Jaké potraviny jíst na podzim?

Podzimní dýňový krém a kolem něj podzimní zelenina j.chizhe / Shutterstock.com

Podzim je nejen obdobím, kdy se příroda zbarvuje do zlatohněda, ale též kdy řádí nejvíce virů a naše imunita je oslabena. Své tělo můžeme v nadcházejících měsících ochránit nejen teplým oblečením, ale především vydatnou stravou plnou vitamínů a minerálů. Přednost bychom proto měli dát sezónním potravinám, které neztrácí své přirozené vlastnosti dlouhým skladováním ani dovozem z jiné země. Ochutnejte plody podzimu, jako jsou dýně, patizon, řepa, vlašské ořechy, jablka, hrušky nebo švestky, a podpořte své zdraví.

Přečtěte si také

Jak se zbavit bradavice? Než podstoupíte zákrok, zkuste přípravky z lékárny a babské rady

Co je to sezónní potravina?

V dnešní době už není problém dopřát si po celý rok jakoukoli potravinu. Její chuť a vůně se však může v různých obdobích lišit, a to zkrátka proto, že každý druh ovoce i zeleniny má svou hlavní sezónu, během níž je nejen chutnější, ale navíc nám přináší více živin a vitamínů než v jiné roční době.

Jaro

Na jaře jsou nejlepší volbou čerstvé bylinky, chřest, saláty, ředkvičky či jarní cibulka.

Léto

V létě pak cukety, rajčata, jahody, třešně, rybíz či angrešt.

Podzim

S podzimem dejte zase přednost zelenině, kam patří dýně, řepa, celer, květák, kedlubny či čínské zelí, a ovoci, jako jsou jablka, hrušky, švestky a hroznové víno.

Zima

V zimě se spolehněte na zásoby uskladněného letního ovoce či kořenové zeleniny, která vás příjemně zahřeje a zasytí.

Proč dát přednost sezónním potravinám?

Pokud se zajímáte o zdravý životní styl, v každé roční době byste měli dát přednost sezónním potravinám. Proč? Každá plodina ke svému správnému růstu potřebuje přirozené podmínky. Převoz přes půl zeměkoule a dlouhé skladování proto takovým potravinám neprospívá a některým vyloženě škodí. Ovoce a zelenina ztrácí svou přirozenou chuť a vůni, a navíc také množství prospěšných živin.

Lidské tělo je s tímto koloběhem silně spjato, protože v každém ročním období potřebuje jiné živiny. Sezónní potraviny přitom obsahují to nejlepší, co v daný okamžik můžeme svému tělu dát. V poslední době proto ve společnosti vzrostl zájem o využívání sezónních potravin od lokálních zemědělců, které jsou nejen prospěšnější, ale navíc také levnější. Takové potraviny už koupíte nejen na farmářských trzích, kde je najdete sotva pár hodin po utržení, ale i ve většině obchodů.

Různé druhy podzimního ovoce a zeleniny TSViPhoto / Shutterstock.com

Které druhy ovoce jíst na podzim?

Na podzim je pro tělo nejdůležitější posílit imunitu a nabrat energii, aby ve zdraví zvládlo nadcházející chladné měsíce. Nejlepší a zároveň nejjednodušší volbou je sáhnout po sotva sklizeném ovoci – jablkách, hruškách nebo švestkách. Pochmurné počasí si přímo říká o nějaký křehký koláč nebo štrúdl. Nezapomeňte však na to, že nejvíce živin a vitamínů najdete v ovoci čerstvém.

Jablečný štrúdl
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Jablečný štrúdl

Jablečný štrúdl je klasikou našich babiček. Tento oblíbený dezert je skoro bez práce a zvládne ho upéct i úplný začátečník.

Jablečný štrúdl

Kompot i sušené ovoce

Z ovoce, které nestihnete sníst, můžete udělat kompot, který oceníte v zimních měsících, nebo jej nasušit. To zvládnete i bez speciální sušičky – stačí jablka nakrájet na tenké plátky a zavřít do elektrické nebo horkovzdušné trouby, které necháte pootevřená dvířka. Vzniklé křížaly pak můžete zobat po celou zimu.

Podzimní sezónní potraviny

Zelenina

Do hlavních jídel nezapomeňte zakomponovat podzimní zeleninu, kterou můžete péct, vařit, dusit či mixovat do polévek. Podzimní plodiny, mezi něž patří dýně, mrkev, cibule, ředkev, červená řepa, květák, pórek nebo kapusta, také můžete různě kombinovat. Zkuste třeba pečenou zeleninu k masu nebo hustou dýňovou polévku, která vám dodá betakaroten i vitamíny C a A.

Koření

Na podzim kombinujte i různé druhy koření, například zázvor, badyán, tymián, kari nebo chilli.

Houby

Zapomínat bychom neměli ani na houby. Houbová omáčka či polévka vaše tělo probudí k životu.

Zvěřina

Mezi potraviny vhodné ke konzumaci na podzim patří i zvěřina, která se skvěle hodí k podzimním druhům zeleniny.

Zdroj: kuchynelidlu.cz, fresh.iprima.cz, itesco.cz