Májová brynza je nejlahodnější. Pochutnejte si na ní právě teď!

Brynza jako pomazánka na chlebu s pažitkou Mario Weyo / Shutterstock.com

Není brynza jako brynza. Možná jste si už v obchodě v oddělení s mléčnými výrobky všimli, že na balení brynzy se tu a tam objevuje nějaký dodatek, jako například „liptovská brynza“, „zimní brynza“, „letní brynza“ nebo jen „jasienka“. Věřte, že to není náhoda. Existuje totiž více variant tohoto sýra z ovčího mléka, a pokud sáhnete po té májové, na kterou obchodníci se sýry lákají, rozhodně neuděláte chybu. Májová brynza je totiž ta nejlepší, je jemná a lahodná.

Přečtěte si také

V opékacích párcích, které se vyprodaly, je nebezpečná bakterie. Pokud je máte doma, v žádném případě je nejezte

V obchodech je brynza k dostání po celý rok. Pokud si na ní ale chcete pochutnat o něco víc než běžně, sáhněte po té májové, kterou najdete v regále jen v jarním období, v měsíci květnu, jak z jejího názvu plyne.

Jak vybrat kvalitní brynzu?

Při nákupu si ale dejte pozor na složení. Pokud je na obale uvedeno „ovčí brynza“, pak je vše v pořádku a můžete si být jisti, že si domů nesete sýr se 100% podílem ovčího mléka. Pro označení „brynza“ je totiž přípustné smíchání s mlékem kravským či kozím.

Pochutnejte si na sýrové specialitě

Co je májová brynza a jak vzniká?

Zpět ale k brynze májové. Víte, proč je nejlahodnější? Důvod je vcelku jednoduchý. Po zimě jsou ovce vyhnány na pastviny, kde se živí čerstvou trávou a jarními bylinkami. To vše se promítne právě do chuti brynzy, která se z mléka těchto ovcí na jaře vyrábí. Obecně také platí, že brynza, která se na jaře a v létě vyrábí z čerstvého mléka, je méně tučná a méně štiplavá než ta zimní, jež je vyráběna ze skladovaného hrudkového mléka a tvarohu.

Brynzové halušky na dřevěném talíři ozdobené slaninou Eskymaks / Shutterstock.com

Proč je brynza zdravá?

Kromě chuti se brynza vyznačuje také tím, že obsahuje probiotické kultury a okolo 20 druhů laktobakterií (to je zhruba desetkrát více než v klasickém bílém jogurtu). Je také bohatá na vitaminy, minerály a kvalitní, lehce stravitelné bílkoviny.

Při pravidelné konzumaci brynza snižuje hladinu LDL cholesterolu (toho „zlého“), snižuje krevní tlak a má pozitivní vliv na hladinu cukru v krvi. Díky přítomnosti mnoha mikrobiálních kultur má brynza nízký obsah laktózy (mléčného cukru). Množící se bakterie během procesu zrání sýra tento cukr totiž spotřebovávají. Brynza je tak vhodná i pro ty, kteří jsou na laktózu citliví.

Pokud má mít brynza výše uvedené blahodárné účinky, musí být čerstvá. Tedy nesmí projít procesem pasterizace či termizace. Sýr, který projde tepelným ošetřením, déle vydrží a zabrání se tím množení nežádoucích mikroorganismů, ale zároveň s nimi se vysokou teplotou zabijí i ty zdraví prospěšné. Tento údaj vždy hledejte na obalu.

Co udělat z brynzy?

A jak si brynzu nejlépe vychutnat? Tu májovou rozhodně jen namazanou na čerstvém chlebu. Tak její chuť vynikne nejlépe. O haluškách nebo pirozích s brynzou není nutné příliš mluvit. Snad každá rodina na Slovensku má vlastní zaručeně nejlepší recept. Věděli jste ale, že pravá „budapešť“ je z brynzy? A ochutnali jste už demikát? Že ne? Nechte se inspirovat našimi recepty.

Budapešťská pomazánka na talířku a za ní chilli papričky Tobik / Shutterstock.com

Recept: Originální budapešťská pomazánka

Ačkoli máme my Češi brynzu spojenou především se Slovenskem, tento ovčí sýr je typický pro další karpatské země – Polsko, Rumunsko, Ukrajinu, kde se také vyrábí. Konzumuje se ale i v Německu (především v Bavorsku), Rakousku, České republice a také v Maďarsku, kde z ní připravují typickou paprikovou pomazánku. Pokud byste si ale v Maďarsku chtěli „budapešť“ koupit, příliš byste nepochodili. Pro nás Čechy je totiž originální název této pomazánky körözött trochu jazykolamem, a tak jsme si vše zjednodušili.

Budete potřebovat:

Dokupte vše potřebné na přípravu pomazánky

Jak na to?

Příprava je velmi jednoduchá.

  1. Nejprve utřete změklé máslo do lehké pěny, do ní přidejte brynzu a tvaroh se zakysanou smetanou na zjemnění. Pořádně promíchejte, aby se vše spojilo v jednolitou hmotu.
  2. Poté přidejte koření a najemno nastrouhanou červenou cibuli.
  3. Dochuťte solí, a pokud máte rádi pikantní chuť, můžete přidat i půl lžičky pálivé papriky.
  4. Pomazánku nechte pár hodit odležet v lednici, aby se spojily všechny chutě.
Doma vyrobená brynzová polévka s krutonky AS Food Studio / Shutterstock.com

Recept: Brynzová polévka – demikát

O demikátu se říká, že to je jeden z klenotů slovenské národní kuchyně, který téměř nikde jinde neochutnáte. Ačkoli oblíbený je také na moravském Valašsku. Připravuje se ve dvou základních variantách: novější verze je do hladka rozmixovaná krémová polévka. Ta tradiční je nerozmixovaná a připravovala se z vody, ve které se vařily halušky. Tou se zalila brynza předem promíchaná s opečenou cibulkou, kmínem, paprikou a pepřem. Tato směs se v hrnci jen lehce prohřála a podávala se s pečivem.

Moderní doba si ale žádá moderní recepty.

Na sametově hladký demikát budete potřebovat:

Brambory se doma neztratí

Jak na to?

  1. V hrnci si nejprve na sádle nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli a zhruba po pěti minutách k ní přisypte sladkou papriku a nechte jen chvilku rozvonět.
  2. Poté přidejte na kostičky nakrájené brambory, promíchejte, zalijte asi litrem vody a přiveďte k varu.
  3. Vařte zhruba 15 minut, dokud nebudou brambory měkké.
  4. Odeberte trochu vody a rozmíchejte v ní brynzu. Vzniklou kašičku nalijte zpět do hrnce a rozmixujte.
  5. Polévku ochutnejte a v případě potřeby dosolte, ochuťte pepřem a zjemněte máslem.
  6. Podávejte ji s chlebovými krutony, ozdobenou lžicí zakysané smetany a bylinkami.