Jak nenechat květiny uschnout, když odjedete na dovolenou? Domácí zeleň nemusí trpět, zkuste samozavlažování

Samozavlažovací baňka v květináči FotoHelin / Shutterstock.com

Vyrážíte na zaslouženou dovolenou a všechny ty okrasné truhlíky a pokojové rostliny zůstanou doma. Přemýšlíte, jak se o vaše zelené krásky postarat, až budete na cestách? Řešení může být jednoduché – samozavlažování. Jaké máte možnosti, když soused není po ruce?

Přečtěte si také

Umělecké dílo na plechu: Rozkvetlá italská focaccia je pastva pro oči i chuťové pohárky

Jak zavlažovat rostliny během dovolené?

Ať už se chystáte kamkoli, vaše rostliny mohou prospívat i bez vás – ano, i tehdy, když sousedka nebo někdo z blízkých nemají čas, aby se o váš domov postarali. Vyberte si některé řešení v podobě samozavlažovacích systémů a máte po starostech.

Jak vyrobit samozavlažovací systém?

Ještě než vyrazíte na nákupy, abyste si pořídili samozavlažovací automatiku nebo speciální květináče, můžete jako první pomoc otestovat vlastní řešení. Jednou z mnoha možností je použití staré PET lahve. Nádobu (PET lahev) opatřete víčkem, do kterého uděláte pár dírek. Lahvi odřízněte dno a zapíchněte ji do květináče – přímo do zeminy. Pak už jen stačí před odjezdem naplnit lahev vodou, aby do rostliny kapala vláha, jakou potřebuje. Hotovo!

Na výrobu samozavlažovacího systému se bude hodit

Kde sehnat samozavlažovací květináče a truhlíky?

Chcete vyrážet na cesty pravidelně a vědět, že o rostliny je postaráno? Pak možná naopak nechcete mít na očích nevzhledné PET lahve. Trh dnes naštěstí nabízí nepřeberné množství samozavlažovacích truhlíků a květináčů, které váš problém se zaléváním vyřeší.

Některé z nich jsou vybaveny dvojitým dnem, ve kterém je voda – a tu rostlina saje dle potřeby. Existují i květináče vybavené speciálními knoty, které prostřednictvím nasáknutí dávkují vláhu rostlině či jejím kořínkům. Je z čeho vybírat – stačí se poohlédnout v hobby marketech a specializovaných obchodech.

Pokojové květiny a v květináči zapíchané podomácku vyrobené zavlažování z PET lahví Khoe / Shutterstock.com

Jak funguje automatický zavlažovací systém?

Máte spoustu rostlin, které vás potřebují? Investujte do samozavlažovací automatiky. Automatický zavlažovací systém využívá čerpadlo a zásobník na vodu, aby dostal vláhu ke všem rostlinám. Mnohdy je možné nastavit nejen intenzitu zalévání, ale také její pravidelnost. Voda může kapat nebo téct přímo k rostlině a jejím kořenům. Samozavlažovací systém není vhodný jen pro truhlíky, postará se během vašich cest také o záhony.

Tip: Samozavlažovací truhlíky najdete v hobby marketech Obi, Baumax i Hornbach. Sledujte letáky oblíbených prodejců na Kupi, abyste nepropásli akční nabídku. Vše pro spokojené rostliny najdete v kategorii Bydlení a zahrada.

Zdroje: Abecedazahrady.dama.cz, Dumazahrada.cz