Ceny oleje letí vzhůru, čím ho nahradit v kuchyni?

Různé druhy olejů Canva

Olej patří k potravinám, které nyní zdražují nejvíce. Otázkou zůstává, kam až jeho cena poroste. Určitě vás ale potěší, že existuje spousta alternativ, kterými můžete olej nahradit. Minimálně na pečení a vaření můžete použít levnější suroviny, které jsou navíc méně kalorické a plné vitamínů. Při smažení se zase využijete sádlo nebo máslo.

Přečtěte si také

Umělecké dílo na plechu: Rozkvetlá italská focaccia je pastva pro oči i chuťové pohárky

Řepkový, nebo slunečnicový?

Ceny rostlinných olejů jsou nyní nejvyšší od roku 1995, za poslední rok vzrostly i dvojnásobně. Na vině je více faktorů, kromě zdražování energií a války na Ukrajině k tomu přispěl u úbytek pěstování řepky u nás. Za litr řepkového oleje nyní zaplatíte i 60 Kč, ve slevě to je přibližně 40 Kč. Slunečnicový olej je o něco dražší, běžně ho řetězce nabízejí zhruba za 65 Kč/l a za 50 Kč v akci.

Vyzkoušejte na smažení třeba sádlo

Proč smažit na sádle?

Možná vás překvapí, že pokrmy připravované na sádle nemusí být tučné a nezdravé. Sádlo má totiž vyšší bod přepalování než většina rostlinných olejů, a tak se skvěle hodí například na smažení řízků nebo bramboráků. Nenasáknou do sebe tolik tuku, a jestli vám tedy nevadí živočišné produkty, vyměňte občas olej za kvalitní sádlo, které seženete už za cenu 5 Kč/100 g.

Další alternativou oleje je bezpochyby máslo. Cenově se vám ale vyplatí jen v případě, že ho seženete ve velké slevě nebo si vyrobíte svoje vlastní. Není to nic náročného a na internetu najdete spoustu návodů. Záleží ale, kolik budou stát suroviny a kolik času tím strávíte.

Cuketový koláč na kostkovaném ubrusu Canva

Cuketa zvlhčí chleby i moučníky

Pokud koupíte cuketu v akci, nebo máte vlastnoručně vypěstované zásoby, bez obav ji použijte do domácích chlebů, bábovek nebo koláčů. Příjemně je zvláční a dodá jim křehkost. A co se týče množství, není třeba nic složitě vážit, hrnek oleje jednoduše nahraďte hrnkem nastrouhané cukety.

Jablečné pyré

Při pečení olej překvapivě nahradí také neslazené jablečné pyré. Zde ale pozor na množství, stačit budou tři čtvrtiny hrnku. Chuť dortů nebo muffinů to příjemně oživí, a navíc se nezmění barva těsta, jako kdybyste použili například švestková povidla. Nejlevněji vás pochopitelně vyjdou jablka z vlastní zahrádky. Případně je nakupte v akci. Když budete mít štěstí, nezaplatíte více než 15 Kč/kg.

Jogurt s vyšším obsahem tuku

Ideální je jogurt řeckého typu, ale poslouží i klasický jogurt s dostatečným množstvím tuku, který koupíte za podstatně nižší cenu. I v tomto případě stačí vyměnit hrnek oleje za hrnek jogurtu. Jen nezapomeňte snížit množství ostatních tekutých přísad, aby těsto nebylo příliš vlhké.

Tip na závěr: Používáte olej na vaření těstovin? Už nemusíte, pokud je budete pravidelně míchat, neslepí se. A navíc na nich bude lépe držet omáčka.