Brambory jsou typickou českou plodinou. Nenajdeme snad domácnost, která by je neukrývala ve své špajzce. Nevíte, co k obědu? Sáhněte právě po bramborách. Představíme vám recepty, na kterých si pochutnáte.
Oblíbeným a rychlým pokrmem je bramborka. Její výhodou je možnost přípravy jak doma, tak venku. Čeká vás rodinná sešlost? Bramborka je ideálním jídlem pro venkovní posezení. Zasytí, skvěle chutná, a dokonce je zdravá!
Divíte se posledním dvěma položkám? Jedná se o obdobu klasického receptu. Zkrátka do připraveného těsta přimícháte na kostičky nakrájený salám nebo nastrouhanou cuketu. Cuketu využijete také v případě, že nemáte dostatek brambor.
Oloupeme a nastrouháme brambory, do mísy přidáme vejce, vylisovaný česnek a majoránku. Chceme-li změnu, přimícháme cuketu či salám. Hotovou směs klademe v dostatečném množství na rozpálenou pánev.
…bramborka je zdravé jídlo? Brambory, česnek i cuketa obsahují cenné vitamíny a minerály, které naše tělo ocení. Rostlinný olej, na kterém smažíme, navíc urychluje trávení a prospívá správné funkci střev.
Klasikou nejen v českých domácnostech jsou zapečené brambory. Jejich výhoda spočívá v rozmanitosti tohoto receptu. Hodí se jak pro vegetariány, tak pro „všežravce“. Každý si do nich připraví to, na co má chuť – anebo v případě nouze to, co najde ve spíži.
Základem je zapékací mísa. Můžeme ji vymazat, ale také nemusíme. Syrové oškrábané brambory nakrájíme na plátky a vyložíme dno mísy. Další vrstvy už záleží na zvolených ingrediencích. Obecně však platí, že každou vrstvu proložíme bramborem a sýrem. Díky tomu bude celé jídlo držet pohromadě.
O co jde? Podívejme se na to!
V troubě opečeme celé brambory ve slupce zabalené v alobalu. Mezitím si připravíme sterilovanou kukuřici a do zvláštní misky tuňáka. Nastrouháme dostatečné množství sýru a příprava je hotová. Opečené brambory vybalíme z alobalu, přidáme dle vlastní volby připravenou přílohu a můžeme jíst.
Hledáte vhodnou přílohu k fádnímu salátu nebo jen rádi přes den uždibujete? Domácí chipsy jsou pro vás to pravé! A nebojte se! Nejsou kalorickou bombou. Jedná se o zdravou variantu, kterou si zamilujete.
Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Tloušťka záleží na vás, ale měli byste vědět, že se brambory během pečení nijak nezmenší ani neztenčí. Plátky položíme na pečicí papír, pokapeme olejem a okořeníme dle chuti. I s papírem položíme na plech a dáme péct.
Existuje ještě varianta bez oleje i koření – brambory pečeme na sucho, což trvá mnohem kratší dobu. Výsledkem jsou o něco tvrdší plátky brambor, které skvěle chutnají s rozteklým sýrem.
…sacharidy obsažené v bramborách rapidně nezvyšují cukr v krvi? Jedná se o vhodnou potravinu pro osoby se zvýšenou citlivostí na glykemické výkyvy.