Zlo jménem palmový olej z regálů stále nezmizelo. Výrobci ho maskují v potravinách, šamponech i kosmetice

Část palmy olejné a její plody Canva

Podle vědců tvoří temná hmota až 80 % vesmíru a skoro nikdo neví, co je zač. Co to má společného s palmovým olejem? Palmový olej je totiž také taková temná hmota, kterou podle WWF najdeme zhruba v 50 % produktů. Je to levná surovina, o které se moc nemluví, není příliš zdravá, ale zato je velmi levná. Proč by vás to mělo zajímat? Protože ji konzumujete také.

Přečtěte si také

Češi nakupují jedině ve slevách. Důvody vás možná překvapí

Nejdůležitější je levně vyrobit

Trendem současnosti je vyrábět především levně, ale toho nedosáhnete, pokud využíváte kvalitní suroviny. Výrobci proto dlouho hledali levnou hmotu, kterou mohou dát skoro do všeho. A našli ji – palmový olej čili jedlý rostlinný olej, který pochází z plodů palem olejných.

Jsou dva druhy oleje – surový palmový olej, který vzniká z lisování plodů, a palmojádrový olej, který vzniká z drcení jádra nebo pecky uprostřed plodů. Palmový olej najdete v potravinách, ale také v šamponech, rtěnkách a dalších produktech. Jeho použití je velmi všestranné – jelikož je bez chuti a zápachu, můžete ho dát do jakéhokoliv produktu a nikdo to nepozná, dokud si nepřečte složení.

Sušenky na páse ve výrobě balící linky Canva

Brutální likvidace přírody

Hlavním problémem palmového oleje je jeho extrémně škodlivý dopad na planetu. Stal se natolik žádaným, že se kvůli němu začaly masově kácet lesy po celém světě, které jsou domovem mnoha ohrožených druhů zvířat. Masové odlesňování zlikvidovalo přirozené prostředí mnoha živočišným druhům, mezi které patří například orangutani, sloni trpasličí nebo nosorožci. Lesy se nejprve vypálily a následně se na místě vytvořila pole – vypalováním se ovšem do ovzduší uvolňují miliony tun oxidu uhličitého, které přispívají ke klimatickým změnám.

Jak je to se zdravím?

Palmový olej vyrobený z masité části palmového ovoce obsahuje 52 % nasycených mastných kyselin nebezpečných pro kardiovaskulární zdraví. Pokud se používá pro kulinářské využit, dochází k oxidaci, která uvolňuje nebezpečné toxiny s nepříznivým vlivem na srdce, játra i ledviny. Dokáže také snížit účinnost některých léků.

Na druhou stranu v něm nenajdeme cholesterol a je zdrojem mnoha vitamínů a dalších složek, které zdraví naopak podporují. Ukázalo se tedy, že má pro tělo nejen nepříznivé, ale i příznivé účinky.

Bojkot příliš nepomohl, ale stále není vše ztraceno

Už mnoho let se po celém světě šířila osvěta, která informovala o dopadech palmového oleje na životní prostředí. Řada lidí si skutečně začala číst složení a vyhýbat se produktům s ním, a i výrobci omezili jeho využívání. Postupně se však na problém zapomnělo a nyní už jsou regály opět plné produktů s palmovým olejem.

Bojkot se ukázal jako nedostatečné řešení – olej už je totiž natolik rozšířený, že je téměř nemožné se mu vyhnout. Namísto toho ale můžete využívat ty výrobky, které používají palmový olej z udržitelných zdrojů, tedy ze zdrojů, které nevedou k likvidaci lesů. Poznáte je tak, že disponují certifikací RSPO (Roundtable of Sustainable Palm Oil).

  • Jak poznat, že daný výrobce tímto certifikátem disponuje? Pokud to není uvedeno na produktu, můžete si certifikát ověřit na portálu od Světového fondu na ochranu přírody (WWF), který najdete na webu Palmoilscorecard.panda.org.