Máslo je považováno za základní potravinu, proto je důležité dbát na jeho kvalitu. Víte, co při jeho nákupu hlídat a jak ho správně skladovat?
Není máslo jako máslo. Na trhu je k dostání více druhů, než to, kterého jsou obvykle plné regály v supermarketech. Například přepuštěné máslo (tzv. ghí) je hitem posledních několika let. Koupíte ho ve zdravých výživách, supermarketech nebo připravíte doma.
Kupte se slevou Máslo Jihočeské Madeta.
Dle norem EU musí mít máslo minimální obsah mléčného tuku 80 %. Tato másla nesmí obsahovat další složky, jinak by nemohla nést označení máslo. Ta obvykle dostupná v našich supermarketech obsahují kolem 82 % mléčného tuku, na etiketě se tedy vyplatí sledovat jeho obsah.
Dále by pozornosti neměl uniknout obsah vody. Na obalu nemusí být uváděn, pokud nepřekročí podíl 16 % z výrobku. Jestliže tedy v popisu složení vodu najdete, dané máslo raději nekupujte.
Správnou složkou nejsou ani emulgátory, které mají výrobku zajistit správnou konzistenci.
Naopak hledejte složky jako kyselinu mléčnou, laktózu, sůl, vitamíny a bílkoviny. Výrobci se rádi chlubí dosaženými značkami kvality, což i pro vás může být známka toho, že je výrobek ověřen.
Barvu másla určuje primárně to, čím byly krmeny krávy, od kterých se vyrábělo. V létě se krmí zeleným, takže máslo bývá více žluté. Správně má máslo smetanovou barvu se žlutým nádechem.
Pokud je máslo extrémně žluté, bude od výrobce dobarvováno. Smetana se do takovýchto produktů dobarvuje betakaroteny nebo přírodními barvivy z rostlin.
Pokud se chcete vyhnout žluknutí másla nebo jeho příliš žluté barvě, skladujte ho v dobře větraných a chlazených podmínkách, při teplotě 2–8 °C.
Lidé máslo také často zmrazují, přičemž ideální teplotou je −18 až −20 °C. Problém však nastává u rozmrazování – při špatném postupu může dojít k rozšíření plísní. Pokud tedy máslo vytahujete z mrazáku, pod obalem by neměly vznikat kapky vody. Další zádrhelem může být také žluknutí, což způsobuje oxidace tuku.
Správné máslo je uchováváno v chladu, ideální teplotou skladování je 2 až 8 °C, a temnu. Másla od českých výrobků uvádějí na etiketě pečeť kvality, která označuje kvalitní výrobek.
Kupte se slevou Přepuštěné máslo Ghí Allnature.
Přepuštěné máslo se jako jediné hodí ke smažení. To klasické není vůbec vhodné, k použití se hodí spíše do studené kuchyně. Máslo totiž obsahuje až 16 % vody. Přepuštěné máslo neboli ghí se však na smažení hodí právě proto, že je z něj voda odstraněna. Výhodou přepuštěného másla je také to, že nezvyšuje cholesterol a lépe se tráví.