Tohle není jen oběd. To je dobrodružství na talíři, kde se marocké koření potkává s nasládlými meruňkami a šťavnatým kuřecím masem. Recept, který voní dálkami, chutná jako léto a přitom je hotový raz dva. Moje osobní rada? Udělejte si porci navíc. Budete litovat, když dojde.
Někdy stačí pár neotřelých kombinací a obyčejný všední den se promění v malý svátek. Kuře s kuskusem a meruňkami je přesně ten typ jídla, které nezní nijak slavně, ale jakmile ho ochutnáte, dostane vás. Inspirace sahá k marocké kuchyni, kde se bez obav může spojit sladké s pikantním a vonícím kořením. Hodí se skvěle na letní večeři s přáteli, ale i jako víkendový oběd, který nezabere víc než 40 minut. A přitom působí, jako byste ho ladili celé odpoledne.
Meruňky v hlavním chodu? Ano – a dělají s chutí divy. V české kuchyni jsme zvyklí je spíš zavařovat nebo balit do knedlíků, ale v kuchyních Blízkého východu a severní Afriky se běžně používají v teplých jídlech často ve spojení s masem a aromatickým kořením. Sladkost meruněk perfektně vyvažuje pikantnost koření a dodává jídlu nový rozměr. A pokud máte možnost sehnat sušené nebo čerstvé meruňky přímo ze sadu, nebojte se do receptu investovat, chuť bude stát za to. Mimochodem, meruňky jsou skvělým zdrojem vitamínu A a antioxidantů, které tělo chrání před oxidačním stresem.
Počet porcí: 4
Délka přípravy: 40 minut
Bramborové noky s meruňkovou omáčkou představují jedinečnou kombinaci chutí, která si vás zaručeně získá. Nechte se inspirovat tímto receptem a vytvořte si neodolatelný hlavní chod, který potěší celou rodinu i hosty. Ať už hledáte osvěžující letní pochoutku nebo zajímavou alternativu k tradičním těstovinám, tento recept je pro vás ten pravý.
Chcete chuť ještě vylepšit? Použijte domácí jogurt, jeho krémová struktura a bohatá chuť udělá s pokrmem divy. Klidně do směsi přidejte i 2 hrsti baby špenátu nebo můžete použít i mladou rukolu, která dodá lehce peprný nádech. Pokud chcete více autentickou chuť Maroka, použijte místo koření ras el hanout (nahradit se dá i směsí mletého římského kmínu, koriandru, skořice a špetky chilli). A když chcete z receptu udělat slavnostní večeři, přidejte k servírování pár kapek granátového sirupu nebo ozdobte jídlo granátovými semínky. Sladká ovocná tečka nahoře krásně kontrastuje se šťavnatým kuřecím a jemným kuskusem. A hlavně, recept se výborně hodí i do krabičky na další den. Takže klidně udělejte dvojnásobnou dávku.
Zdroje: Sophia Michalčíková, Kupi.cz, NZIP