Vši berou školy a školky útokem. Jejich výskyt není závislý na hygieně, takže se týká i vašich děti

Žena vyčesává vši holčičce z vlasů New Africa / Shutterstock.com

Kdo to zažil, ten ví, že výskyt vší ve vlasech není nic příjemného. Klíčem k brzkému řešení je rychlost. Proto jakmile se objeví, je potřeba jednat, i když samotný boj bude nejspíš pár týdnů trvat.

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Odkud se berou vši?

Veš je bezkřídlý hmyz, jehož potravou je krev člověka, na němž právě parazituje. Vši jsou rozšířené po celém světě a existuje jich řada druhů. Ty společně na jedné „půdě“ nemohou existovat, proto co hostitel, to jeden druh vší. Kromě vší dětských jsou nejvíce rozšířené vši šatní a veš muňka.

Vši mohou být velké od půl až po téměř sedm milimetrů a nenachází se jinde než ve vlasové pokožce. Mají poměrně velký zadeček oproti tělu a jsou bez křídel. Jejich sosák je bodavý s háčky, kterými se na pokožce dobře drží. Samice plodí tzv. hnidy, které se přisávají na vlasovou pokožku. Z těch se postupně stávají larvy a poté samotné vši. Tato fáze, tedy inkubační doba, je dlouhá 2 až 3 týdny.

U koho se paraziti vyskytují?

Vši se objevují primárně u dětí, nicméně mohou napadnout kohokoli bez ohledu na jeho pohlaví a věk. Mohou se přenášet, proto musí být postup pro odvšivení co nejrychlejší a měli by se prohlédnout všichni lidé, kteří se s nakaženým setkali. Častěji vši útočí na delší vlasy, tedy primárně na dívky, a jejich výskyt bývá svalován na špatnou hygienu – jedná se ovšem pouze o mýtus.

Kde se nejčastěji nalézají hnidy?

Hnidy se nejčastěji vyskytují za ušima a na týle, dospělé samice se objevují ve vlasové pokožce, kde po několika hodinách začnou klást vajíčka. Hnidy produkují tekutinu, díky které dobře drží na vlasové pokožce, a neporadí si s nimi ani voda, obyčejný šampon, ani vyčesání hřebenem.

  • Pozor: Mýtus je také to, že se hnidy a vši nevyskytují v barvených vlasech – toto tvrzení není nijak podloženo, a proto na ně rozhodně nespoléhejte.
Žena češe vlasy dívce, která má šampon ve vlasech riopatuca / Shutterstock.com

Které příznaky upozorní na výskyt nezvaného návštěvníka?

Pokud se vaše děti podezřele škrábají na hlavě, možná se u nich vyskytly vši. Některé mohou mít dokonce alergickou reakci na tekutinu, kterou vši do hlavy vypouští. Pokožka pak bývá podrážděná, někdy se může objevit i hnisání s krví nebo zánět. V některých případech mohou mít děti také problém se spánkem a koncentrací. Hnidy poznáte podle velmi malých částeček přilepených k vlasům. Většinou jsou lesklé a mají bílou barvu. Dospělé samice vší mají naopak hnědou barvu a protáhlé tělo.

Co dělat, když vši objevíte?

Rodiče jsou jednak povinni oznámit výskyt vší u potomka ve škole, kroužcích a dalších aktivitách, kde se dítě pohybuje, a to za dobu 14 dní zpětně. Dítě v tuto chvíli přestává chodit do kolektivu a zůstává doma, dokud nejsou vši zcela odstraněny. Zařízení, ve kterých se dítě po danou dobu nacházelo, jsou povinná tuto skutečnost oznámit ostatním rodičům.

Jak se účinně zbavit vší?

Nejdříve je potřeba zbavit se hnid. Z nich se totiž noví jedinci líhnou velmi rychle, a tím pádem i roste jejich výskyt ve vlasech. Na odvšivení je možné použít speciální hřeben tzv. všiváček, roztok nebo šampon na vši. Hřeben musí být hustý, aby se dostal mezi všechny vlasy a zvládl je vyčesat. Ideální je takový, co má dřevěné nebo kovové zoubky. Po použití ho nezapomeňte vyvařit. Dražší variantou je elektronický odvšivovací hřeben, který nevítané návštěvníky rovnou usmrcuje.

Roztoky a šampony

Z přípravků jsou nejúčinnější roztoky a šampony, které vši i hnidy zabijí udušením. Po jejich použití je důležité vyčesat jejich odumřelé zbytky. Šampon má navíc funkci hojení vlasové pokožky a obsahuje extrémně účinné látky – například silice máty, ořešák královský, rozmarýn, hřebíček, tea tree olej a šalvěj.

Dívka se škrábe ve vlasech White bear studio / Shutterstock.com

Důležitý je rychlý zásah a důslednost

Výskyt vší u dětí rozhodně nepodceňujte a všímejte si, jestli se vaše dítě podezřele často neškrábe ve vlasech. Rychlý zásah speciálními přípravky a vytrvalost jsou klíčem k odstranění nežádoucích parazitů.

  • Tip na závěr: Při výskytu vší v domácnosti vyperte povlečení a vyvařte všechny hřebeny a kartáče, které jste na vlasy používali.

Zdroje: Kupi, EUC, Česká průmyslová zdravotní pojišťovna