokonce i oči občas potřebují odpočinout, a to i přesto, že je máte při opalování zavřené a že používáte krém na opalování.

  • TIP: Začněte sezónu i pobyt na dovolené u moře opatrně. První slunce je poměrně ostré, proto se opalujte jen po omezený čas a postupně zvyšujte dávky slunečního pohlazení.
Žena se opaluje na mole u moře Maridav / Shutterstock.com

Vyhněte se kritickému času

Neopalujte se v době, kdy je slunce nejostřejší. Vyhněte se opalování v pravé poledne. V tuto dobu si raději dejte něco dobrého k obědu nebo si odpočiňte ve stínu. Pomůže vám starý dobrý pomocník slunečník, který vám dopřeje úkryt před žhavými paprsky.

Zkuste se připravit

Připravit se na opalovací sezónu můžete už předem. Kupte si doplňky stravy obsahující beta karoten, nebo jezte více pokrmů z potravin, které jsou na tuto složku bohaté. Doporučenými zdroji beta karotenu jsou mrkev, karotka, meruňky, brokolice nebo třeba mango. Tělo tak získá potřebné antioxidanty i dávku ochrany, navíc se díky beta karotenu snáz opálíte.

Hydratace zvenku i zevnitř

Aby vám opálení vydrželo, pokožka nestrádala a vy si tak mohli užít léto naplno, nezapomínejte na hydrataci. Ovšem nejen zvenčí. Dbejte na pravidelný pitný režim a vhodnou poopalovací péči. Kvalitní hydratace ochrání pleť před vysoušením a poškozením, stejně tak před známkami stárnutí. Jedině tak docílíte krásného a zdravého opálení, kterého nebudete muset litovat. A rada na závěr? Nic se nemá přehánět. Ani opalování. Nezapomeňte tedy, že stejně jako v životě platí: všeho s mírou.