Vyzkoušejte domácí raclette! Jak na neodolatelné tavení sýrů a jaké druhy na rakletování vybrat?

Roztavený sýr je poléván na brambory a salám na talířku margouillat photo / Shutterstock

Milujete rozpečené sýry? Ten pocit, když se vaše oblíbené kousky jídla přelijí touto aromatickou hmotou a získají ještě o něco lepší chuť? Pak musíte vyzkoušet rakletování! Jedná se vlastně o speciální grilování sýrů, které má své kořeny ve Švýcarsku. Máme pro vás pár tipů, jak na tento způsob přípravy doma i po jakých sýrech v obchodech sáhnout, aby výsledek stál za to.

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Po stopách rozteklého sýra

U nás rakletování tak rozšířené není, zavítáte-li ovšem za naše hranice směrem ke Švýcarsku, často se vám v restauracích naskytne typický pohled na obsluhu držící velký půlbochník sýra, který v jeho řezu nahřeje a rozteklou vrstvu poté seškrábne zákazníkovi do talíře plného pečených brambor, pečiva nebo jiných lahůdek.

Tato švýcarská národní specialita má pravděpodobně své kořeny u alpských pastýřů, kteří si po náročném dni v kruhu u ohně pekli brambory se sýrem. Jednou to ovšem s jeho rozpékáním přehnali a populární lahůdka byla na světě.

Tradiční švýcarský sýr, který se k tavení používá, potom dostal své jméno až dodatečně. Stejně tak jako stejnojmenný název pokrmu. Slovo raclett totiž pochází z francouzského „racler" a v překladu znamená „seškrabávat".

Žena krájí horký sýr do sendviče Inna Zakharchenko / Shutterstock.com

Chuťově výrazný raclette se prodává i u nás

Raclette je polotvrdý plnotučný sýr z kravského mléka. Vyniká příjemnou oříškovou chutí a výrazným vyzrálým aroma. Velké kulaté bochníky vážící kolem 6 kilo se ukládají nejméně na 3 měsíce ke zrání a v obchodech se prodávají v různých variantách. Liší se chuťovým provedením i intenzitou.

V Česku tento sýr koupíte ve většině velkých supermarketů a hypermarketů, jinak také na internetu nebo v sýrárnách a jiných specializovaných gurmánských prodejnách. Velká kola ovšem v regálech nehledejte. Nejčastěji na tradiční Raclette narazíte v podobě krájených výsečů nebo plátků, které usnadňují rozpékání sýra a jeho servírování. Cenově patří k trochu dražším, za 100 g obvykle dáte 35–55 Kč. Nahradit ho při grilování ovšem můžete i celou řadou jiných druhů.

Jakými sýry je možné raclette nahradit?

V zásadě jsou k rakletování vhodné všechny tučnější sýry vyrobené z kravského mléka, které mají výraznou chuť. Důležité je, aby snadno měkly a tavily se, ale příliš se neroztékaly. Pokud se budete chtít k raclette co nejvíce přiblížit, pak je dobré sáhnout po vyzrálých sýrech s mazovou vrstvou na povrchu, například po jiných alpských, francouzských, rakouských či italských (např. Taleggio DOP).

Dobře dostupnými alternativami ale mohou být i plísňové sýry, romadur, holandské vyzrálé goudy nebo Blaťácké zlato (to koupíte i po menších bochnících, u kterých lze zachovat tradiční způsob seškrabávání).

Rakletovací gril se sýrem a zeleninou Foxytail / Shutterstock.com

Domácí rakletování: s grilem, i bez něj

Způsobů, jak si doma rakletování v kruhu rodiny nebo přátel užít, je několik. Koupit se dají speciální vícepatrové rakletovací grily (neboli raclettony), které mají nahoře grilovací plochu pro přípravu masa, zeleniny nebo hub a do spodní části se umisťují malé pánvičky (lopatky), na kterých se pod topnou spirálou taví jednotlivé plátky sýru. Cena těchto grilů se nejčastěji pohybuje kolem 1000–2000 Kč, ty nejlevnější dokonce pořídíte i za 500 Kč.

Zkuste rakletování po česku se sýrem v akci

K přípravě raclette ovšem můžete využít i jakékoliv nepřilnavé pánve a sýr pomalu rozpékat na sporáku, případně podle tradičního způsobu na otevřeném ohni.

A co roztaveným sýrem přelévat? Podle švýcarské receptury nejčastěji už zmíněné pečené brambory ve slupce nebo pečivo. Jako příloha se podávají nakládané okurky, opečené plátky slaniny, žampiony či grilovaná zelenina (rajčata, kukuřice, papriky apod.). Koupit se také dá speciální směs koření na sýr raclette, která typicky obsahuje muškátový oříšek, černý pepř, sůl, sušený česnek a cibuli, chilli i různé druhy bylinek.