Z šeříku si kromě aromatické dekorace do vázy můžete připravit mnoho léčivých přípravků, nebo jím ozvláštnit dezerty a saláty. Má totiž blahodárné účinky na naše zdraví.
Drobné fialové kvítky šeříku se hodí pro úlevu od bolesti hlavy a od migrén, dále při zažívacích potížích, při nachlazení a angíně, revmatu nebo jako pomoc na ztuhlé svaly a kožní onemocnění.
Na používání šeříku a z něj vyrobených obkladů nebo přípravků by si ovšem měli dát pozor alergici, protože tato rostlina je alergenem.
Kupte se slevou Dekorativní váza.
Příprava mnohých léčivých šeříkových přípravků je velice jednoduchá a hravě ji zvládnou doma i úplní začátečníci. Vždy mějte pouze na paměti, že nejlepší je sbírat šeřík ve volné, čisté přírodě nebo doma na zahradě, kde máte jistotu, že nebyl nijak chemicky ošetřen nebo znečištěn okolním prostředím.
Hrst čerstvých nebo sušených kvítků šeříku zalijte 200 ml horké vody (nikoliv vařící) a nechte zhruba 30 minut louhovat.
Můžete použít výše zmíněný vylouhovaný čaj, do kterého namočíte plátno nebo jinou prodyšnou tkaninu. Výborný je také obklad vyrobený z čerstvých kvítků naložených do trochy jablečného octa, které se zabalí do plátna a přikládají se na bolavá místa (hlava, svaly, klouby apod.).
Ve vodní lázni rozpusťte kokosový olej (na hrst květů dejte asi 2 lžíce). Přidejte otrhané květy šeříku a nechte jeden den odstát. Následující den směs znovu zahřejte, promíchejte, nechte opět ztuhnout, a ještě jeden den odležet. Třetí den směs zahřejte a sceďte, přidejte pár kapek propolisové tinktury a trochu včelího vosku.
Kupte se slevou Kokosový olej bio Allnature.
Na 1 díl (hrnek) čerstvých šeříkových květů budete potřebovat
Šeřík očistěte od hmyzu (pouze vyklepejte nebo nechte chvíli stát na lince, nedoporučujeme ho oplachovat, přišli byste o část pylu) a jednotlivé květy otrhejte. V hrnci dejte vařit vodu a rozpusťte v ní cukr. Přiveďte k varu. Přidejte otrhané kvítky šeříku a citronovou šťávu a nechte asi 10–15 minut pozvolna probublávat. Hotový sirup sceďte, nechte vychladnout a nalijte do čistých sklenic. Skladujte v temnu a chladu.
Pokud vás omamná vůně šeříku přímo láká k ochutnání, pak směle do toho! Jeho křehké kvítky jsou totiž jedlé. Mají lehce nahořklou chuť a často se používají k dekorování svatebních i jiných dortů, zákusků a dezertů, kterým propůjčí nádherný, jemný květinový vzhled. Skvěle se ale hodí i do jarních zeleninových salátů, pomazánek, do jogurtu nebo smoothies apod.
Protože ale šeříkové květy poměrně rychle vadnou, můžete je před použitím a zdobením potřít štětečkem namočeným ve vyšlehaných bílcích, které jejich tvar zafixují a zpevní. Když je navíc obalíte v moučkovém cukru, vytvoříte neodolatelně sladkou květinovou dekoraci.