Čaj, mast a sirup z šeříku pomáhají při bolestech hlavy, stresu i špatném zažívání

Kytice šeříku ve váze Kabachki.photo / Shutterstock.com

Z šeříku si kromě aromatické dekorace do vázy můžete připravit mnoho léčivých přípravků, případně jím ozvláštnit dezerty a saláty. Má totiž blahodárné účinky na naše fyzické i psychické zdraví.

Přečtěte si také

Falšované „medy ze zemí EU a mimo EU“ skončí! Spotřebitelé budou vědět, co kupují

Co léčí šeřík?

Drobné fialové kvítky šeříku pomáhají ulevit od bolesti hlavy a od migrén, dále se hodí při zažívacích potížích, při nachlazení a angíně, revmatu nebo jako pomoc na ztuhlé svaly a kožní onemocnění.

Na používání šeříku a z něj vyrobených obkladů nebo přípravků by si ovšem měli dát pozor alergici, protože tato rostlina je alergenem.

Při vnitřním užití (v podobě čaje, odvaru, sirupu nebo tinktury) šeřík:

  • Zklidňuje trávení a žaludeční nevolnosti.
  • Odstraňuje bolest v krku, ošetřuje zduřelé mandle při angíně.
  • protizánětlivé účinky.
  • Zrychluje metabolismus a je skvělý při hubnutí a snižování nadváhy.
  • Pomáhá na bolesti hlavy a migrény.
  • Blahodárně působí na revma, revmatismus, revmatoidní artritidu i dnu a dnavé záchvaty.
Čaj ze šeříku a jahody v misce Kseniya Oniskevych / Shutterstock.com

Při vnějším užití (v podobě obkladů a mastí) šeřík:

  • Uvolňuje ztuhlé svaly a je ideální pro masáže těla.
  • Působí jako antioxidant – zpomaluje stárnutí kůže, bojuje s volnými radikály, napomáhá regeneraci buněk.
  • Díky obsahu přirozených UVA a UVB ochranných látek chrání kůži před slunečním zářením.
  • protizánětlivé a zklidňující účinky (pomáhá při kožních onemocněních, akné, vyrážkách).
  • Je vhodný pro aromaterapii, uvolnění mysli, relaxaci, odbourání stresu, vnitřního napětí a nervozity.
Chybí vám v kuchyni sirup?

Kupte se slevou Sirup YO.

Porovnat slevy

Jak zpracovat šeřík?

Příprava mnohých léčivých šeříkových přípravků je velice jednoduchá a hravě ji zvládnou doma i úplní začátečníci. Vždy mějte pouze na paměti, že nejlepší je sbírat šeřík ve volné, čisté přírodě nebo doma na zahradě, kde máte jistotu, že nebyl nijak chemicky ošetřen nebo znečištěn okolním prostředím.

Šeříkový čaj

Hrst čerstvých nebo sušených kvítků šeříku zalijte 200 ml horké vody (nikoliv vařící) a nechte zhruba 30 minut louhovat.

Mladá žena čichá ke kytici šeříku Pinkystock / Shutterstock.com

Šeříkový obklad

Můžete použít výše zmíněný vylouhovaný čaj, do kterého namočíte plátno nebo jinou prodyšnou tkaninu. Výborný je také obklad vyrobený z čerstvých kvítků naložených do trochy jablečného octa, které se zabalí do plátna a přikládají na bolavá místa (hlavu, svaly, klouby apod.).

Šeříková mast

Ve vodní lázni rozpusťte kokosový olej (na hrst květů dejte asi 2 lžíce). Přidejte otrhané květy šeříku a nechte jeden den odstát. Následující den směs znovu zahřejte, promíchejte, nechte opět ztuhnout a ještě jeden den odležet. Třetí den směs zahřejte a sceďte, přidejte pár kapek propolisové tinktury a trochu včelího vosku.

Ulevte si od bolesti

Recept na šeříkový sirup

Ingredience:

Na 1 díl (hrnek) čerstvých šeříkových květů budete potřebovat:

Postup je jednoduchý:

  1. Šeřík očistěte od hmyzu (pouze vyklepejte nebo nechte chvíli stát na lince, nedoporučujeme ho oplachovat, přišli byste o část pylu) a jednotlivé květy otrhejte.
  2. V hrnci dejte vařit vodu a rozpusťte v ní cukr. Přiveďte k varu.
  3. Přidejte otrhané kvítky šeříku a citronovou šťávu a nechte asi 10–15 minut pozvolna probublávat.
  4. Hotový sirup sceďte, nechte vychladnout a nalijte do čistých sklenic. Skladujte v temnu a chladu.

Je šeřík jedovatý?

Pokud vás omamná vůně šeříku přímo láká k ochutnání, pak směle do toho! Jeho křehké kvítky jsou totiž jedlé. Mají lehce nahořklou chuť a často se používají k dekorování svatebních i jiných dortů, zákusků a dezertů, kterým propůjčí nádherný, jemný květinový vzhled. Skvěle se ale hodí i do jarních zeleninových salátů, pomazánek, jogurtů nebo smoothies apod.

Protože ale šeříkové květy poměrně rychle vadnou, můžete je před použitím a zdobením potřít štětečkem namočeným ve vyšlehaných bílcích, které jejich tvar zafixují a zpevní. Když je navíc obalíte v moučkovém cukru, vytvoříte neodolatelně sladkou květinovou dekoraci.