Jaké jsou druhy čočky? Jak se správně vaří černá, hnědá, červená, žlutá nebo zelená luštěnina?

Šest misek s různými druhy čočky Canva

Kolik barev čočky znáte… o tolik více můžete být překvapeni, jak různorodá tato luštěnina vlastně je. V chuti, způsobu přípravy i použití v jídlech. Ukážeme vám, že čočka není jen hnědá hmota na talíři, kterou si pamatujeme ze školní jídelny, a že její namáčení a vaření nemusí trvat celé hodiny. Jak se od sebe liší čočka zelená, hnědá, červená, žlutá, bílá a černá?

Přečtěte si také

Propadlá STK. Jak vysoká pokuta řidiči za jízdu hrozí a co se bude dít v případě dopravní nehody?

Čočka do každého jídelníčku

Luštěniny jsou přirozeně bezlepkové a jsou bohatým zdrojem vlákniny, která mimo jiné zajišťuje, že se škroby v nich obsažené vstřebávají pomalu a rovnoměrně uvolňují glukózu do krve. To je důležité pro udržení stabilní hladiny krevního cukru, což ocení zejména diabetici, ale také lidé, kteří se snaží zhubnout.

Naopak neobsahují téměř žádný tuk. Představují také cenný zdroj rostlinných bílkovin, a proto jsou tak oblíbené (nejen) mezi těmi, kteří ze svého jídelníčku úplně, anebo částečně vyškrtli maso.

  • Proč se musí některé čočky před přípravou namáčet? Pro někoho mohou být obtížně stravitelné a způsobovat nadýmání. Namočením se v semenech odstartují určité procesy (jedná se v podstatě o prvotní fázi klíčení), při nichž se složité cukry začnou štěpit na jednodušší, které naše trávení tolik nezatěžují. Po namočení se také vaří rychleji.

Každá z čoček je ovšem jiná. Odlišně se připravují a obsahují jiný poměr živin a cenných látek.

Pohlídejte si čočku v akci

Černá čočka beluga

Začneme čočkou, která u nás není tolik známá, a přesto je jednou z nejlepších. Pro svou barvu a pevnost zrnek, jež ani po uvaření neztrácí tvar, dostala název po luxusním kaviáru beluga. Má vysokou nutriční hodnotu (pro představu, ve 100 g obsahuje dvojnásobně větší množství bílkovin, než má tofu). Je cenným zdrojem vitamínu B, železa i hořčíku a její černá slupka ukrývá velké množství antioxidantů, které se nachází například také v borůvkách či ostružinách.

Před vařením se nemusí namáčet. V takovém případě je hotová asi za 20 minut, pokud ji namočíte na 2 hodiny, zkrátíte dobu vaření na cca 10 minut. Svou lahodnou a jemnou chutí připomíná oříšky a skvěle se doplňuje s rybami, bílým masem, kořenovou zeleninou i různými ochucenými oleji a octy. Díky pevné struktuře se výborně hodí do salátů, rizota, polévek či pomazánek a vynikne také jako ozdoba na chlebíčky a jiné lahůdky.

  • Vyloupaná černá čočka se prodává jako čočka bílá. Oblíbená je především v pokrmech indické a asijské kuchyně. Ačkoliv není nutričně o nic chudší, kvůli zbavení slupky jí chybí zmíněné antioxidanty a má také větší tendenci se rozvařovat.

Hnědá čočka

Jedná se o běžný druh typický pro českou kuchyni. Někdy tuto čočku najdete v obchodech také pod názvem „velkozrnná“. Obsahuje plno bílkovin, sacharidů a vitamínů, má ovšem hůře stravitelnou slupku, a proto je dobré ji před přípravou alespoň na pár hodin namočit do studené vody. Vzhledem k velikosti zrn se také ze všech čoček nejdéle vaří. Necháte-li ji odmáčet celou noc, pak je hotová zhruba za 20–30 minut, jednou tak dlouho se vaří, pokud se předtím namáčela jen 2 hodiny.

Hnědá čočka je výborná v české klasice, jakou je polévka nebo čočka na kyselo, ideální je ale také jako základ pro přípravu vegetariánských placek, karbanátků či „burgerů“.

Červená čočka

Červená čočka se u nás stává čím dál populárnější. Důvodů je hned několik. Je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku i vitamínu B6, na druhou stranu neobsahuje síru a nezpůsobuje nadýmání. Díky tomu je vhodná i pro kojící matky a malá miminka jako jeden z prvních tuhých zdrojů bílkovin.

Další výhodou je, že se nemusí namáčet a k uvaření jí stačí 15 minut. Hodí se proto k přípravě rychlých obědů a svačin. Má tendenci se rozvařovat, je tedy výborná jako kašovitá příloha nebo základ pro čočkové placky a karbanátky. Skvěle poslouží i k zahuštění a nutričnímu obohacení polévek (vyzkoušejte například indickou klasiku, polévku dhal), zeleninových směsí nebo leča.

Červená čočka na prkénku, polévka z červené čočky Veliavik / Shutterstock.com

Žlutá čočka

Hledáte-li nejlepší luštěninovou náhradu za chybějící živočišné proteiny ve stravě, pak sáhněte po čočce žluté. Ze všech druhů obsahuje nejvíce bílkovin, navíc v ní najdete plno vitamínu B6, železa, selenu, zinku i vlákniny.

Prodává se v několika variantách. Pokud seženete loupanou či půlenou, která má vždy po uvaření mírně rozvařenou konzistenci, nemusíte ji namáčet. Neloupanou žlutou čočku namočte před vařením alespoň na 2 hodiny. V kuchyni má podobné využití jako čočka červená. Hodí se do indických polévek, zeleninových směsí i jako příloha ke kari pokrmům. Chuťově se totiž velice dobře doplňuje se všemi druhy indického koření.

Červená čočka se stává čím dál oblíbenější, vyzkoušejte ji

Zelená čočka

Zelených čoček najdete na trhu několik druhů. Běžněji dostupná je tmavozelená původem z Asie, za ochutnání ovšem stojí i velice drobná francouzská zelená čočka pocházející z oblasti Le Puy. Výhod mají společně hned několik.

Bývají označovány za vůbec nejkvalitnější. Oproti ostatním jsou výrazně bohatší na kyselinu listovou a železo. Mají jemnou slupku a nižší obsah škrobu, a proto se nemusí před vařením namáčet. Navíc se nerozvařují a zůstávají pěkně zelené a „al dente“. Díky tomu jsou skvělé nejen jako příloha, ale i do salátů a ke zdobení pokrmů. Oblíbené jsou také pro svou výraznější oříškovou chuť.

Zelená čočka v míse, na stole a ve vařečce Canva

Jak barevné čočky vychází cenově?

Nejrůznější druhy dnes koupíte nejen v každém supermarketu, ve zdravých výživách nebo na internetu, ale i v drogeriích, které mají své privátní značky – např. v dm pod značkou dmBio nebo v Rossmannu pod značkou enerBiO.

Co se cen týče, nejlevněji samozřejmě vychází čočka hnědá neboli velkozrnná. Ostatní barvy jsou cenově srovnatelné, za 500g balení červené, zelené či žluté dáte nejčastěji kolem 35–50 Kč. O něco dražší je potom černá čočka beluga. Cena půlkilového sáčku běžně začíná na 50–60 Kč. Pokud budete kupovat luštěniny v bio kvalitě, vždy je potřeba počítat s částkou i o několik desítek korun vyšší.