Zaměřeno na máslo: Víte, co znamená, když je ve složení uvedená voda?

Jak vybrat správné máslo? Canva

Máslo je považováno za základní potravinu, proto je důležité dbát na jeho kvalitu. Víte, co při jeho nákupu hlídat a jak ho správně skladovat?

Přečtěte si také

12 triků do kuchyně: Ušetří vám čas i peníze a usnadní práci
12 triků do kuchyně: Ušetří vám čas i peníze a usnadní práci

Druhy másla

Nenechte se zmást, není máslo jako máslo. Na trhu je k dostání více druhů, než to, kterého jsou obvykle plné regály v supermarketech. Například přepuštěné máslo (tzv. ghee, ghí) je trendem posledních několika let. Koupíte ho ve zdravých výživách, supermarketech nebo připravíte doma.

  • Máslo – to, které všichni známe. Jeho doporučená doba spotřeby je 35 až 55 dní a správná teplota pro skladování je 4–8 °C.
  • Čerstvé máslo – prodej čerstvého másla je povolen pouze 20 dní od výroby a uchovává se při stejné teplotě jako máslo.
  • Stolní máslo – dle norem musí být z České republiky, nesmí být starší než 1 rok a skladuje se v teplotě minimálně -18 °C. Stejně jako u čerstvého másla se smí prodávat pouze 20 dní od vyjmutí z mrazírny.
  • Solené máslo – pro vylepšení chuti je do něj od výrobce přidávána sůl, obsah soli může být až 2 %.
  • Máslo se smetanovým zákysem – do tohoto typu másla je přidáván smetanový zákys pro odlišení chuti. Také obsahuje minimálně 75 % mléčného tuku.
  • Přepuštěné máslo, tzv. ghee, ghí – koncentrát z másla, který obsahuje více než 90 % mléčného tuku. Jeho výhodou je to, že se jako jediné z výše zmíněných hodí na smažení.

Kupte máslo levněji

Nástrahy u složení

Dle norem EU musí mít máslo minimální obsah mléčného tuku 80 %. Tato másla nesmí obsahovat další složky, jinak by nemohla nést označení máslo. Ta obvykle dostupná v našich supermarketech obsahují kolem 82 % mléčného tuku, na etiketě se tedy vyplatí sledovat jeho obsah. S tím souvisí i název výrobku – jakmile má produkt méně než 80 % mléčného tuku, nesmí se nazývat máslem.

Dále by pozornosti neměl uniknout obsah vody. Na obalu nemusí být uváděn, pokud nepřekročí podíl 16 % z výrobku. Jestliže tedy v popisu složení vodu najdete, dané máslo raději nekupujte. Správnou složkou nejsou ani emulgátory, které mají výrobku zajistit správnou konzistenci.

Naopak hledejte složky jako kyselinu mléčnou, laktózu, sůl, vitamíny a bílkoviny. Výrobci se rádi chlubí dosaženými značkami kvality, což i pro vás může být známka toho, že je výrobek ověřen.

Jakou roli hraje barva másla?

Barvu másla určuje primárně to, čím byly krmeny krávy, od kterých se vyrábělo. V létě se krmí zeleným, takže máslo bývá více žluté. V chladnějších měsících bude na žlutém odstínu spíše ztrácet. Správně má máslo smetanovou barvu se žlutým nádechem.

Pokud je máslo extrémně žluté, bude od výrobce dobarvováno. Smetana se do takovýchto produktů dobarvuje betakaroteny nebo přírodními barvivy z rostlin.

Jak na správné skladování?

Pokud se chcete vyhnout žluknutí másla nebo jeho příliš žluté barvě, skladujte ho v dobře větraných a chlazených podmínkách, při teplotě 2–8 °C.

Lidé máslo také často zmrazují, přičemž ideální teplotou je -18 až -20 °C. Problém však nastává u rozmrazování – při špatném postupu může dojít k rozšíření plísní. Pokud tedy máslo vytahujete z mrazáku, pod obalem by neměly vznikat kapky vody, která by jako kondenzovaná mohla rozšířit po výrobku plísně. Další zádrhelem může být také žluknutí, což způsobuje oxidace tuku.

Čemu věnovat pozornost při výběru másla? Canva

Jak vybrat to nejlepší máslo

  • Vybírejte máslo bez obsahu vody nebo emulgátorů.
  • Máslo je čistě přírodní výrobek, a to správné má mít co nejméně položek ve složení.
  • Nenechte se zmást obalem, výrobky s názvem výrobek s máselnou příchutí nebo jiným tvarem s kořenem slova máslo (zdrobněliny atd.) budou s největší pravděpodobností pouze náhražkami.

Správné máslo je uchováváno v chladu, ideální teplotou skladování je 2 až 8 °C, a není vystaveno světlu. Másla od českých výrobků uvádějí na etiketě pečeť kvality, která označuje kvalitní výrobek.

Pokud pro máslo chodíte do zdravé výživy nebo přímo k farmářům, kde jsou másla vystavena v průhledném obalu nebo sáčku, můžete se řídit také vzhledem. Správné máslo by mělo být smetanové až bílé, ne příliš žluté. Také by z něj měla být cítit smetanová vůně.

Jak a proč máslo přepouštět?

Přepuštěné máslo se jako jediné hodí ke smažení. To klasické není vůbec vhodné, k použití se hodí spíše do studené kuchyně. Máslo totiž obsahuje až 16 % vody. Přepuštěné máslo neboli ghí se však na smažení hodí právě proto, že je z něj voda odstraněna. Výhodou přepuštěného másla je také to, že nezvyšuje cholesterol a lépe se tráví.

Jak na přepuštěné máslo doma?

Máslo v hrnci rozpouštějte na středním plameni. Přiveďte ho k varu a jakmile začne probublávat, stáhněte teplotu na minimum. V hrnci se začne tvořit pěna a sraženina bílkoviny. Pokračujte na stejném plameni, dokud máslo nebude mít nazlátlou barvu. Stejně jako popcorn v hrnci puká, proto jakmile přestane, je to znamení, že je hotové.

Postupně z hrnce odebírejte pěnu z povrchu a přes síto nebo plátýnko přeceďte usazenou bílkovinu. Výsledné přepuštěné máslo nechte vychladnout a na závěr přeceďte přes sítko vyložené více vrstvami gázy nebo obvazu. Přelijte do sklenice s uzavíratelným víkem a skladujte v lednici.

Dejte si pozor, aby se máslo nespálilo. Nemělo by se přepálit a mít hnědou barvu.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz