Víte, jaký je rozdíl mezi českým a zahraničním máslem? Zjistěte, které je lepší!

Máslo na pultě v obchodech Kupi

Není máslo jako máslo. Jedno vyndáte z lednice a po pár minutách jde krásně roztírat, druhé je pořád tuhé a natřít ho na chleba je nadlidský výkon. Po prozkoumání obalu obsahují obě minimálně 82 % tuku a na první pohled vlastně není patrný rozdíl. Jediné, v čem se liší, je země původu. Také u másla tak platí staré dobré rčení: „Jiný kraj, jiný mrav.“ České máslo se totiž vyrábí jiným způsobem než to zahraniční.

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

Jedinečnost díky českému postupu

Jednou nejde po vyndání z lednice máslo namazat na chleba, podruhé naopak povolí během okamžiku a pokud z něj připravíte křehké těsto, i po odležení z chladu se vám bude velmi brzy lepit na ruce a nebude se s ním dobře pracovat. Jak je to možné? Není snad máslo jako máslo?

Po pohledu na nutriční hodnoty ano, avšak pokud se zaměříte na zemi původu a s tím spojenou technologii jeho výroby, zde už rozdíl najdete. „České máslo je vyrobeno poměrně unikátní technologií,“ vysvětluje Karolína Four, odbornice v oboru výživy a kvality potravin.

Krajíc chleba namazaný máslem Dariia Belkina / Shutterstock.com

Jak se vyrábí české máslo?

V České republice se máslo vyrábí ze sladké smetany, konkrétně jejím stloukáním. „Má proto sladkou, mléčnou, tučnou chuť a po vyndání z lednice je jako beton,“ popisuje Karolína Four.

Pro výrobu másla v zahraničí se v současnosti naopak využívá nizozemské technologie NIZO, při níž je máslo také vyráběno ze sladké smetany, ale za přidání mléčných kultur, tedy bakterií mléčného kvašení. Máslo má pak nakyslejší chuť i vůni a v důsledku toho i jinou konzistenci. Po vyndání z lednice je během chvilky měkké a lépe se maže.

Máslový croissant
Čas přípravy: 12 hod Obtížnost: Náročný

Máslový croissant

Upečte si domácí máslové croissanty. Toto tradiční francouzské pečivo je voňavé, úžasně nadýchané a křupavé a jeho fantastická chuť vás dostane do kolen. Příprava domácích croissantů je sice trochu časově náročnější, ale jinak jednodušší, než byste čekali, tak se do nich pusťte, stojí za to!

Máslový croissant
Limetkový koláč s brusinkami
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Limetkový koláč s brusinkami

Limetkový koláč s brusinkami nádherně vypadá a ještě lépe chutná. Má úžasně jemnou, osvěžující chuť, která vás zaručeně okouzlí. Přípravu zvládne s trochou snahy každý, tak neváhejte a pojďte si jej s námi upéct.

Limetkový koláč s brusinkami

Jaké má využití?

Způsob, jakým bylo máslo vyrobeno, nemusí být ze zákona uveden na obale. To ovšem vůbec nevadí, dva ukazatelé – země původu a hmat – totiž s jistotou napoví. Pro výrobu českého másla se technologie NIZO nepoužívá, a bude tak vždy tuhé. Hodí se proto do máslových krémů a na přípravu těst, ve kterých hraje zásadní roli.

Muž připravuje těsto Butsaya / Shutterstock.com

Díky jeho tužší konzistenci se máslové krémy okamžitě neroztékají a zztěsto, se kterým potřebujete pracovat, se nelepí na ruce nebo na pracovní plochu. Pokud se na jeho původ nepodíváte, stačí vzít kostku do ruky a hned poznáte, jak moc měkké bude.

Je české máslo kvalitnější?

Ačkoli má máslo vyrobené technologií NIZO jiné vlastnosti, rozhodně nelze říct, že by bylo méně kvalitní než to, které je vyrobeno stloukáním smetany. „Máslo, které je vyrobeno metodou NIZO, není nekvalitní, ale je jiné. Může být levnější, supermarkety ho dokážou během akce dostat na pěknou cenu, ale na některé recepty, které děláme tady u nás v České republice, bude v kuchyni spíš přítěží,“ říká Karolína Four.

Je tedy dobré na to myslet a pro přípravu třeba lineckého nebo křehkého těsta sáhnout raději po másle s českým původem.

Zdroje: Karolína Four, Kupi, autorský text Terezy Paik