Klasický vs. elektrický zubní kartáček. Pro který se rozhodnete vy?

Dvě ruce svírají elektrický a manuální zubní kartáček zkolra / Shutterstock.com

V poslední době jsou obchody plné elektrických kartáčků. Vyplatí se jejich koupě, nebo zvládnou to, co klasické?

Přečtěte si také

Pět nejčastějších chyb, které děláme, když se snažíme zhubnout. Vysadit pečivo a jíst light potraviny vám váhu nesníží

Elektrický zubní kartáček vs. klasický zubní kartáček

Elektrický zubní kartáček udělal největší boom na trhu v roce 1987 a od té doby soutěží s těmi klasickými v nespočtu srovnávacích testů. Pokud si však čištění zubů chcete každý den usnadnit, elektrický kartáček je pro vás tou správnou volbou, protože většinu práce odvede za vás. Jistě ale není vhodný pro všechny a ten klasický má ještě stále spoustu výhod.

Drogerie jsou klasických zubních kartáčků plné, od těch za pár korun až po ty v hodnotě i přes 200 Kč. Kromě značky určuje cenu také použité vlákno, tvrdost štětin, tvar hlavice a design. O správné tvrdosti štětin se poraďte se svým zubním lékařem nebo na dentální hygieně, protože potřeby každého z nás jsou specifické.

Druhy elektrických zubních kartáčků

U kartáčků elektrických jsou na trhu kartáčky rotační, rotačně-oscilační nebo sonické. Rotační spočívají v kruhovém pohybu hlavice. Druhý zmíněný druh střídavě rotuje ve dvou směrech, což je nástavbou kruhového pohybu. A novinkou posledních let jsou kartáčky sonické, kde dochází k rozkmitání vláken na hlavici ve vysoké frekvenci.

Žena si před zrcadlem čistí zuby elektrickým kartáčkem New Africa / Shutterstock.com

Proč používat elektrický zubní kartáček?

Výhody

Elektrické zubní kartáčky údajně mnohem lépe čistí mezizubní prostory a díky vysokému počtu otáček zuby lépe a rychleji zbaví plaku. Díky možnosti nastavení rychlosti a více režimů také lépe čistí dásně. Ty kvalitnější elektrické zubní kartáčky nabízí kolem 42 000 otáček, čehož při čištění s běžným zubním kartáčkem samozřejmě nejste schopni nikdy dosáhnout.

Programy

Výhodou je i výběr z více programů, které čištění přizpůsobí vašim potřebám. Výrobci jich nabízí nepřeberné množství, mezi oblíbené programy patří například ten na bělení zubů, masírování nebo režim pro citlivý chrup. Kartáčky navíc umožňují nastavení vlastních čisticích plánů, které si tak nakombinujete „na míru“.

Aplikace

Většina nabízených kartáčků má možnost spárování přes bluetooth s mobilním zařízením a napojení na vlastní aplikaci, kde je možno sledovat svá čištění, vytvářet individuální plány a další vychytávky.

Žena v natažené ruce drží elektrický kartáček, v druhé ruce má manuální kartáček Yulia YasPe / Shutterstock.com

Jak správně používat elektrický zubní kartáček?

  1. Pomalu přikládáme kartáček postupně ke všem zubům.
  2. Chvíli na zubu kartáček podržíme a pokračujeme k dalšímu zubu.
  3. Zvlášť čistíme zuby zvenku, zevnitř a nezapomínáme také na jazyk.

Elektrické kartáčky mají mnohem užší hlavici, díky které se bez problémů dostanete až k zadním spodním i horním zubům.

Proč používat klasický kartáček?

Výhody

Svá pro a proti má samozřejmě i kartáček klasický. Ten při správné velikosti hlavice, tvrdosti štětin a technice zajistí, že čištění bude jemné a nebudete mít podrážděné dásně a okolí. Pokud si něčím nejste jistí a rádi byste u klasického kartáčku zůstali, poraďte se s dentální hygienistkou nebo zubním lékařem.

Při špatné technice totiž čištění může napáchat více škody než užitku. Může se nenávratně poškodit zubní plak nebo začnou častěji vznikat kazy, protože se s kartáčkem nedostanete na všechna potřebná místa, a trpět budou i dásně, které mohou být náchylnější k zánětům.

Člověk nasazuje hlavici na tělo elektrického kartáčku brizmaker / Shutterstock.com

Co je potřeba vědět při přechodu na elektrický kartáček?

Nevyvíjejte tlak

Změna v podobě sonického zubního kartáčku může ze začátku nadělat pořádnou paseku. U klasického kartáčku je totiž člověk zvyklý vyvíjet tlak, díky kterému se zuby vyčistí. Opakem je kartáček sonický, kde je tlak nežádoucí. Při tlaku na sonický kartáček totiž jednoduše přestane fungovat – kmitat.

Pocit šimrání

Dalším nezvykem při přechodu z klasického na elektronický zubní kartáček je pocit při samotném čištění. Elektrický zubní kartáček totiž vyvíjí na zubech pocit šimrání, protože jeho štětiny jsou dost jemné a kmitání je vysoké. Spoustě lidem to může být nepříjemné.

Cena

Rozhodovacím faktorem je bezpochyby cena. Kolik stojí elektrické zubní kartáčky? Ty levnější elektrické kartáčky začínají už na 1 000 Kč a nejdražší se mohou vyšplhat i přes 5 000 Kč. Investice do takového kartáčku je sice na pár let dopředu, důležité je však pravidelně měnit čisticí hlavice. Elektronický zubní kartáček ocení ti z vás, kteří stále nemají správnou techniku čištění, mají problém se zubním plakem nebo si jednoduše chtějí práci při čištění ulehčit.

Zdroj: Nazuby.cz, Alza, Schill Dental Clinic