Znáte angínovník? Vypěstujte si rostlinku, která je skvělá jako prevence na bolesti v krku

Rostlina angínovníku Fiko84 / Shutterstock.com

Některé pokojové rostliny dělají parádu, jiné čistí vzduch a další... můžete klidně užívat vnitřně. Která patří do zajímavé poslední kategorie? Co třeba atraktivní angínovník, jehož listy vám uleví při bolesti krku. Nejenže krásně kvete, je užitečný jako vaše domácí lékárnička.

Přečtěte si také

Lidl ve Velké Británii stahuje kvůli riziku alergických reakcí oblíbenou sladkost. Stejná se prodává i v Česku

Angínovník čínský

Milujete pokojové rostliny? Pořiďte si krásný angínovník čínský, latin. Belamcanda chinensis. Nádherná květina může vyrůst až do jednoho metru a překvapí vás jemnými kvítky, díky kterým se mu přezdívá tygří lilie. My si však neposvítíme na květy, nýbrž na listy. Právě ty jsou totiž užitečné pro vaše zdraví.

Použití a účinky angínovníku

Listy angínovníku, jak samotná název napovídá, mají pálivou příchuť a antiseptické účinky. Proto jsou zdrojem první pomoci při bolesti v krku, která doprovází některá onemocnění, včetně angíny. Listy stačí žvýkat, abyste předešli rozvinutí nemoci, můžete tak dokonce i urychlit její průběh. Protizánětlivý efekt se hodí také při zánětech nosohltanu.

Himalájská sůl, bylinky a hmoždíř Ingrid Balabanova / Shutterstock.com

Užívání angínovníku

Jak na vnitřní užití angínovníku, aby vám pomohl zbavit se bacilů? Kromě žvýkaní existují i další způsoby – třeba nálev. Lžičku podrcených lístků zalijte horkou vodou. V této podobě poslouží angínovník jako účinné kloktadlo. Zvýšit jeho efekt můžete přidáním himalájské soli. Pokud dáte přednost zmíněnému žvýkání, pak je potřeba dbát opatrnosti.

Dávkování angínovníku

Listy jsou antiseptické, ale i mírně toxické, proto volte vhodné množství – maximálně 3 cm listů za den. Dávku si rozvrhněte do několika aplikací malého množství. Při žvýkání se aktivní látky dostanou k místu zánětu, nakonec však listy nepolykejte, ale vyplivněte. Minuta žvýkání úplně stačí, po dožvýkání se vyhněte jídlu a pití.

POZOR: Látky obsažené v listech angínovníku jsou sice zdravé, ale mohou způsobovat alergii. Alergický test by si měl udělat každý – minimální množství několikrát přežvýkněte. Pokud by se dostavilo velké pálení až otoky, pak se léčbě angínovníkem vyhněte.

Pěstování angínovníku

Angínovník nemusíte nutně využít pro jeho antiseptické účinky. Jak jej pěstovat v případě, že na vás jeho krása udělala dojem? Pěstujte jej na prosvětleném místě, snese i přímo sluneční paprsky. Volte propustný substrát (může být i jen pro bylinky), nezapomeňte ani na drenáž v podobě štěrku či písku.

Substrát by měl být mírně vlhký nejlépe neustále. Plánujete jej při nachlazení vyzkoušet? Pak se během pěstování vyhněte použití běžných hnojiv a používejte pouze hnojiva na bylinky.

  • TIP: Kde sehnat vše pro pěstování bylinek a okrasných rostlin? Objevte kategorii bydlení a zahrada na Kupi.cz, kde najdete pohromadě letáky vybraných prodejců – a zboží nejen pro pokojové rostliny v akci.
Levandulový sirup

Levandulový sirup

Levandulový sirup bude lahodným základem domácích limonád, využijete jej však také do kávy nebo čaje. Jeho výroba je navíc velmi snadná, jde tedy o skvělý způsob, jak tuto voňavou bylinku využít v kuchyni.

Časová náročnost: 40 min Obtížnost: Snadný
Levandulový sirup

Kde koupit angínovník?

Angínovník u nás není úplně snadno dostupný. Poptat se můžete v místním zahradnictví. Semena také seženete u internetových prodejců.

Zdroj: ireceptar.cz, sciencedirect.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov