Když nemáte pečicí papír, poslouží kromě alobalu i další pomůcky, které máte běžně doma

Žena dává pečicí papír na pekáč PawelKacperek / Shutterstock.com

Pečicí papír patří k nejběžnějším kuchyňským pomůckám. Ale co když se při pečení sušenek nebo masa ukáže, že balíček je prázdný? Existují prověřené alternativy, které fungují spolehlivě. Připravili jsme přehled deseti možností, které ocení každý domácí kuchař.

Přečtěte si také

Cizinci určili 12 nejlepších českých piv: U turistů vítězí drahé speciály, Budvar propadl

1. Klasika jménem máslo a mouka

Naši rodiče i prarodiče pekli bez papíru. Plech jednoduše vymazali tukem a vysypali moukou nebo strouhankou. Výsledek je jistý: Těsto se nepřilepí a pečení má navíc lehce nostalgickou chuť.

2. Alobal

Hliníková fólie je snadno dostupná a snese vysoké teploty. Doporučuje se ji potřít olejem nebo máslem, jinak se těsto přichytí. Hodí se na zeleninu, ryby i maso, méně na sladké pečení.

3. Silikonová podložka

Praktická a ekologická náhrada. Dá se používat opakovaně, snadno se čistí a je ideální na sušenky, pizzu nebo hranolky. Investice se časem vrátí.

4. Skleněná či keramická zapékací mísa

Pro lasagne, zapékané brambory nebo těstoviny není pečicí papír vůbec potřeba. Stačí vymazat nádobu máslem nebo olejem a jídlo se neupeče nasucho.

5. Cukr místo mouky

U sladkého pečení lze plech vymazat máslem a vysypat cukrem krystal. Vytvoří se karamelizovaná krusta, která dodá moučníku zvláštní šmrnc.

6. Papírový sáček

Čistý sáček na chléb bez potisku poslouží jako nouzová varianta. Vydrží spíše nižší teploty, proto se hodí na krátké pečení nebo ohřev.

Sendvič v papírovém sáčku RomanaMart / Shutterstock.com

7. Listy rostlin

Banánové, vinné nebo kukuřičné listy se používají v tradičních kuchyních Asie i Středomoří. Dodají pokrmům specifické aroma a navíc fungují jako přírodní obal.

8. Speciální teflonová fólie

Na trhu jsou dostupné grilovací či pečicí fólie z teflonu. Jsou odolné, omyvatelné a opakovaně použitelné. Praktická volba pro ty, kteří pečou často.

9. Sůl jako podklad

Pro pečení ryb se používá vrstva hrubé soli nasypaná přímo na plech. Maso se nepřichytí a sůl zároveň vytáhne přebytečnou vlhkost.

10. Kovová mřížka

Při přípravě hranolků nebo zeleniny lze využít kovovou mřížku. Teplo cirkuluje rovnoměrně a jídlo zůstává křupavé, aniž by se přilepilo.

Osobní zkušenost ukazuje, že nejvíce univerzální je silikonová podložka. Vydrží roky, snadno se myje a je šetrná k životnímu prostředí. Na druhou stranu, když přijde nečekaná nedělní návštěva a v obchodě je zavřeno, stará dobrá kombinace másla a mouky nikdy nezklame.

Zdroj: Kupi