Levné, chutné a zdravé mungo klíčky obohatí pomazánku i salát. Jejich naklíčení je navíc opravdu snadné

Mungo fazole jsou levné a zdraví prospěšné. Canva

Mungo fazole jsou velkým přínosem nejen do kuchyně, ale i pro naše zdraví. Je tedy velká škoda, že jejich použití není u nás příliš běžné. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém vás s nimi seznámíme a řekneme vše, co o nich potřebujete vědět.

Přečtěte si také

Hledáte peněženku, ale je pryč? Jednejte rychle! S tímto návodem budete vědět, co dělat
Hledáte peněženku, ale je pryč? Jednejte rychle! S tímto návodem budete vědět, co dělat

Benefity mungo fazole pro naše zdraví

Mungo fazole pocházejí z Číny a Indie, odkud se rozšířily nejprve po celé Asii a poté i do ostatních koutů světa. Jelikož se jedná o nenáročnou rostlinu, dá se pěstovat i v českých podmínkách. A díky snadnému klíčení si je můžete kdykoliv připravit doma.

Stejně jako ostatní luštěniny i mungo obsahuje daleko více cenných látek, když je naklíčená. Suchá rostlinka se totiž díky vlhkosti odemkne a je připravená růst. Právě v této fázi tedy obsahuje nejvíce potřebných živin.

Fazolky jsou zdrojem mnoha vitamínů, a to zejména A, B, C a K. Obsahují také nemalé množství vápníku, hořčíku, železa a draslíku. Nejvíce zastoupená je však vláknina, která zlepšuje práci střev a čistí je. Mungo jsou také oblíbené, protože představují zdroj bílkovin a nechybí v nich ani antioxidanty.

Jak na klíčení krok po kroku

Přestože mungo můžete konzumovat vařené, nejlepší způsob je za syrova, protože při tepelné úpravě dochází ke ztrátě živin. Klíčení je sice časově náročnější, ale nenechte se odradit. Není to vůbec nic složitého a se správným postupem to zvládne opravdu každý. Představíme vám jeden z nejoblíbenější způsobů, který je snadný, efektivní a nebudete k němu potřebovat nic speciálního.

Klíčení v hlubokém talíři

  1. Potřebné množství mungo fazolek několikrát propláchněte, dejte do talíře a zalijte vodou tak, aby je převyšovala cca o centimetr. Nechte 12 hodin odpočívat, poté vodu slijte, opět propláchněte a rovnoměrně rozprostřete na talíři, aby fazolky nebyly ve vrstvách.
  2. Nalijte trochu vody tak, aby fazolky neplavaly. Umístěte talířek na tmavé místo a nechte mungo při pokojové teplotě naklíčit. Alespoň 2× denně fazolky kontrolujte, ideálně je propláchněte a dejte jim opět čistou vodu. Zhruba za 3 až 5 dní budou fazolky optimálně naklíčené.

Tip: Pokud chcete naklíčit větší množství fazolek, můžete využít místo talířku třeba plastovou dózu s větším dnem. Důležité totiž je, aby fazolky měly k naklíčení dostatek místa.

Spousta zdraví v malých klíčcích

Těm, kdo klíčí pravidelně, se vyplatí klíčicí miska

Pokud jsou klíčky neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně nebo jimi chcete zpestřit svůj jídelníček častěji, určitě se vám vyplatí koupě speciální misky na klíčení. S její pomocí hravě zvládnete pěstovat nejrůznější klíčky a výhonky a tyto zdraví prospěšné látky pak uchovat v ledničce až 14 dní. Misek na klíčení existuje více druhů a jejich ceny se pohybují v řádech stovek korun.

Tip: Například v prodejnách Orion seženete nakličovací jednopatrovou misku za 169 Kč. Sledujte leták tohoto obchodu na Kupi.cz.

Klíčit můžete v hlubokém talíři nebo ve speciální nádobě. Canva

Jak využít mungo v kuchyni?

Jak již bylo řečeno, mungo fazole se dají konzumovat vařené i za syrova. Klíčení se stalo v poslední době hodně oblíbené především z toho důvodu, že je velmi bohaté na živiny. Potřeba je však počítat s tím, že mungo klíčí několik dní, takže si jejich využití v kuchyni musíte naplánovat.

Oproti tomu vařené fazole budete mít připravené hned – stačí je nechat cca 3 hodiny namočené a následně zhruba 25 minut vařit v osolené vodě. Je tedy na vás, jakou variantu si do pokrmů zvolíte.

Mungo klíčky i vařené fazolky se skvěle hodí do všech zeleninových salátů. Dodají jim novou, zajímavou chuť, a hlavně posunou jejich výživovou hodnotu. Stejně tak zpestří nejrůznější indické či čínské pokrmy nebo zeleninové směsi. Přidat je můžete také do rizota a polévek nebo použít jen jako přílohu.

Mungo klíčky obohatí i různé pomazánky. Vmíchat je můžete například do česnekové, tvarohové s pažitkou či tuňákové. Použít je můžete ale také jen na ozdobu. Vyzkoušejte třeba chléb s čerstvým sýrem posypaný mungo klíčky.

A kde mungo fazole pořídíte?

Důvodů, proč si mungo fazole pořídit, je tedy hned několik: snadná příprava, zdroj mnoha tělu prospěšných látek a široké využití v kuchyni. Další výhodou je jejich nízká cena – pohybuje se okolo 45 Kč za půl kila. Pořídíte je nejen přes e-shop, nýbrž také ve všech obchodech se zdravou výživou nebo v lékárnách, drogeriích a větších supermarketech s oddělením zdravých potravin.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz