Černý čaj a jeho účinky na zdraví. Snižuje cholesterol a zlepšuje soustředění

Pytlíky se sypaným černým čajem, uvařený černý čaj ve skleněném hrnku Marian Weyo / Shutterstock.com

Černý čaj, tedy lístky čajovníku čínského, je hned po vodě nejvíce konzumovaným nápojem na světě. Z čajů má nejvýraznější chuť a barvu a obsahuje také nejvíce kofeinu, který povzbuzuje a zlepšuje soustředění. Jeho pravidelné pití má pozitivní účinky na zdraví, protože v sobě skrývá řadu antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek.

Přečtěte si také

Co dělat, když vás neustále honí mlsná? Pravděpodobně jste ve stresu a nebo vám něco chybí v jídelníčku

Co obsahuje černý čaj?

Černý čaj je chutný nízkokalorický nápoj, který obsahuje přibližně 40 mg kofeinu na 220 ml. Denně bychom přitom neměli přijmout více než 400 mg, těhotné ženy pak polovinu.

Lístky černého čaje jsou plné antioxidantů, látek, které pomáhají z organismu odstraňovat volné radikály, jež poškozují buňky v těle a jsou zdrojem mnoha onemocnění. Obsahuje například polyfenoly, které dle některých studií pomáhají snižovat cholesterol, hladinu cukru v krvi, udržují zdravý mikrobiom střev a mohou zpomalit množení a růst nádorových buněk.

Černý čaj obsahuje také flavonoidy, například katechiny, které dokážou zlepšovat zdraví srdce a cév a předejít srdeční příhodě, a množství vitamínů a minerálů.

Skleněný hrneček s černým čajem na podnosu Zadorozhnyi Viktor / Shutterstock.com

Na co je dobrý černý čaj? Objevte jeho účinky na zdraví

Vedle kofeinu obsahuje také aminokyselinu zvanou L-theanin, která pomáhá zlepšovat bdělost a soustředění. L-theanin patří mezi taniny (též třísloviny), které na sebe vážou kofein a v organismu zajišťují jeho pozvolnější uvolňování, díky čemuž má poté déletrvající účinky. Pokud se po dlouhé noci cítíte unaveni, sáhněte proto raději po černém čaji než po kávě.

L-theanin rovněž zvyšuje aktivitu alfa vln v mozku, které navozují pocity uvolnění a soustředěnosti. Pití černého čaje pomáhá také při nachlazení, protože podporuje vykašlávání, a při žaludečních potížích, kdy pomáhá doplnit tekutiny při průjmu a zvracení.

Vyberte si zdravý černý čaj v akci

Kvalitní černý čaj

Sypaný

Sypaný čaj se vyrábí z celých čajových lístků nebo jejich velkých kousků, jež obsahují dostatek aromatu a esenciálních olejů, které zaručují tu nejvyšší kvalitu. Díky tomu je čaj chutnější, voňavější a má více zdravotních benefitů. Sypaný čaj lze navíc použít pro více nálevů.

Sáčkový

Do varných sáčků se čaj drtí na velmi malé kousky, z nichž aroma dříve vyprchá, a proto ani zážitek z pití není tak kvalitní. Jeho výhodou je jednoduchost a rychlost přípravy, která nevyžaduje čajové sítko.

Sypaný černý čaj natali_ploskaya / Shutterstock.com

Vyzkoušejte variantu bez kofeinu

Pokud omezujete kofein, ale chuti dobrého čaje se nechcete vzdát, můžete vyzkoušet bezkofeinovou variantu. Existuje celá řada postupů, jak jej zbavit kofeinu, nejšetrnějším z nich je však použití oxidu uhličitého, který za pomoci podtlaku kofein v čaji rozpustí, aniž by jakkoli ovlivnil chuť nebo vůni čaje.

Černý čaj bez kofeinu mohou bez problému pít i děti, těhotné a kojící ženy a senioři. Na našem trhu je k dispozici třeba bezkofeinový čaj značky Ahmad Tea, Čajová zahrada či English Tea Shop.

Jak černý čaj správně připravit?

Pokud si připravujete sypaný čaj, do čajového sítka dejte 2–3 g čaje na 120 ml vody. Vodu uvařte, nechte chvíli odstát, aby měla méně než 100 °C, přelijte lístky a nechte louhovat 3 až 5 minut podle toho, jak silný čaj máte rádi. Poté vyjměte sítko z vody a můžete podávat.

Nezapomeňte, že sypaný čaj je vždy silnější než čajové sáčky, proto ho dávkujte s rozvahou. Na přípravu je lepší použít filtrovanou vodu, která lépe zachová jeho aroma i chuť. Pokud jde o čaj v sáčcích, ty můžete v nápoji nechat louhovat o něco déle. Nikdy je však nenechávejte louhovat po celou dobu podávání.

Nalévání mléka do černého čaje New Africa / Shutterstock.com

S medem, citronem nebo mlékem?

Výhodou černého čaje je jeho variabilita. Lze jej pít horký i studený, hořký nebo sladký a při nachlazení s citronem a medem. Vzhledem k jeho podobnosti s kávou není divu, že je v některých koutech světa podáván i s mlékem. Této variantě se přezdívá anglický čaj a chutná jako slabší bílá káva.

Oslaďte si život

Kolik čaje lze denně vypít?

Přestože neexistují konkrétní doporučení, obecně platí, že by konzumace černého čaje neměla překročit 4 velké šálky (500 ml) denně. Těhotné a kojící ženy by pak měly tuto spotřebu snížit na 2 šálky. Nadměrná konzumace černého čaje by mohla kvůli obsahu kofeinu vyvolat nežádoucí účinky, jako je bušení srdce, bolest hlavy, nervozita, průjem, podrážděnost, zmatenost, třes, brnění končetin či křeče.

Negativum je i to, že barví zuby a může způsobit oxidaci zubní skloviny. A kvůli obsahu kofeinu není vhodný ani pro děti – těm raději nabídněte kvalitní ovocný nebo zelený čaj, případně černý bez kofeinu.