Bojíte se křečových žil? Vyzkoušejte teplý olivový olej

Žena sedí na posteli a drží si nohy dimid_86 / Shutterstock.com

Křečové žíly jsou nejen estetickým problémem vyskytujícím se častěji u žen, ale navíc také bolí a hrozí dalšími komplikacemi.

Přečtěte si také

Dotace na opravu rozbitých spotřebičů. Francie dává šanci na druhý život použitým věcem

Původ a vznik křečových žil

Křečové žíly, nebo tzv. varixy či městky, jsou žilním onemocněním, které se projevuje zejména změnou stavu žil na končetinách – zvětšením, rozšířením do tzv. metliček, zprohýbáním a vystouplostí.

Při správném fungování oběhu v žilách je krev odváděna hlubokými a povrchovými žilami. V povrchovém systému se nachází spojovací žíly a chlopně, díky kterým teče krev ven do hlubokého žilního systému. Když tento systém dolních končetin nefunguje správně a chlopně neumožní správné proudění krve, začne se ve spojovacích žilách krev hromadit a přelévat.

To způsobuje zátěž, na kterou není povrchový systém zvyklý. Může navíc docházet k zánětům, které vznik křečových žil ještě podpoří. Nejčastěji se objevují na lýtkách a stehnech. Varixy také mohou vzniknout následkem hluboké žilní trombózy. Onemocnění křečových žil se dělí na povrchové a hluboké, které může propuknout až v bércové vředy.

Příčiny vzniku

  • Obezita, nadváha – kvůli zvýšení tlaku v žilním systému jsou lidé trpící obezitou náchylnější k varixům.
  • Rodinná predispozice – pokud se vaši blízcí příbuzní s tímto onemocněním léčí, máte vyšší pravděpodobnost, že se projeví i u vás.
  • Věk a pohlaví – křečové žíly vznikají v pozdějším věku a spíše se projevují u žen než u mužů. Důvodem jsou častější hormonální výkyvy (hormonální antikoncepce, těhotenství, menopauza).
  • Dlouhodobé stání nebo sedavé zaměstnání – při minimálním pohybu krev v těle neproudí správně, kvůli čemuž může docházet k výskytu křečových žil.

Prvotní příznaky

Pokud se onemocnění varixů neléčí, mohou vznikat dlouhodobé záněty a bércové vředy. Nohy znatelně otékají, což způsobuje pacientům velkou bolest. Často cítí tzv. mravenčení. Člověk dlouho nevydrží stát nebo chodit, protože to otoky ještě stupňuje a pacient má pocit těžkých nohou, zvláště v létě při vysokých teplotách.

Muž s křečovými žílami stojí na skále u moře zlikovec / Shutterstock.com

Prevence

Jednou z neodmyslitelných pomůcek při léčbě křečových žil jsou kompresní punčochy. Jejich pevný materiál a způsob zpracování působí na končetinách tlak, čímž napomáhají lepšímu toku krve zpět k srdci, dále snižují otoky a zabraňují vzniku krevních sraženin. Kompresní punčochy jsou rozděleny dle třídy komprese – čím vyšší, tím jsou určené pro horší stav křečových žil a větší stlačování.

Sportovní aktivita

Mezi další kroky k zabránění onemocnění patří také pravidelná sportovní aktivita, která způsobuje rozproudění krevního oběhu, a vyvážená strava s nižší dávkou soli a dostatkem vlákniny.

Otoky se dají eliminovat snížením tělesné váhy při obezitě. Mezi tipy prevence na denní bázi patří nenošení vysokých podpatků, omezení dlouhého stání nebo sezení ve stejné poloze. Pokud se tomu vyhnout nemůžete, pak jakmile to bude možné, dopřejte nohám zvýšenou polohu, masti proti otokům a třeba i chladivé přípravky (polštářky, masti, zábaly). Pomoci mohou také lymfatické masáže.

Náš tip na domácí léčbu

Jako přírodní prevenci nebo v prvotních fázích onemocnění vyzkoušejte extra panenský olivový olej, tedy ten lisovaný za studena. Lehce ho na vodní lázni ohřejte a masírujte jím postižená místa. Opakujte třikrát týdně.

Žena si natahuje kompresní punčochy Tibanna79 / Shutterstock.com

Léčba – jak na křečové žíly?

Kompresní punčochy

Při prvotní fázi léčby křečových žil se doporučuje nošení již zmiňovaných kompresních punčoch.

Chirurgická léčba a operace

V dalších stadiích nemoci následuje chirurgická léčba, sklerotizace (injekční vstříknutí látky, která poškodí výstelku žíly, která se potom promění ve vazivový pruh, a nakonec vstřebá) nebo odstranění křečových žil. Operace nastává, pokud není úspěšná konzervativní léčba.

Mezi další možnosti léčby patří

  • Laserové ošetření – laserová nebo radiofrekvenční operace se provádí ambulantně, laser žíly uzavře.
  • Farmakologická léčba – zastaví další poškozování žilního systému a omezí obtíže spojené s otoky. Bohužel ale nevyřeší estetickou stránku onemocnění.

S onemocněním křečových žil není radno si zahrávat, důležitá je včasná léčba. Pokud tedy v rodině máte předpoklad varixů, dbejte na prevenci.

Zdroj: Lekarna.cz, Wikipedia, iReceptar.cz, Dentimedshop.cz