Oregano: Objevte zázračné léčivé účinky dobromysli

Oregano jako rostlina i usušené v misce catalina.m / Shutterstock.com

Dobromysl obecná v sobě nese více dobrého, než se na první pohled z názvu zdá. Oregano, jak bylinku jistě dobře znáte ze své kuchyně, obsahuje vzácnou složku, která ovlivňuje lidské zdraví. Co dokáže tato složka a jak si z oregana připravit třeba čaj?

Přečtěte si také

Upozornění pro zákazníky: Řetězec s okamžitou platností stahuje vybrané produkty značky Kinder

Na co je dobré oregano?

Kromě léčivého koření a čerstvé bylinky se můžete setkat také se 100% esenciálním olejem z oregana. Rostlina pochází z hor, proto vás asi nepřekvapí, že je nesmírně odolná. Právě oreganový olej byl navíc ceněným lékem v dobách starověkého Řecka.

Jaké má léčivé účinky?

Oregano má silné protizánětlivé a antibakteriální účinky. Tahle síla bylinky oreganu propůjčuje meč do boje s mykózami, záněty, infekcemi, ale i plísněmi či virózami. Ve všech případech oregano může podpořit hojení či léčení. Proč tomu tak je? Ve svém složení nese karvakrol, neobyčejnou aktivní složku, která může podpořit zdraví člověka, jak dokázaly mnohé studie.

Doplňte si zásoby bylinek

Pěstování oregana

Dobromysl můžete pěstovat také na zahrádce. Když ji umístíte na slunné stanoviště, odmění se vám mezi 30 až 60 cm růstu. Léčivá bylinka kromě karvakrolu obsahuje také thymol, cyrnol, tříslovinu a hořčiny.

Čaj z dobromysli

Vyrobte si z ní také čaj na prevenci či podporu imunity. Jednu čajovou lžičku byliny zalijte šálkem horké vody a nechte 4 minuty vařit. Po louhování, které trvá 15 minut, čaj sceďte a ochuťte citronem a medem. Jaké má účinky? Oregano je skvělým pomocníkem při kašli, onemocnění průdušek, při zánětech, trávicích potížích a zahlenění. Jelikož je silný antioxidant, pomůže vám i při chřipkové sezoně jako účinná prevence třeba z vlastní zahrádky.

Oregano jako esenciální olej v lahvičce a vedle čerstvé oregano rawf8 / Shutterstock.com

Oregano jako koření

Voňavá bylinka však není jen součástí přírodní lékárničky. Svou roli hraje v zahraniční kuchyni. Typické je oregano pro italské, španělské a řecké pokrmy, oblíbené je však třeba také v Mexiku. K čemu se koření hodí? K zelenině, mořským plodům, polévkám, masům i sýrům. Kombinujte jej třeba s bazalkou a pepřem pro docílení výjimečné chuti.

Esenciální olej z oregana

Při koupi oleje z oregana, který by měl být vždy 100% a s vysokým obsahem karvakrolu, je potřeba hledět na kvalitu. Možná jste netušili, že tento olej je v některých zemích možné používat také vnitřně jako prevenci či podporu imunity.

Orgeano olej je však až příliš silný, proto je nutné 2 až 4 kapky vždy zředit ve lžíci kvalitního olivového oleje. Takto připravený olej je dokonce skvělým pomocníkem při léčbě mykóz. U nás však legislativa neumožňuje doporučení vnitřního užití – co však pro sebe můžete udělat, je pročíst si více zdrojů o účincích této úžasné bylinky. A co rozhodně udělejte hned? Zasaďte si sazeničku voňavého oregana.

  • TIP: Pro sazenice čerstvých bylinek si digitálně zaběhněte na Kupi.cz. Stačí nahlédnout do letáků hobby marketů – a pak už zbývá jen vyrazit pro výbavu v akci fyzicky. Už máte svou bylinkovou zahrádku?