Šťavnaté kuře, meruňky a kuskus: Marocká inspirace pro lehký letní oběd

Kuře s meruňkami a kuskusem na talíři, pohled shora Tatiana Volgutova / Shutterstock.com

Tohle není jen oběd. To je dobrodružství na talíři, kde se marocké koření potkává s nasládlými meruňkami a šťavnatým kuřecím masem. Recept, který voní dálkami, chutná jako léto a přitom je hotový raz dva. Moje osobní rada? Udělejte si porci navíc. Budete litovat, když dojde.

Přečtěte si také

Zákazníci si stěžovali, Alza couvla. Balíky nově uloží maximálně do 140 cm

Někdy stačí pár neotřelých kombinací a obyčejný všední den se promění v malý svátek. Kuře s kuskusem a meruňkami je přesně ten typ jídla, které nezní nijak slavně, ale jakmile ho ochutnáte, dostane vás. Inspirace sahá k marocké kuchyni, kde se bez obav může spojit sladké s pikantním a vonícím kořením. Hodí se skvěle na letní večeři s přáteli, ale i jako víkendový oběd, který nezabere víc než 40 minut. A přitom působí, jako byste ho ladili celé odpoledne.

Meruňky trochu jinak

Meruňky v hlavním chodu? Ano – a dělají s chutí divy. V české kuchyni jsme zvyklí je spíš zavařovat nebo balit do knedlíků, ale v kuchyních Blízkého východu a severní Afriky se běžně používají v teplých jídlech často ve spojení s masem a aromatickým kořením. Sladkost meruněk perfektně vyvažuje pikantnost koření a dodává jídlu nový rozměr. A pokud máte možnost sehnat sušené nebo čerstvé meruňky přímo ze sadu, nebojte se do receptu investovat, chuť bude stát za to. Mimochodem, meruňky jsou skvělým zdrojem vitamínu A a antioxidantů, které tělo chrání před oxidačním stresem.

Kuře s kuskusem a meruňkami

Počet porcí: 4

Délka přípravy: 40 minut

Ingredience

  • 200 g kuskusu
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 2 stroužky česneku, nadrobno nasekané
  • 2 ks kuřecích prsou, nakrájených na proužky
  • 1 lžička grilovacího koření
  • 1 lžíce olivového oleje + další na opékání
  • sůl podle chuti
  • 1 hrst plátkových mandlí
  • 3 pevné meruňky, rozpůlené a vypeckované
  • 2 mrkve, nakrájené na tenká půlkolečka
  • 1 citron – kůra najemno nastrouhaná a šťáva vymačkaná + klínky na podávání
  • 1 hrst hladkolisté petrželky, nasekané
Bramborové noky s meruňkovou omáčkou
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Bramborové noky s meruňkovou omáčkou

Bramborové noky s meruňkovou omáčkou představují jedinečnou kombinaci chutí, která si vás zaručeně získá. Nechte se inspirovat tímto receptem a vytvořte si neodolatelný hlavní chod, který potěší celou rodinu i hosty. Ať už hledáte osvěžující letní pochoutku nebo zajímavou alternativu k tradičním těstovinám, tento recept je pro vás ten pravý.

Bramborové noky s meruňkovou omáčkou

Postup přípravy

  1. Do misky nasypte kuskus, zalijte ho vroucí vodou tak, aby byl asi centimetr pod hladinou, přikryjte a nechte deset minut odstát, dokud nenabobtná. Poté ho načechrejte vidličkou.
  2. Jogurt smíchejte s polovinou nadrobno nasekaného česneku, osolte dle chuti a dejte vychladit do lednice. Kuřecí maso dejte do misky, přidejte lžičku grilovacího koření, lžíci olivového oleje, trochu soli a vše důkladně promíchejte. Nechte marinovat alespoň deset minut.
  3. Na suché pánvi opražte plátky mandlí dozlatova, trvá to jen chvilku. Přesypte je stranou do misky.
  4. Do téže pánve přidejte kapku oleje a vložte meruňky řezem dolů. Opékejte je asi dvě minuty, dokud se nezačnou karamelizovat. Poté je vyjměte a nakrájejte na klínky.
  5. Pánev vytřete papírovou utěrkou. Do čisté pánve nalijte trochu oleje a opečte na něm kuřecí kousky dozlatova (zhruba 6–8 minut). Poté maso vyjměte a dejte stranou.
  6. Do pánve nasypte mrkev, přidejte zbylý česnek a krátce restujte, stačí dvě minuty, aby česnek nezhořknul.
  7. Přidejte karamelizované meruňky, opražené mandle, citronovou kůru a zakápněte citronovou šťávou. Vše dobře promíchejte a případně dosolte.
  8. Nakonec přimíchejte nasekanou petrželku.
  9. Na talíře rozdělte porce kuskusu, přidejte kuřecí maso, zalijte omáčkou a navrch můžete dát lžíci česnekového jogurtu. Podávejte s klínky citronu.

Tipy z redakce: Jak si recept užít naplno

Chcete chuť ještě vylepšit? Použijte domácí jogurt, jeho krémová struktura a bohatá chuť udělá s pokrmem divy. Klidně do směsi přidejte i 2 hrsti baby špenátu nebo můžete použít i mladou rukolu, která dodá lehce peprný nádech. Pokud chcete více autentickou chuť Maroka, použijte místo koření ras el hanout (nahradit se dá i směsí mletého římského kmínu, koriandru, skořice a špetky chilli). A když chcete z receptu udělat slavnostní večeři, přidejte k servírování pár kapek granátového sirupu nebo ozdobte jídlo granátovými semínky. Sladká ovocná tečka nahoře krásně kontrastuje se šťavnatým kuřecím a jemným kuskusem. A hlavně, recept se výborně hodí i do krabičky na další den. Takže klidně udělejte dvojnásobnou dávku.

Zdroje: Sophia Michalčíková, Kupi.cz, NZIP