Prášek do pečiva, soda a sůl: Rychlý a jednoduchý způsob, jak vyčistit ucpaný odpad

Člověk sype prášek do dřezu New Africa / Shutterstock.com

Ucpaný odpad není nic příjemného. Voda neodtéká, hromadí se nečistoty a vše doprovází nelibý zápach. Něco takového zažil bez výjimky každý. Pokud se vám ucpává příliš často, pravděpodobně přemýšlíte nad službami instalatéra. My vám ale poradíme, jak můžete odpad vyčistit svépomocí.

Přečtěte si také

Máte doma zásobu těstovin? 5 top receptů, které ještě neznáte a jsou hotové natotata

Proč se odpad ucpává?

Příčiny ucpání jsou různé a záleží na tom, kde se odpad nachází. V kuchyňském dřezu se nejčastěji hromadí tuk a kousky jídla – tuk funguje jako špunt, na který se nabalují části potravin, až je nakonec odpad zcela neprůchozí.

V případě toalety se odpad může ucpat velkým množstvím toaletního papíru nebo také jinými předměty, které se splachují, například jídlem. Ve vaně nebo sprše jsou zase nejčastěji na vině vlasy a chlupy, na které se nabaluje spousta dalších nečistot. Odpad také ucpává vodní kámen – pokud máte tvrdou vodu, v potrubí se hromadí vodní kámen, který zužuje cestu. Ve všech případech je potřeba jej co nejdříve vyčistit, a to pokud možno dřív, než začne nahromaděná odpadní voda zapáchat.

Nečistoty ucpávající odpadní sifon u umyvadla Smile Fight / Shutterstock.com

Jak zabránit ucpávání odpadu?

Pokud se vám ucpává odpad příliš často, zřejmě děláte něco špatně. Jakých chyb se možná dopouštíte a co vám může pomoci?

  • Pozor na tuky: Mnoho lidí vylévá tuky z pánví, friťáků a pekáčů rovnou do odpadu, jde ovšem o velkou chybu. Tuky do odpadu rozhodně nepatří – ideální možností je vyčlenit si PET lahev, do které budete kuchyňské tuky slévat a po jejím naplnění ji snadno odnesete do kontejneru na tuky, případně do sběrného dvora či směsného odpadu.
  • Pořiďte si sítko, zbytky jídla vyhoďte: Nedojedli jste jídlo? Možná je talíř plný menších a větších drobků, které se snažíte procpat do odpadu, zbytky ale vždy raději vyškrábejte do koše nebo do záchodu. Zároveň si do dřezu či umyvadla pořiďte sítko – tato investice v řádu desítek korun zachytí větší nečistoty, díky čemuž nebudete muset odpad čistit tak často.
  • Do záchodu patří jen toaletní papír: Vyhněte se kuchyňským utěrkám, vlhčeným ubrouskům, novinám a dalším předmětům. Toaletní papír se většinou snadno rozpadne, pokud ho není velké množství. Různé druhy ubrousků jsou však z umělých materiálů, které se nerozpadnou, plavou na vodě a záchod ucpou.
Dopřejte své domácnosti kompletní péči
  • Změkčovač vody: Pokud máte příliš tvrdou vodu, která ucpává odpad a potrubí, je nejvyšší čas uvažovat o pořízení změkčovače.
  • Odpad preventivně čistěte: Odpad je vhodné několikrát do roka rozebrat a vyčistit – nejde o nic složitého, rozebrání vám nezabere dlouhou dobu. Vyberte všechny zbytky jídla, chlupy, vlasy a jiné usazeniny. Důkladné vyčištění zajistí, aby byl odpad průchodný a nemuseli jste řešit jeho ucpávání.
Žena čistí dřez pomocí zvonu Slava Dumchev / Shutterstock.com

Jak vyčistit ucpaný odpad?

Odpad v domácnosti lze čistit mechanicky, s použitím domácích přípravků či s pomocí chemických produktů. Jak na to?

Mechanické čištění

Nejlepším pomocníkem na toto čištění je zvon – ten vytvoří podtlak, který dá nečistoty do pohybu, aby se uvolnily. Je vhodný na odpad ve dřezu, umyvadle i ve vaně. U záchodu je vhodnější pumpa na odpad, u které počítejte s pořizovacími náklady v řádech stovek korun. V domácnosti by nemělo chybět ani protahovací pero – jedná se o dlouhou pružinu zakončenou držadlem v podobě kliky. Ideální je spolupráce dvou lidí – jeden sune pružinu do odpadu, druhý otáčí klikou. Pero obvykle zajistí snadnou a rychlou průchodnost.

Čištění bez chemie pomocí sody

Použití běžných domácích prostředků není tak agresivní a účinné jako u specializovaných chemických produktů, ale je to šetrnější volba pro životní prostředí. Také jde o bezpečnější možnost, u které neriskujete kontakt s nebezpečnými látkami.

  • Jedlá soda: Nasypte do sifonu zhruba šálek jedlé sody a šálek octa. Následně prolijte vroucí vodou.
  • Sůl: Aplikujte na sifon šálek soli a poté opět zalijte vroucí vodou.
  • Prášek do pečiva: Nasypte šálek prášku do pečiva, několik minut počkejte a následně prolijte vroucí vodou.
Čištění umyvadla čisticím prostředkem ve spreji VH-studio / Shutterstock.com

Čištění s pomocí chemie

Speciální produkty na čištění odpadu najdete v hobbymarketech, v drogeriích a často také v běžných obchodech. Jedním z nejúčinnějších přípravků je hydroxid sodný, který je známý také jako louh. Jde o kyselinu, která dokonale rozpustí vše organické, od vlasů až po zbytky jídla. Odpad se obvykle propláchne vroucí vodou, nasype se hydroxid sodný a opět se aplikuje vroucí voda.

Vezměte si na čištění pořádné pomocníky

Při manipulaci s chemií zpravidla hrozí i poleptání lidské kůže, poškození očí či sliznice, proto je zapotřebí velká opatrnost. Vždy si vezměte gumové rukavice a ochranné brýle nebo obličejovou masku a přípravky uchovávejte mimo dosah dětí. Kromě hydroxidu samozřejmě narazíte i na další užitečné produkty, a to obvykle ve formě prášku či granulí.

Máte nějaké vlastní účinné tipy, jak odpad vyčistit? Podělte se o ně v komentářích.