Jak vybělit prádlo a záclony? Tipy pro každou domácnost

Bílé záclony, zavěšené na venkovní dřevěné konstrukci Inga Gedrovicha / Shutterstock.com

Zažloutlé oblečení nebo záclony ještě nemusí být na vyhození. Existuje spousta možností, jak jim znovu dodat zářivou bělost. Zkusit můžete osvědčené Savo, ale kromě toho najdete v drogeriích i jemnější přípravky, které zažloutlé nebo zašedlé prádlo krásně oživí. Pokud však nechcete používat chemii, pusťte se do bělení jedlou sodou nebo kypřicím práškem.

Přečtěte si také

Buddha bowl je ideálním jarním jídlem. Co do ní patří a jak si ji připravit?

Jak vybělit zaprané prádlo?

Aby se vám bílé oblečení neobarvilo, doporučujeme používat speciální ubrousky. Pokud ale přece jen k nehodě dojde, stále není důvod k panice. Většinou vám pomůže speciální odbarvovač, který v uvedeném množství nasypete do pračky. Seženete ho v internetových i kamenných drogeriích. Než ho však použijete, naneste ho na malou část látky a počkejte asi 15 minut, jestli nevybledne nebo se jinak nezmění.

Bílé prádlo visící na prádelní šňůře Menna / Shutterstock.com

Pokud důvěřujete spíše přírodním prostředkům, vyzkoušejte kypřicí prášek, jedlou sodu nebo prací mýdlo. Stačí do pračky přidat jednu lžičku kypřicího prášku nebo jedlé sody a pak oblečení vyprat jako obvykle. Nejvíce se osvědčila směs nastrouhaného pracího mýdla s manganistanem draselným. Tu nasypejte do vody a dobře promíchejte. Prádlo v roztoku namočte a nechte dvě až tři hodiny působit, než nežádoucí barva úplně nezmizí.

Jak vybělit zašedlé záclony?

Ani dokonale umytá okna nevypadají dobře se zašedlými záclonami. Jak jim tedy vrátit běloskvoucí čistotu? Mezi osvědčené přípravky patří Vanish, Qualt nebo Bělamin, které se vám vyplatí hlavně při častém praní většího množství záclon. Všechny jsou vhodné na bavlněná i syntetická vlákna.

Pokud ale chcete šetřit přírodu i svoji peněženku, zkuste již zmíněný kypřicí prášek nebo jedlou sodu. Jak na to? Máte 2 možnosti:

  • smíchejte kypřicí prášek nebo jedlou sodu s pracím prostředkem a vyperte záclony v pračce
  • vybělte záclony ručně v tomto případě nalijte do vany vlažnou vodu a vsypte do ní obsah pěti sáčků jedlé sody či kypřicího prášku. Po několika hodinách záclony opatrně vyždímejte, pověste a nechte uschnout. Výsledek vás mile překvapí.
Žena sype prací prášek do pračky Ground Picture / Shutterstock.com

Savo vybělí prádlo za pár minut

I se zdánlivě nevypratelným prádlem by si mělo poradit Savo Perex, které je k tomu přímo určené. Stačí zhruba 100 ml přípravku smíchat s litrem vody a vzniklý roztok nalít do bubnu pračky. Potom prádlo vyperte jako obvykle, přidejte prací prášek nebo gel a zvolte program s předpírkou.

Případně můžete bělit i bez pomoci pračky. Jednoduše prádlo namočte v takto naředěném Savu a nechte asi dvě hodiny působit. Nakonec ho ještě vymáchejte v čisté vodě a pokud vše půjde dobře, zašedlým i zažloutlým odstínům bude konec.

Zdroje: Kupi.cz