Přinesli jste si z lesa parádní houbařský úlovek? Uvařte si tradiční šumavskou bramboračku!

Hřibová polévka v bílé misce, vedle misky s polévkou nakrájené hřiby a lžička Alena_Kos / Shutterstock.com

Houbařská sezóna nám už začala. Z hřibů můžete připravit různé dobroty, třeba populární houbovou smaženice. Ale byl by hřích si neudělat i poctivou houbovou bramboračku! Třeba tu ze Šumavy. Dávají se do ní sušené hřiby, ale můžete do ní samozřejmě dát i čerstvé houby. Polévka vám během vaření provoní celý dům. Pojďte si šumavskou bramboračku uvařit podle našeho receptu!

Přečtěte si také

Většině lidí vitamíny a doplňky stravy nefungují. Užívají je totiž špatně

Šumavská kuchyně – ráj knedlíků i polévek

Prostá a sytá. Tak můžeme charakterizovat šumavskou kuchyni, která se opírá o 4 pilíře – brambory, houby, luštěniny a kysané zelí. Tradiční šumavské recepty tak využívají především místní plodiny a bohatství lesa. Především brambory tvoří nedílnou součást zdejších receptů. Připravují se z nich hlavní jídla, jako bosáky (chlupaté knedlíky) nebo vošouchy (bramboráky), a tradičně patří také do hutných šumavských polévek.

Na Šumavě snad více než kde jinde platí, že polévka je grunt. Hutné polévky dříve dodávaly energii sklářům, lesníkům i lidem pracujícím na polích. Tyto polévky často sloužily i jako náhrada za masité pokrmy, které nebyly na jídelníčku každý den. Kromě tradičního oukropu, šumavského kysela nebo kulajdy hospodyně často vařily i bramboračku s houbami. A tu si dnes uvaříme.

Bramboračka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Bramboračka

Bramboračka je jednoduchá, výživná polévka. Zároveň perfektně vystihuje českou kuchyni – jak z mála udělat něco moc dobrého, co zcela zasytí celou rodinu.

Bramboračka
Krémová houbová polévka
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Krémová houbová polévka

Krémová houbová polévka vás spolehlivě zasytí i zahřeje. Nejlépe si ji vychutnáte připravenou z čerstvých hříbků, pokud je však zrovna nemáte po ruce, skvěle poslouží také žampiony.

Krémová houbová polévka

Recept na šumavskou bramboračku

Ingredience na 4 porce:

  • brambor
  • mrkve
  • 2 lžíce sádla
  • 2 stroužky česneku
  • 1/4 bulvy celeru
  • 1 menší cibule
  • 1 petržel
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 l vody
  • hrst sušených hub
  • majoránka
  • sůl a pepř
  • kmín

Postup:

  1. Sušené houby dejte na hodinu před vařením namočit do vody. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Kořenovo zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky. Brambory oloupejte a také je nakrájejte na kostičky.
  2. Do kastrolu dejte rozpustit 2 lžíce sádla a orestujte na něm cibuli. Zaprašte ji moukou a umíchejte světlou jíšku. Jíšku zalijte litrem horké vody. Pořádně zamíchejte, aby se vám neudělaly žmolky. Přiveďte k varu.
  3. Do vroucí polévky přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu a namočené houby i s vodou. Osolte, opepřete, přidejte kmín a vařte, dokud není zelenina poloměkká. Poté přidejte nakrájené brambory a vařte do změknutí brambor. Na závěr přidejte utřený česnek a majoránku.

Zdroj: Kupi