Levné, chutné a zdravé mungo fazole: Jak je naklíčit doma?

Naklíčené mungo fazole – mungo klíčky v misce PIXbank CZ / Shutterstock.com

Mungo fazole jsou velkým přínosem nejen do kuchyně, ale i pro naše zdraví. Je tedy velká škoda, že jejich použití není u nás tak běžné, jak by si zasloužilo. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém vás s mungo fazolemi seznámíme a prozradíme vše důležité, co o nich potřebujete vědět.

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

Odkud pochází mungo?

Mungo fazole pocházejí z Číny a Indie, odkud se rozšířily nejprve po celé Asii a poté i do ostatních koutů světa. Jelikož se jedná o nenáročnou rostlinu, dá se pěstovat i v českých podmínkách. A díky snadnému klíčení si mungo klíčky můžete kdykoliv připravit doma.

Stejně jako ostatní luštěniny, i mungo obsahuje daleko více cenných látek, když je naklíčená. Suchá rostlinka se totiž díky vlhkosti odemkne a je připravená růst. Právě v této fázi tedy obsahuje nejvíce potřebných živin.

Avokádovo-banánové smoothie
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Avokádovo-banánové smoothie

Vyzkoušejte výborné avokádovo-banánové smoothie. Tento zdravý a výživný nápoj využijete jako rychlou snídani či svačinu.

Avokádovo-banánové smoothie

Co mungo obsahuje?

Fazolky jsou zdrojem mnoha vitamínů, a to zejména A, B, C. Obsahují také nemalé množství vápníku, hořčíku, železa a draslíku. Nejvíce zastoupená je však vláknina, která podporuje správnou funkci střev a čistí je. Mungo jsou také oblíbené, protože představují zdroj bílkovin a nechybí v nich ani antioxidanty.

Jak na klíčení mungo

Přestože mungo můžete konzumovat vařené, nejlepší způsob je za syrova, protože při tepelné úpravě dochází ke ztrátě živin. Klíčení je sice časově náročnější, ale nenechte se odradit, se správným postupem to zvládne každý. Představíme vám jeden z nejoblíbenější způsobů, který je snadný, efektivní a nebudete k němu potřebovat nic speciálního.

Miska a hrst plná klíčků xuanhuongho / Shutterstock.com

Klíčení v hlubokém talíři

  1. Potřebné množství mungo fazolek několikrát propláchněte, dejte do talíře a zalijte vodou tak, aby je převyšovala cca o centimetr. Nechte 12 hodin odpočívat, poté vodu slijte, opět propláchněte a rovnoměrně rozprostřete na talíři, aby fazolky nebyly ve vrstvách.
  2. Nalijte trochu vody tak, aby fazolky neplavaly. Umístěte talířek na tmavé místo a nechte mungo při pokojové teplotě naklíčit. Alespoň 2× denně fazolky kontrolujte, ideálně je propláchněte a dejte jim opět čistou vodu. Zhruba za 3 až 5 dní budou optimálně naklíčené.

Tip: Pokud chcete naklíčit větší množství fazolek, můžete místo talířku využít třeba plastovou dózu s větším dnem. Důležité totiž je, aby měly k naklíčení dostatek místa.

Co potřebujete ke klíčení mungo?

Pokud jsou klíčky neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně nebo jimi chcete zpestřit svůj jídelníček častěji, určitě se vám vyplatí koupě speciální misky na klíčení. S její pomocí hravě zvládnete pěstovat nejrůznější klíčky a výhonky a tyto zdraví prospěšné látky pak uchovat v ledničce až 14 dní. Misek na klíčení existuje více druhů a jejich ceny se pohybují v řádech stovek korun.

Misky s klíčícími fazolkami Tavarius / Shutterstock.com

Jak využít mungo v kuchyni?

Jak již bylo řečeno, mungo fazole se dají konzumovat vařené i za syrova. Klíčení se stalo v poslední době hodně oblíbené především proto, že je bohaté na živiny. Počítejte však s tím, že mungo klíčí několik dní, takže si jejich využití v kuchyni musíte naplánovat.

  • Oproti tomu vařené fazole budete mít připravené hned – stačí je nechat cca 3 hodiny namočené a následně zhruba 25 minut vařit v osolené vodě. Je tedy na vás, jakou variantu si do pokrmů zvolíte.

Mungo klíčky i vařené fazolky se hodí do všech zeleninových salátů. Dodají jim zajímavou chuť, a hlavně posunou jejich výživovou hodnotu. Stejně tak zpestří nejrůznější indické či čínské pokrmy nebo zeleninové směsi. Přidat je můžete také do rizota a polévek nebo použít jako přílohu.

Mungo klíčky obohatí i různé pomazánky. Vmíchat je můžete do česnekové, tvarohové s pažitkou či tuňákové. Použít je můžete ale také jen na ozdobu. Vyzkoušejte třeba chléb s čerstvým sýrem posypaný mungo klíčky.

Tortilla s pomazánkou z červené řepy
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Tortilla s pomazánkou z červené řepy

Plněná tortilla s pomazánkou z červené řepy vás dokonale zasytí a obohatí vaše tělo o spoustu vitamínů. Příprava je velmi rychlá a jednoduchá, zvládne ji tedy i úplný začátečník.

Tortilla s pomazánkou z červené řepy

Kde koupit mungo fazole?

Výhodou fazolek je také jejich nízká cena – pohybuje se okolo 50 korun za půl kila. Pořídíte je nejen přes e-shop, ale také v obchodech se zdravou výživou nebo v lékárnách, drogeriích a větších supermarketech s oddělením zdravých potravin.

Zdroje: healthline.com, kupi.cz