Jak upéct tu nejlepší bublaninu? Vyzkoušejte původní recept, kynutou, třenou nebo piškotovou

Jak upéct tu nejlepší bublaninu? Vyzkoušejte původní recept, kynutou, třenou či piškotovou. Canva

Lehká, nadýchaná buchta plná sezónního ovoce je naprostá letní klasika, na kterou existuje nespočet receptů. Bublaninu lze připravit z kynutého, třeného či piškotového těsta, ale podle receptu ze starých kuchařek se pekla jen z řídké směsi mouky, vajec, cukru a mléka. Lidově se jí říkalo polejvanda, protože se tvářila spíše jako sladká omeleta.

Přečtěte si také

Sbíráte Funko POP? O figurky přestává být zájem, firma jich plánuje tisíce vyhodit
Sbíráte Funko POP? O figurky přestává být zájem, firma jich plánuje tisíce vyhodit

1. Z kynutého těsta

Budete potřebovat:

  • 320 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 350 ml mléka
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 2 žloutky
  • 65 g rozpuštěného sádla
  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • citronovou kůru
  • ovoce dle vlastního výběru
  • sádlo na vymazání plechu

Postup:

  1. Do vlažného mléka přidejte droždí s cukrem a rozmíchejte.
  2. Ke vzniklé směsi přidejte zbytek surovin (kromě ovoce a sádla na vymazání plechu) a uhněťte do těsta. To nechte v míse při pokojové teplotě zhruba půl hodiny kynout.
  3. Vymažte plech sádlem, vykynuté těsto v míse zlehka promíchejte a vložte na plech. Namočte si ve vodě lžíci a s její pomocí těsto roztáhněte po plechu. Nechte kynout dalších zhruba 45 minut.
  4. Mezitím si nakrájejte ovoce, poklaďte ho na těsto a kousky do něj mírně zatlačte.
  5. Po dokynutí vložte buchtu do trouby předehřáté na 180 °C a pečte přibližně 30 minut.
Bublaninu můžete nachystat z téměř jakéhokoli ovoce, které máte zrovna po ruce: z třešní, meruněk, švestek. Fantazii se meze nekladou! Canva

2. Z třeného těsta

Budete potřebovat:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 ml plnotučného mléka, případně sladké smetany
  • 150 g krupicového cukru
  • 200 g másla
  • 4 vejce
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • ovoce
  • tuk a hrubou mouku na vymazání plechu

Postup:

  1. V míse nebo v robotu utřete máslo s cukrem.
  2. Ke vzniklé směsi přidejte vejce, zamíchejte tak, aby se spojilo s hmotou, a poté přidejte další. Postupujte tak u všech 4 vajec.
  3. K mouce přimíchejte prášek do pečiva a obojí pak přidejte ke směsi másla, cukru a vajec.
  4. Nakonec přilijte mléko, případně smetanu, a ještě naposledy krátce promíchejte. S mícháním to po přidání prášku do pečiva raději příliš nepřehánějte. Kypřicí prášek dělá v chystaném těstě bublinky, díky kterým je pak buchta nadýchaná a lehká. Příliš dlouhým a urputným mícháním vznikající bublinky vyženete z těsta ven a výsledek pak bude o poznání tužší.
  5. Do předem vymazaného a vysypaného vyššího plechu nalijte těsto a do něj jemně zamačkejte ovoce.
  6. Předehřejte si troubu na 170 °C a nechte péct zhruba 30 minut.
Typicky se dělá bublanina s třešněmi, použít na ni ale můžete jakékoli jiné ovoce, dokonce i kompot nebo marmeládu. Canva

3. Z piškotového těsta

Budete potřebovat:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 dl vlažné vody
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • kapku vanilkové esence
  • ovoce
  • tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy či plechu

Postup:

  1. Vejce utřete v míse nebo v robotu s krupicovým cukrem.
  2. Ve druhé míse smíchejte mouku s kypřicím práškem a obojí pak postupně přidávejte do směsi vajec s cukrem.
  3. Přidejte vodu a vanilkovou esenci a vše smíchejte dohromady.
  4. Nakrájejte ovoce a kousky zlehka obalte v hrubé mouce.
  5. Vzniklé těsto vylijte na připravený plech a poklaďte obaleným ovocem.
  6. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a nechte péct zhruba 20 minut. Piškotové těsto se rádo pálí, je proto potřeba na něj dohlížet častěji než na předchozí dvě.
Úplně původní bublanina má s tou, kterou znáte od našich babiček, jen pramálo společného. Canva

4. Recept na původní bublaninu

Úplně původní bublanina má s tou, kterou znáte od našich babiček, jen pramálo společného. Její struktura není tak lehká a nadýchaná, jak jste nejspíš zvyklí, naopak – připomíná jemný krém či sladkou omeletu, je šťavnatá a téměř vůbec není nakypřená. Znáte-li ale francouzský clafoutis, recept na původní bublaninu pro vás nebude žádným překvapením. Oba dezerty jsou si totiž velmi podobné.

Budete potřebovat:

  • 120 g hladké mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 250 ml plnotučného mléka nebo sladké smetany
  • 4 vejce
  • špetku soli
  • ovoce
  • pár plátků másla
  • máslo na vymazání a mouku na vysypání plechu

Postup:

  1. Vejce rozklepněte do misky, osolte a rozmíchejte.
  2. Přidejte postupně mléko, mouku a cukr a vše vymíchejte v řídké těsto. Nelekejte se, na těsto je vzniklá směs nezvykle řídká, ale v žádném případě to není chyba. Nechte pár minut odpočinout.
  3. Mezitím si dejte předehřát troubu na 180 až 200 °C.
  4. Těsto přelijte do připravené formy, zlehka do něj zatlačte ovoce a navrch poklaďte pár plátků másla.
  5. Dejte péct na zhruba 20 až 30 minut. Těsto se ve formě či pekáčku výrazně nafoukne (a pak při chladnutí splaskne, i to je v pořádku).
  6. Nechte aspoň trochu zchladnout, posypejte cukrem a podávejte.

Dobrou chuť!