Zaměřeno na máslo: Víte, co znamená, když je ve složení uvedená voda?

Žena si maže máslo na chleba Pixel-Shot / Shutterstock.com

Máslo je považováno za základní potravinu, proto je důležité dbát na jeho kvalitu. Víte, co při jeho nákupu hlídat a jak ho správně skladovat?

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Druhy másla

Není máslo jako máslo. Na trhu je k dostání více druhů, než to, kterého jsou obvykle plné regály v supermarketech. Například přepuštěné máslo (tzv. ghí) je hitem posledních několika let. Koupíte ho ve zdravých výživách, supermarketech nebo připravíte doma.

  • Máslo – To, které všichni známe. Jeho doporučená doba spotřeby je 35 až 55 dní a správná teplota pro skladování je 4–8 °C.
  • Čerstvé máslo – Prodej čerstvého másla je povolen pouze 20 dní od výroby a uchovává se při stejné teplotě jako máslo.
  • Stolní máslo – Dle norem musí být z České republiky, nesmí být starší než 1 rok a skladuje se v teplotě minimálně −18 °C. Stejně jako u čerstvého másla se smí prodávat pouze 20 dní od vyjmutí z mrazírny.
  • Solené máslo – Pro vylepšení chuti je do něj od výrobce přidávána sůl, obsah soli může být až 2 %.
  • Máslo se smetanovým zákysem – Do tohoto typu másla je přidáván smetanový zákys pro odlišení chuti. Také obsahuje minimálně 75 % mléčného tuku.
  • Přepuštěné máslo – Koncentrát z másla, který obsahuje více než 90 % mléčného tuku. Jeho výhodou je to, že se jako jediné z výše zmíněných hodí na smažení.
Kupte máslo levněji

Složení másla aneb jak poznat to kvalitní?

Obsah mléčného tuku

Dle norem EU musí mít máslo minimální obsah mléčného tuku 80 %. Tato másla nesmí obsahovat další složky, jinak by nemohla nést označení máslo. Ta obvykle dostupná v našich supermarketech obsahují kolem 82 % mléčného tuku, na etiketě se tedy vyplatí sledovat jeho obsah.

Obsah vody

Dále by pozornosti neměl uniknout obsah vody. Na obalu nemusí být uváděn, pokud nepřekročí podíl 16 % z výrobku. Jestliže tedy v popisu složení vodu najdete, dané máslo raději nekupujte.

Emulgátory

Správnou složkou nejsou ani emulgátory, které mají výrobku zajistit správnou konzistenci.

Další složky

Naopak hledejte složky jako kyselinu mléčnou, laktózu, sůl, vitamíny a bílkoviny. Výrobci se rádi chlubí dosaženými značkami kvality, což i pro vás může být známka toho, že je výrobek ověřen.

Nakrájené plátky másla na krájecím prkénku stockcreations / Shutterstock.com

Jakou barvu má máslo mít?

Barvu másla určuje primárně to, čím byly krmeny krávy, od kterých se vyrábělo. V létě se krmí zeleným, takže máslo bývá více žluté. Správně má máslo smetanovou barvu se žlutým nádechem.

Pokud je máslo extrémně žluté, bude od výrobce dobarvováno. Smetana se do takovýchto produktů dobarvuje betakaroteny nebo přírodními barvivy z rostlin.

Správné skladování másla

Pokud se chcete vyhnout žluknutí másla nebo jeho příliš žluté barvě, skladujte ho v dobře větraných a chlazených podmínkách, při teplotě 2–8 °C.

Jak ho zamrazit?

Lidé máslo také často zmrazují, přičemž ideální teplotou je −18 až −20 °C. Problém však nastává u rozmrazování – při špatném postupu může dojít k rozšíření plísní. Pokud tedy máslo vytahujete z mrazáku, pod obalem by neměly vznikat kapky vody. Další zádrhelem může být také žluknutí, což způsobuje oxidace tuku.

Jak vybrat to nejlepší máslo?

  • Vybírejte máslo bez obsahu vody nebo emulgátorů.
  • Máslo je čistě přírodní výrobek, a to správné má mít co nejméně položek ve složení.
  • Nenechte se zmást obalem, výrobky s názvem výrobek s máselnou příchutí nebo jiným tvarem s kořenem slova máslo (zdrobněliny atd.) budou s největší pravděpodobností pouze náhražkami.

Správné máslo je uchováváno v chladu, ideální teplotou skladování je 2 až 8 °C, a temnu. Másla od českých výrobků uvádějí na etiketě pečeť kvality, která označuje kvalitní výrobek.

Vyzkoušejte, vaše zdraví to ocení

Jak a proč si vyrobit přepuštěné máslo tzv. ghí?

Přepuštěné máslo se jako jediné hodí ke smažení. To klasické není vůbec vhodné, k použití se hodí spíše do studené kuchyně. Máslo totiž obsahuje až 16 % vody. Přepuštěné máslo neboli ghí se však na smažení hodí právě proto, že je z něj voda odstraněna. Výhodou přepuštěného másla je také to, že nezvyšuje cholesterol a lépe se tráví.

Přepuštěné máslo na dřevěné lžičce Ivanna Pavliuk / Shutterstock.com

Recept na domácí přepuštěné máslo

  1. Máslo v hrnci rozpouštějte na středním plameni. Přiveďte ho k varu a jakmile začne probublávat, stáhněte teplotu na minimum.
  2. V hrnci se začne tvořit pěna a sraženina bílkoviny.
  3. Pokračujte na stejném plameni, dokud máslo nebude mít nazlátlou barvu. Stejně jako popcorn v hrnci puká, proto jakmile přestane, je to znamení, že je hotové.
  4. Postupně z hrnce odebírejte pěnu z povrchu a přes síto nebo plátýnko přeceďte usazenou bílkovinu.
  5. Výsledné přepuštěné máslo nechte vychladnout a na závěr přeceďte přes sítko vyložené více vrstvami gázy nebo obvazu.
  6. Přelijte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici.