Otrava, nebo vitamínová bomba. Jakou zeleninu musíte vyhodit, když naklíčí, a kterou si naopak snězte?

Některé naklíčené plodiny mohou být jedovaté, jiné obsahují cenné vitamíny a zdraví prospěšné látky. Canva

Co se stane, když nám doma vyklíčí cibule, česnek nebo brambory? Zatímco některé druhy zeleniny mohou být v takovém případě toxické a zdraví škodlivé, jiné naopak získají mnohem více vitamínů a cenných látek. Co tedy po vyklíčení vyhodit a ze kterých klíčků se naopak radovat?

Přečtěte si také

Značka Nestlé schytává kritiku ze všech stran – a není jediná. Její výrobky mají být nezdravé
Značka Nestlé schytává kritiku ze všech stran – a není jediná. Její výrobky mají být nezdravé

Brambory mohou být jedovaté

Brambory patří do té skupiny plodin, u kterých klíčky nevěstí nikdy nic dobrého. Obsahují totiž pro náš organismus toxickou látku solanin, která se tvoří pod slupkou brambor, v okolí tzv. oček a klíčků.

Aby došlo k akutní otravě, museli bychom sníst nejméně kilo silně vyklíčených, přezrálých brambor. Ovšem i v menším, běžném množství nám může solanin uškodit. Mezi časté projevy mírné otravy patří bolesti hlavy, žaludeční nevolnost a průjem. Ve vážnějších případech se objevuje horečka, zrychlený puls a dech či snížený krevní tlak.

  • Přítomnost většího množství solaninu se projevuje hořkou až svíravě palčivou chutí brambor.
  • Ze stejného důvodu mohou být jedovaté i klíčky dalších lilkovitých plodů.
  • Nikdy také nekonzumujte brambory zelené nebo silně nazelenalé.

Kupte raději čerstvé

Kdy se dají vyklíčené brambory zachránit a sníst?

Pokud jsou brambory na první pohled v pořádku a obsahují pouze pár klíčků, které nejsou delší než 1 cm, můžete je klidně sníst. Problematická místa dostatečně vykrojte, brambory oloupejte a co nejdříve tepelně upravte. Ideálně je uvařte ve vodě, protože v té se alespoň část toxických látek dokáže vyplavit.

Brambory s malými klíčky se dají zachránit a po vyříznutí naklíčených míst sníst, silně vyklíčené plody jsou ovšem toxické. Canva

Klíčky česneku ukrývají cenné látky a vitamíny

Vyklíčený česnek naproti tomu nikdy nevyhazujte! Připravili byste se o velkou dávku vitamínů a minerálů, které se v něm tvoří. Je to z toho důvodu, že při klíčení jsou rostliny citlivé na viry a bakterie, proto jako obranný mechanismus produkují vyšší množství fytoalexinů, které jsou sice škodlivé pro mikroorganismy, ale velmi prospěšné pro naše tělo.

Látky obsažené v zelených klíčcích česneku zvyšují imunitu a pomáhají s trávicími obtížemi. Zabraňují také vzniku maligních buněk a čistí tělo od karcinogenů. Antioxidanty v česnekovém klíčku bojují s předčasným stárnutím buněk a předchází vzniku mnoha civilizačních onemocnění.

  • Tepelnou přípravou ztrácí česnekové klíčky své vitamíny, přidávejte je tedy do jídel syrové.
  • V kuchyni se hodí do pomazánek a dipů, zeleninových salátů, do omáček a polévek, pro dochucení masa apod.
Vyklíčený česnek i cibule jsou pro náš organismus doslova vitamínovou bombou a rozhodně se nevyplatí je vyhazovat. Freepik

Cibulové klíčky jsou zdraví prospěšné a lahodné

Stejně jako česnek, ani vyklíčenou cibuli rozhodně nevyhazujte. Zelené výhonky cibule obsahují hodně vitamínu C, antioxidantů a dalších minerálů a stopových prvků, jako je křemík, hořčík, vápník, železo, měď a zinek. Cibule je pro náš organismus prospěšná také díky obsažené síře. Ta je sice zdrojem nepříjemné, štiplavé chuti, na druhou stranu prospívá metabolickým procesům, podporuje zdraví a krásu vlasů, nehtů i pleti a je důležitá pro zdraví naší krve.

Protože se ale vařením účinnost sirných sloučenin snižuje, je nejlepší jíst cibuli syrovou. A právě v tomto ohledu jsou lepší zelené výhonky, protože mají jemnější chuť, která vynikne v pomazánkách, dipech a salátech, v polévkách, omáčkách nebo v jídlech asijské kuchyně.

Tip: Česnek a cibuli si nechte naklíčit

Jak na to? Stačí vzít celou paličku česneku nebo jednu cibuli a posadit ji na sklenici s vodou tak, aby podpučí (spodní část) bylo akorát ponořené do vody. Skleničku položte na okno s dostatkem světla. Už za cca pět dnů uvidíte zelené výhonky. Vodu nezapomeňte pravidelně dolévat, aby byl spodek plodu vždy ponořený.

V obchodech můžete koupit také speciální nakličovací misky nebo vázy, případně různé biomisky, které vám klíčení nejen cibule a česneku, ale i dalších plodin usnadní.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz