Jak správně vybrat bazén a na co si dát při nákupu pozor?

Matka s dcerou v zahradním bazénu Alliance Images / Shutterstock.com

Léto na zahradě bude díky novému bazénu určitě příjemnější. Jak se však zorientovat v široké nabídce? Doporučujeme se zaměřit hlavně na to, zda je bazén zapuštěný, nebo nezapuštěný, z jakého se vyrábí materiálu a kolik vás bude stát. Dále je důležitý samotný design, ale i přístup do bazénu nebo příslušenství. Všechny tyto parametry v našem krátkém průvodci zohledníme a přidáme i několik tipů a zajímavostí.

Přečtěte si také

Neoddělitelná víčka neminou ani Kofolu. Konkurence je už zavedla

Jaký typ bazénu je nejlepší?

Na menší zahrady jsou vhodné nezapuštěné bazény, které jsou cenově dostupnější a nezaberou tolik místa. S plastovým bazénem ušetříte nejvíce, ale zase počítejte s kratší životností a méně zajímavým vzhledem.

Na druhou stranu nemusíte řešit zarovnání terénu ani složitou montáž. Stačí nafouknout horní prstenec a napustit bazén vodou. Velký výběr všech těchto typů nabízí třeba Marimex a seženete je v hobby marketech i na internetu, v akci už zhruba od 2 000 Kč.

  • Tip: Nemáte dostatek místa? Mobilní vířivka se vměstná do domu i bytu, využití najde také na terase či zahradě. Stačí najít rovné podloží, nafouknout vířivku elektrickou pumpou a napustit vodu.

Rámový bazén

Složitější instalaci rámových bazénů můžete přenechat odborníkům, ale určitě ji zvládnete i svépomocí. Nejprve bude nutné najít rovnou plochu, případně terén zarovnat. A pak na dané místo ještě nasypejte jemný písek, abyste bazén nepokládali přímo na trávník. Poté přichází na řadu geotermální podložka a nakonec samotný bazén. Nejprve složte konstrukci, pak ji opatřete fólií a poté napusťte vodu. Zde počítejte spíše s cenou od 5 000 Kč výše. Zajímavé nabídky má před létem například Mountfield či Baumax.

Děti skákající do bazénu Sergey Novikov / Shutterstock.com

Dětské nafukovací bazénky

Tvar a barvu bazénu klidně nechte na dětech, pouze velikost bude nutné přizpůsobit vaší zahradě nebo terase. Nejmenší dětské bazénky se vejdou i na balkón. Pokud vám to ale prostor dovolí, volte raději větší modely, ve kterých si mohou hrát také starší děti. A pokud jde o rozpočet, stačit vám budou stovky korun. I zde patří k lídrům značka Intex, kterou najdete třeba v Globusu nebo na různých e-shopech.

Zmrzlinové sendviče
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Snadný

Zmrzlinové sendviče

Co může být lepší než zmrzlina mezi dvěma sušenkami? Sladké mražené sendviče jsou populární letní lahůdkou. Jejich výroba zabere klidně i jen pár minut, ještě rychleji ale zmizí do úst blaženě se usmívajících strávníků. Výhodou zmrzlinových sendvičů je jejich snadná příprava, kterou zvládnete i s dětmi, nekonečné možnosti chutí a variací a také praktický způsob servírování a konzumace.

Zmrzlinové sendviče

Zapuštěné bazény

Keramické

Kvůli náročné výstavbě ze zahrad pomalu mizí betonové bazény a nahrazují je keramické nebo levnější laminátové varianty. Keramika s laminátovou vrstvou vypadá opravdu krásně a bude ozdobou vaší zahrady. Připravte se však na vysoké ceny, které se pohybují ve statisícových částkách.

Laminátové a sklolaminátové

Levněji vyjde samostatný laminát nebo sklolaminát. A to nejen co se týče samotného materiálu, ale i zapuštění do země. Pro zajímavost vychází levněji než plast, přesto podle dosavadních zkušeností vydrží i desítky let. Delší životnost mají kompozitní bazény (z jednoho kusu).

Nevýhodou zapuštěných bazénů je tedy vyšší cena, náročnost na prostor a složitější montáž. Vítězí ale z hlediska designu i snadnějšího přístupu.

Bazén, bazénová chemie a filtrace Davizro Photography / Shutterstock.com

Bazénové příslušenství

Filtrace a bazénová chemie

Bez filtrace se neobejdou nadzemní ani zapuštěné bazény, a to samé platí pro bazénovou chemii, tedy chlorové tablety či přípravky proti řasám a sinicím.

Skimmer

Na odstraňování hrubších nečistot se pak bude hodit takzvaný skimmer neboli sběrač.

Krycí plachta

Další potřebná výbava se liší podle toho, jestli máte bazén zapuštěný, nebo nadzemní. U zapuštěných variant určitě nezapomeňte na krycí plachtu či zastřešení a popřemýšlejte také o solární plachtě pro zesílení slunečného záření nebo zvažte ohřev na principu tepelného či solárního čerpadla.

Zdroj: dumzahrada.cz, abecedazahrady.cz