Jak nejlépe zpracovat velkou úrodu angreštu?

Miska plná angreštu MaKo-studio / Shutterstock.com

V českých luzích a hájích uprostřed léta dozrávají chutné bobule angreštu. Jedná se o ryze evropskou plodinu, která sem nebyla dovezena a pěstuje se zde od nepaměti. Plody mají úžasně jedinečnou chuť, která láká k široké škále využití. Angrešt se snadno pěstuje a vzhledem k jeho zdravotním přínosům je velkou ostudou, že na mnoha dvorcích a zahradách ještě neroste.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Srstka angrešt

Možná jste si vzpomněli na legendárního herce a vzpěrače, ale srstka je také správný název angreštu, konkrétně srstka obecná nebo srstka angrešt.

Jak pěstovat angrešt?

V mírných podmínkách se mu daří skvěle a je nenáročný na půdu, takže ho můžete pěstovat skoro kdekoliv.

Keř je vysoký kolem 1 metru a ideální je pro něj stín nebo polostín. Nemusíte se o něj téměř starat a kolem července se vám vždy odvděčí oválnými plody o velikosti asi 2–3 cm. Možná znáte zelenoplodý angrešt, ale běžný je také běloplodý, červenoplodý a žlutoplodý. Nabízí se v mnoha odrůdách a stále oblíbenější jsou ty, které jsou odolné proti chorobám a škůdcům.

Co obsahuje?

Má nízký obsah kalorií a tuku, ale je bohatý na vlákninu, měď, mangan, draslík a vitamíny C, B5 a B6.

Angrešt s pečivem Konstantin Kopachinsky / Shutterstock.com

Jak zpracovat úrodu angreštu?

V první řadě je třeba zmínit, že keř je plný trnů, takže buďte opatrní a na trhání angreštu si vezměte rukavice. Komerčně se angrešt často trhá ještě nezralý a nezralý ho také můžete koupit v obchodech. Na zralý narazíte spíše na trzích. Chuťově nejlepší jsou zralé plody, které je vhodné co nejdříve sesbírat a využít, protože se rychle kazí. Pokud máte náhle mnoho angreštu, můžete ho naporcovat do sáčků nebo nádob a zamrazit.

Angrešt se skvěle hodí třeba k sýrům

Můžete si z něj udělat lahodnou marmeládu, mošt, limonádu i alkoholické nápoje, třeba angreštovou vodku nebo gin. Díky své sladké chuti je jako stvořený pro dezerty. Rozmačkejte ho nebo ho rozmixujte na pyré a následně ho můžete použít do zmrzlinových pohárů, do krémových dezertů a dortů. Skvěle se nasákne do piškotů a lahodný je i s jogurtem.

Z listového těsta si můžete udělat třeba i rychlý angreštový koláč s vanilkovým pudinkem. Také si z něj můžete udělat chutney a podávat ho s různými druhy sýrů, hodí se zejména ke kozímu sýru, hermelínu a sýru brie.

Angreštový dezert Alena_Kos / Shutterstock.com

Na co je dobrý angrešt?

Udrží vás fit – Má vysoký obsah vlákniny a nízký obsah kalorií, což znamená, že můžete sníst velkou porci a jen tak nepřiberete. Jde také o skvělý zdroj rozpustné a nerozpustné vlákniny. Nerozpustná vláknina pomáhá zvětšit objem stolice a její konzistenci, zatímco rozpustná vláknina pomáhá zpomalit pohyb potravy ve střevech, což pomůže snížit hlad a zvýšit pocit plnosti. Vláknina také pomůže kontrolovat hladinu cukru v krvi a snížit krevní tlak, cholesterol a riziko chronických onemocnění, včetně některých druhů rakoviny, srdečních onemocnění, cukrovky 2. typu a obezity.

Silný zdroj antioxidantů – Je bohatý na antioxidanty, jako jsou fytonutrienty, a vitamíny E a C, které mohou pomoci chránit váš mozek a bojovat proti stárnutí.

Regulace hladiny cukru v krvi – Toto ovoce má vysoký obsah vlákniny a kyseliny chlorogenové, což může pomoci zpomalit nebo zabránit vstřebávání cukru do krevního oběhu.

Chrání váš mozek – Angrešt je bohatý na kyselinu citronovou, fenoly a antioxidanty, které jsou spojeny se sníženým rizikem onemocnění mozku souvisejícím s věkem, jako je Alzheimerova choroba a mrtvice.

Protirakovinné účinky – Najdeme zde v hojném zastoupení antioxidanty a polyfenoly, jako jsou antokyany, které mohou bojovat a snižovat riziko některých typů rakoviny.

Podpora srdce – Obsažené antioxidanty, polyfenoly a draslík pomáhají udržovat správnou funkci srdce a mohou snížit riziko srdečních onemocnění.